Godišnjica tragične odluke

0
1221

Jednoglasnom odlukom članica Evropske zajednice iz decembra 1991.ngodine data je saglasnost za priznavanje nezavisnosti bivšim jugoslovenskim republikama Sloveniji i Hrvatskoj. Nemački kancelar Helmut Kol, ministar spoljnih poslova Hans Ditrih Genšer, britanski šef diplomatije Daglas Herd i francuski sudija Robert Badinter bili su glavni inicijatori ovog nelegitimnog akta koji je proizveo katastrofalne posledice po srpski narod u Jugoslaviji. Svakom Srbinu u administrativnim granicama federalne države nasilno je nametnuta opcija života u republikama ishitreno pretvorenim u „države“!

Tragična odluka Evropske zajednice stupila je na snagu na današnji dan, 15. januara 1992. godine. Ovaj potez ubrzo je proizveo i krvave sukobe u Bosni i Hercegovini, kao i na Kosovu i Metohiji. Mehanizam uništenja suverenih država pokazao se na delu pre 27 godina i od tog datuma se međunarodno pravo može smatrati narušenim i teško oštećenim.

Srbija pamti politiku Evropske zajednice i ponovo dobija ucenjivačke poruke iz Brisela. Oduzimanje prava Srbiji da se demokratski bori za svoje interese neće doneti dobro balkanskim narodima. Nama se ispostavljaju nerazumni zahtevi, a nikada nam se ne garantuje (ne)donošenje odluka sličnih onoj od 15. januara 1992. godine. O svemu što može uslediti Srbija pažljivo analizira i prati, a isto bi trebalo da uradi i Evropska unija koja se neprestano poziva na demokratske vrednosti! Nadamo se da ove demokratske lekcije neće biti u skladu sa odlukom od 15. januara 1992. godine i uvođenja zakona sile nad onima koji Evropi pripadaju davno pre nastanka savremene birokratske administracije u Evropskoj uniji! Srbija veruje da u Evropi postoje političke opcije koje neće praviti greške svojih prethodnika i da ćemo zajednički uspeti da se odupremo javnom gaženju snažnih evropskih tradicija. Veliki francuski državnik Šarl De Gol, pravi predstavnik suverenosti, pravde i nacionalnog dostojanstva evropskih naroda mogao bi biti svetionik evropskim političkim elitama u današnjim kriznim vremenima za Srbiju i čitavu Evropu!

Da Vas podsetimo:  DNEVNIK SRBINA IZ HRVATSKE

A. I.
Izvor: nacionalist.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime