Godišnjica pogibije heroja našeg neba: Ko je bio major Zoran Radosavljević?

0
429

Svakodnevno šetamo ulicom koja nosi njegovo ime ali mnogi Batajničani ne znaju ko je zapravo bio major Zoran Radosavljević.

Dakle, Zoran Radosavljević je bio oficir i pilot ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije.

Rođen je 26. februara 1965. godine u Prištini. Njegov otac, Svetozar, bio je vojno lice pri Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Zbog čestih selidbi zahtevanih zbog profesije njegovog oca, Zoran je detinjstvo proveo širom bivše Jugoslavije.

Osnovnu školu je završio u Beogradu. Zatim se školovao u Vazduhoplovnoj opštoj srednjoj vojnoj školi „Maršal Tito“ u Mostaru. Kasnije je pohađao Vazduhoplovnu vojnu akademiju u Puli i Zadru.

Nakon raznih usavršavanja i preobuka, uz naporan rad, Zoran Radosavljević 1992. godine postaje jedan od najmlađih pilota u eskadrili Migova 29 u istoriji jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Svoje lično usavršavanje završio je na poslediplomskim studijama Saobraćajnog fakulteta u Beogradu gde je 1998. godine magistrirao.

Kolege su ga uvek izrazito cenile zbog izuzetne radne etike i poštovanja uniforme. Početkom NATO bombardovanja Zoran je bio lociran u svojoj jedinici, 127. lovačkoj avijacijskoj eskadrili „Vitezovi“ koja je bila smeštena na vojnom aerodromu „Batajnica“.

Major Radosavljević se 26. marta 1999. godine dobrovoljno javio da ide na borbeni zadatak. Uprkos molbama njegove majke, sa kojom je pričao pre ovog kobnog datuma, uputio se u susretu agresoru. Njegov MiG-29 oboren je od strane višestruko jačeg protivnika blizu Majevice u Republici Srpskoj. Sahranjen je u Beogradu.

Mnogi su zaboravili veličinu njegove odvažnosti, ali postoje i oni koji i dalje slave njegovo delo. Uzimajući u obzir da je Zoran bio strastveni jedriličar i osnivač JK Polaris, ne čudi činjenica da se godinama unazad održava „Zokijeva regata“. Pored toga, od godine njegove smrti se na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu dodeljuje godišnja nagrada za najboljeg studenta na Vazdušnom saobraćaju koja nosi njegovo ime.

Da Vas podsetimo:  Priča o Adelini Pavlini Irbi: Pola vijeka brige za srpsku sirotinju

Ovaj veliki čovek i patriota nažalost nije imao potomke i nikada se nije ženio.

Jedan od istinskih heroja moderne Srbije živi u sećanjima onih koji su ga poznavali i onih koji su čuli o njegovom podvigu. Vreme je da i nova pokolenja saznaju ko je hrabro branio srpsko nebo krajem devedestih.

Izvor: Nacionalist

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime