Godinu dana od „Skenera“ – samo jedna presuda

0
857

Nebojša-Stefanović-akcija-CunamiGodinu dana nakon dve velike policijske akcije „Skener“ doneta je jedna presuda, a u većini slučajeva istrage i dalje traju. Masovna hapšenja često se koriste u predizborne svrhe i ne predstavljaju sistemsku borbu protiv korupcije, smatraju sagovornici KRIK-a.

Sudija Miodrag Plazinić iz Čačka, koji je tokom prve akcije Skener uhapšen zbog sumnje da je primio mito u iznosu od 100 evra, osuđen je na dve godine zatvora i pet godina zabrane rada u pravosuđu. U pitanju je prvostepena presuda – konačnu odluku tek treba da donese Apelacioni sud.

Ovo je ujedno i jedina presuda protiv jednog od uhapšenih u policijskim akcijama „Skener“.

Dve akcije u kojima je uhapšeno ukupno 95 osoba izvedene su u martu i aprilu prošle godine, neposredno pre parlamentarnih izbora. Najavljene su kao „suzbijanje korupcije na teritoriji Srbije“.

Uhapšeni su zaposleni u brojnim državnim i privatnim firmama i to zbog krivičnih dela koja se povezuju sa korupcijom – primanja mita, zloupotrebe položaja, pribavljanje materijalne koristi… Hapšenjima je, kako je tada rečeno, prethodila višemesečna istraga u kojoj je učestvovalo više od dvadeset tužilaštava iz cele zemlje.

„Pokazaćemo da se korupcija u ovoj zemlji ne isplati i da će svi oni koji se u nju upuste za to morati da snose odgovornost“, rekao je u martu prošle godine ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Godinu dana kasnije, međutim, od 95 uhapšenih, samo jedna osoba je osuđena, a osam optuženo. Jedan postupak je obustavljen, a u ostalim slučajevima istraga još traje, informacije su koje je iz tužilaštava širom Srbije dobio KRIK.

Borba protiv korupcije i kriminala ne može da bude instant i da se svodi na masovna hapšenja u jednom danu dok svakodnevna i sistemska borba izostaje, kaže za KRIK Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP).

Da Vas podsetimo:  Ako predsednički izbori budu odlučeni u prvom krugu – 5 mil. EUR pobedničkoj partiji

„Činjenica da je na osnovu policijske prve akcije ‘Skener’ doneta samo jedna presuda govori da je borba protiv kriminala u Srbiji jedan medijski trik koji političke stranke koriste u predizborne svrhe“, istakao je Đorđević.

On je objasnio da se velikim hapšenjima koja izgledaju filmski „gubi poverenje građana i ruši kredibilitet institucija od kojih se traži brzo i mnogo, a ne kvalitetno“.

Advokat Božo Prelević istakao je da je nemoguće očekivati rezultate velikih akcija nakon godinu dana.

„Velikim hapšenjima se optereti tužilaštvo predmetima gde postoji osnov za podizanje optužnica, ali i onim predmetima gde nema ničega“, kaže Prelović i objašnjava da kapacitet policije i tužilaštva ne dozvoljava takva hapšenja.

Akcije „Skener“ samo su deo niza policijskih akcija izvedenih u prethodnih godinu dana.

Iako je svako veliko hapšenje bilo praćeno konferencijom za novinare, javnost nije obaveštavana o rezultatima ovih akcija.
– See more at: https://www.krik.rs/godinu-dana-od-skenera-samo-jedna-presuda/#sthash.j7PvhtCY.dpuf

Nataša Marković

www.krik.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime