Godinu dana od pritvora Olivera Ivanovića

0
1237

Oliver IvanovićDanas je tačno godinu dana od kada je pritvoren lider GI SDP „Oliver Ivanović“, nekada najuticajniji srpski vođa sa Severa Kosova. U vreme hapšenja, Ivanović je bio kandidat za gradonačelnika tokom četvrtog kruga kosovskih lokalnih izbora u Severnoj Mitrovici, koji su se prvi put – od 3. novembra 2013 kroz četiri kruga, organizovali u ovom gradu, ali i na Severu Kosova. Jedanaest dana pre njegovog hapšenja, ubijen je još jedan kandidat za gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Dimitrije Janićijević, inače, Ivanovićev dugogodišnji blizak prijatelj, kum i saradnik. A nakon Ivanovićevog hapšenja došlo je i do serije hapšenja Srba sa Severa Kosova, kao i pokretanja istraga, uključujući i protiv sadašnjeg gradonačelnika opštine Zubin Potok, Stevana Vulovića i bivšeg predsednika ove opštine, Slaviše Ristića. Ivanović je optužen za ratne zločine 1999. i 2000. godine, uključujući i teško ubistvo. Suđenje je počelo tek u decembru, a nastavlja se u februaru. Povodom dvanaest meseci od kako je Ivanović pritvoren, Ivanovićevi partijski saborci i advokati danas su zatražili njegovo puštanje, kako bi se branio sa slobode, naglašavajući da se radi o političkom hapšenju i navodeći nekonzistentnost izjava svedoka koje su se mogle čuti tokom dosadašnjeg toka suđenja, a na kojima zasniva optužnica. Oni su se u prostorijama svoje stranke obratili javnosti zajedno sa gradonačelnikom Severne Mitrovice, Goranom Rakićem, koji je zatražio da Ivanović i pritvoreni Srbi budu pušteni da se brane sa slobode, naglašavajući da se i sam uverio da su oni nevini, ali i da je siguran da će svi oni Srbi dokazati svoju nevinost.

„Već godinu dana se naš sugrađanin Oliver Ivanović nalazi u pritvoru, a ništa manje pritvorskog staža nemaju ni ostali nepravedno zatočeni Srbi, a to su Dragoljub Delibašić, Nebojša Vujačić i Aleksandar Lazović. Tužilaštvo je odlučilo da tek nakon političkog pritiska, pokrene sudski proces, a imali su punih petnaest godina da učine to,“ naveo je Rakić i dodao:

Da Vas podsetimo:  Loših 100 čine Srbiji zlo… (5)

„Lično sam bio prisutan par puta u sudnici i ono što sam video i čuo je samo još jedan u nizu dokaza mom uverenju da su sva ta lica nevina. A smatram i siguran sam da će i sudsko veće biti nepristrasno i dokazati njihovu nevinost. Međutim, ta lica se i danas nalaze u pritvoru i koristim ovu priliku i insistiram da, ne mešajući se u rad tužilaštva i sudskog veća, ova lica budu puštena da se brane sa slobode. Sudski proces neka teče, neka ide svojim putem i siguran sam da će uspeti da dokažu svoju nevinost.“

Biće to maratonsko suđenje

Jedan od advokata Olivera Ivanovića, Ljubomir Pantović, smatra da svedočenja svedoka optužnice nisu uspešna, te da će se odbrana boriti, ali i da će suđenje trajati najranije do jeseni. On je, ipak, uveren da će Ivanoviću biti uskoro omogućena odbrana sa slobode.

„Po mišljenju odbrane, pojavile su se prve pukotine u optužnici međunarodnog javnog tužioca, koje se tiču prve tačke koja se odnosi na gospodina Ivanovića. Imali ste priliku da čujete svedoke, a kada ih ispituje tužilaštvo, to izgleda kao da oni govore istinu, ali kada smo ih suočili sa njihovim ranijim izjavama, rekao bih da tu svedočenja nisu bila uspešna sa aspekta tužilaštva i kao što naš narod kaže da se ‘po jutru dan poznaje’. Mi možemo da budemo optimisti u pogledu daljeg toka postupka, ali biće to maratonsko suđenje sa jako puno svedoka, sa jako puno pisanog materijala. Siguran sam da će suđenje trajati do jeseni, ako ne i duže, u svakom slučaju, nama iz odbrane ostaje da se borimo, da se pripremamo za svako suđenje i za svaki glavni pretres najbolje što možemo i naravno, da u bliskoj budućnosti pokušamo da iniciramo da od sudskog veća izdejstvujemo da se Oliver Ivanović u daljem toku postupka brani sa slobode. Mislim da za to već sada postoje preduslovi i verujem da će Veće, a mi nemamo razloga da za sada sumnjamo u njihovu objektivnost, uskoro imati na stolu zahtev odbrane o puštanju gospodina Ivanovića, o ukidanju sudskog pritvora protiv njega i omogućavanju da se u daljem toku suđenja, on brani sa slobode“, istakao je Pantović.

GI SDP prvenstveno očekuje od sudskog veća da preispita sve izjave koje su svedoci dali, kako bi Oliver Ivanović bio oslobođen, rekla je Ivanovićeva partijska zamenica, Ksenija Božović. Ona je dodala da su do sada saslušana tri svedoka optužbe protiv Ivanovića, čije izjave ova stranka ocenjuje kao „lažne“ i „iskonstruisane“.

„Samo nam potvrđuje ono što se od samog početka znalo – da je sudski proces protiv lidera Građanske incijative SDP – Olivera Ivanovića, politički motivisan,“ naglasila je Božović.

Božović se, takođe, zahvalila u ime stranke i u ime Olivera Ivanovića na podršci koju su dobili tokom proteklih dvanaest meseci, koliko je on u pritvoru.

Oliver Ivanović uhapšen je na veliki srpski praznik – Svetog Savu, a pre nego da 12. marta bude prebačen u Severnu Mitrovicu, bio je u pritvorskoj jedinici u Prištini, zbog čega je i devet dana štrajkovao glađu, zahtevajući da bude prebačen zbog loših uslova i rizika kojima je bio izložen. Sve žalbe advokata da bude pušten iz pritvora i da se brani sa slobode, do sada su odbijene, uz zvanično obrazloženje da bi mogao da utiče na svedoke.

Iz pritvora je više puta, posredstvom advokata, davao intervjue za medije u Srbiji, u kojima je ponavljao da se radi o montiranom sudskom postupku i pozitivno je ocenjivao podršku koju dobija od aktuelne vlasti iz Srbije. Svakodnevno prati politička dešavanja u Prištini, na Severu Kosova i u Beogradu. Takođe su ga u pritvoru, pored redovnih poseta članova porodice, obilazili i predstavnici Vlade Srbije, politički zvaničnici, advokati iz Srbije i predstavnici Crkve.

Oliver Ivanović je u decembru bio pušten kući da na nepun kilometar dalje od svoje pritvorske ćelije, na nekoliko sati, sa porodicom i prijateljima proslavi svoju slavu Sveti Nikola.

Optužnica protiv Ivanovića podignuta je 11. avgusta, a prvo pripremno ročište održano je 26. avgusta, kada se Ivanović, sa još četvoricom Srba sa Severa Kosova, prvi put pojavio u sudnici. Pripremnom ročištu je tada, uz političke predstavnike sa Severa, prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić. Ivanović se tereti da je učestvovao u zločinima 1999. i 2000. godine, uključujući i teško ubistvo.

Suđenje protiv petorice Srba zvanično je počelo 18. decembra, a sudi im se prema zajedničkoj optužnici, koju je 11. avgusta, 2014. godine podigao međunarodni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova, Sezari Mihalčuku. Prema ovoj otpužnici, Oliver Ivanović se tereti da je 1999. godine, predvodio „Čuvare mosta“ i „podstrekivao ih na ratne zločine,“ kao i za ratne zločine nad albanskim stanovništvom.

Za sada je održano pet sudskih ročišta i očekuje se da suđenje bude nastavljeno 18. februara.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime