Godinama praštaju milionski dug privatnoj školi

0
1829

Novinarsko interesovanje Pištaljke za propalu investiciju u Despotovcu, gde je beogradska Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo trebalo da izgradi hotel i dom učenika, dovelo je to toga da predsednik ove opštine Nikola Nikolić iz Srpske napredne stranke sazna da ta privatna škola već godinama duguje opštini više od 15 miliona dinara. Dug je nastao jer je bivša vlast, koju su činile Demokratska stranka, G17 plus i koalicija SPS-JS-NS, omogućile investitoru da ne plati opštinske dažbine kao što je to uobičajeno, već da ga njih oslobode pod uslovom da on do kraja septembra 2013. godine završi izgradnju edukativno-turističkog kompleksa „Kampus“. Kako hotel sa domom učenika nije izgrađen, privatna škola je ovaj dug trebalo da plati još pre četiri godine. Međutim, ni bivša ni sadašnja vlast to od škole nisu tražile, baš kao da ova opština pliva u novcu.

Ne samo što su školi zaboravile milionski dug, već su opštinske vlasti zaboravile da vrate i parcelu u širem centru Despotovca koju je Visoka škola bila obavezna da vrati opštini jer ni sedam godina od sklapanja posla nije uspela da izgradi ništa više od suterena. Sama investicija jedan je iz niza genijalnih poduhvata u Srbiji osmišljenih tako da država u stvari ulaže u investitora. Tako su i bivše vlasti smislile da Visokoj školi za ulaganje za od dva miliona dinara ustupe opštinsku parcelu od 23 ara i oproste dažbine od 15 miliona dinara.

Iako se u širem centru Despotovca na mestu „Kampusa“ godinama nalazi samo izgrađen suteren, predsednika opštine to nije zainteresovalo da pogleda dokumentaciju i u njoj pročita da je Visoka poslovna škola trebalo još pre četiri godine opštini da plati 15 miliona dinara, ali i da opština po ugovoru ima pravo da potražuje i zemljište na kojem je trebalo da bude „Kampus“. Ovo je, kako tvrdi, prvi put učinio kada je Pištaljka od opštine zatražila dokumenta o ovom projektu.

Da Vas podsetimo:  Beograd 2020. bez plastičnih kesa: „A šta kad padne kiša i kako papir u zamrzivač?“

Kada smo predsednika opštine Nikolića pitali kako je moguće da nije znao da „Kampus“, čija je izgradnja dogovorena još 2010. godine odlukom Skupštine opštine, ne postoji on je rekao: „Nije to objekat baš u centru grada, nego je uvučen iza škole, ali na atraktivnoj lokaciji. Kao građanin sam znao da nije izgrađen. Ali nisam imao adekvatne informacije“.

Dokumentaciju je, kaže, pogledao tek kada je dobio pitanja Pištaljke, kada je saznao i za dug kao i za to da opština može da potražuje spornu parcelu. Sada kada je sve to saznao, Nikolić tvrdi da je pokrenuo proceduru da se dug naplati. Kada smo mu tražili dokumenta koja dokazuju da je opština krenula u naplatu – odgovor nismo dobili.

Vlasnik škole Dušan Cogoljević ne vidi razlog zbog kog bi platio dug. „Kada drugi mogu da dobiju 10.000 evra po radnom mestu, zašto je problem što sam oslobođen opštinske naknade. U Despotovcu, u kom poslednjih dvadeset godina nije bilo investitora, sagradiću hotel koji će zapošljavati više desetina Despotovčana, a opština će dobijati novac i od turističkih taksi“, rekao je Cogoljević. Ipak na pitanje zašto objekat nije izgradio u roku koji je bio dogovoren kaže: „Nisam imao nikakve nečasne namere“. Cogoljević je dodao i da je objekat počeo da se gradi dok je na vlasti u opštini bila Demokratska stranka, „a da je onda kada su došli ovi drugi, bilo nesporazuma“ i da zbog toga, ali i zbog nedostatka novca, objekat nije izgradio. Takođe tvrdi i da nikada nije bio član nijedne političke stranke.

Sve je počelo kada je Skupština opštine Despotovac 2010. godine, u vreme vlasti koalicije Demokratske stranke, G17 plus i SPS-JS-NS, odlučila da otuđi parcelu od 23 ara na javnom tenderu kako bi se na tom zemljištu izgradio „Kampus“ i da pobednika tendera uslovno oslobodi plaćanja naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Ova odluka inače se kosila sa dotadašnjom praksom i prethodnim skupštinskim odlukama po kojima je investitor obavezan da plati naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta, a da su od plaćanja oslobođeni jedino objekti verskog i sakralnog sadržaja, stanovi za socijalno ugrožena lica i objekti koji se finansiraju iz budžeta opštine. Skupština opštine takođe je odlučila i da građevinski kompleks može da izgradi samo akreditovana visokoobrazovna ustanova, jer je samo njima bilo dozvoljeno da učestvuju na tenderu za kupovinu zemljišta. Tako je Cogoljevićeva škola, koja je bila jedini učesnik na tenderu, dobila privilegiju da ne plaća naknade, već da tu obavezu ima samo u slučaju da ne izgradi objekat i ne dobije upotrebnu dozvolu do kraja septembra 2013. godine.

Da Vas podsetimo:  Dvolična humanost firme „Maksima“ iz Lučana

„Ako je bilo propusta u dodeljivanju zemljišta onda je to posao za policiju i tužilaštvo. Ja ne mogu da ulazim u to da li je zemljište prodato po tadašnjoj tržišnoj vrednosti. Nisam se time bavio“, rekao je predsednik opštine Nikolić.

Cenu po kojoj je kupio zemljište nije hteo da komentariše ni Cogoljević (na slici sa predstavnikom jednog indijskog univerziteta). „Opština je dala tu cenu. Mogao je bilo ko da konkuriše. Oni su mi prvo nudili da iznajmim parcelu na 99 godina, ali ja to nisam hteo. Rekao sam da hoću na tenderu da kupim zemljište“, tvrdi vlasnik škole.

Ugovore o kupovini zemljišta i o uslovnom oslobađanju od plaćanja naknade potpisali su bivši direktor despotovačkog javnog preduzeća Direkcija za izgradnju Darko Petrović, koji sada živi u inostranstvu, i bivši v.d. direktor Visoke škole za poslovnu ekonomiju i menadžment Goran Kvrgić, o kom je Pištaljka već pisala zbog spornog rukovođenja državnim preduzećem „Jedinica za upravljanje projektima“. Kvrgić je u telefonskom razgovoru rekao da je VŠPEP zemljište kupila po „povoljnim ekonomskim uslovima“ i da opština do 2014. godine, dok je on još bio direktor ove škole, nikada nije tražila da se plati naknada.

Načelnik opštinske uprave Danijela Lukić nije htela da odgovara na pitanja Pištaljke zbog čega opština godinama nije naplatila naknadu na koju ima pravo. „Dostavili smo vam svu dokumentaciju koju ste tražili, ali nismo nadležni da odgovaramo na takva pitanja. To je pitanje za predsednika opštine“, rekla je u telefonskom razgovoru Lukić. S druge strane, predsednik opštine Nikola Nikolić se pravda time da je on „tek godinu dana predsednik opštine“. „Pre mesec dana sam se informisao o ovom slučaju. Ući ćemo u postupak i uradićemo sve što treba da opština ne bude oštećena“, rekao je Nikolić.

Da Vas podsetimo:  Neke devojčice u Srbiji ne odlučuju u svoje ime - često su primorane na brak

Osim po ugovoru o naknadi za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta, investitor je morao da izgradi „Kampus“ do kraja septembra 2013. godine i po ugovoru o kupovini opštinske parcele jer je u suprotnom opštini ostavljena mogućnost da jednostrano raskine ugovor čime bi 23 ara ponovo prešla u vlasništvo Despotovčana. Ipak, iako se na atraktivnoj parceli godinama nalazi samo izgrađen suteren, opštinske vlasti nisu ni pokušale da raskinu ugovor.

„Verovatno su moji prethodnici dobijali obećanja da će objekat biti izgrađen, a možda su i službe zatajile. Sada je krajnje vreme da se sudski vrati sve“, rekao je za Pištaljku predsednik opštine Nikolić.

Cogoljević međutim tvrdi da opština ne može da preuzme zemljište jer je ugovoreni uslov da se objekat završi do 2013. godine protivzakonit. „Uslovljavanje nije u skladu sa pozitivnim pravnim propisima jer sam ja zemljište platio i u njega do sada već uložio pola miliona evra. Ko će onda meni da vrati uloženi novac“, rekao je vlasnik Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. Na pitanje zbog čega je pristao na nezakonit ugovor na osnovu kog se Visoka škola i u katastru upisala kao vlasnik parcele odgovorio je kratko: „Pa, potpisao sam“.

Cogoljević tvrdi da ima planove da završi objekat jer mu je on potreban za smeštaj studenata VŠPEP-a tokom obavezne prakse i da će od toga i opština imati koristi jer će naplaćivati turističke takse.

Snežana Đurić

www.pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime