Godišnjica zločina u Varvarinu

0
1255

varvarin-3-595Povodom 16-godišnjice NATO bombardovanja mosta na Velikoj Moravi kod Varvarina, kada je poginulo deset građana ovog grada, predstavnici Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Fonda dijaspora za maticu i Fondacije za stipendiranje talenata iz matematike i tehničkih nauka «Sanja Milenković» položili su cveće kod spomenika žrtvama. U delegaciji su bili Živadin Jovanović, prof. Dr Radovan Radinović, general u penziji, Slavko Vejinović, Upravitelj Fondacije za stipendiranje talenata iz matematike i tehničkih nauka „Sanja Milenković“, Gojko Slijepčević, član Upravnog Odbora, iz Švedske, i Nevena Ergić, saradnica-volonter Fonda dijaspora za maticu.

Nakon toga, u Narodnoj biblioteci u Varvarinu, promovisane su dve nove knjige Beogradskog foruma – „Srbija i NATO“ i „Mostovi“. U izlaganjima govornika je naglašeno da se zločini i razaranja NATO tokom agresije 1999. protiv Srbije (SRJ) nikada ne smeju zaboraviti, niti se odgovornost lidera NATO članica može umanjiti. Ocenjeno je da Srbiji kao miroljubivoj zemlji i žrtvi agresije nije mesto u NATO-u kao agresivnoj, intervencionističkoj organizaciji koja svuda po svetu ostavlja haos, bedu, ljudske žrtve i milione izbeglica. Pored gostiju iz Beograda i srpskog rasejanja, na promociji je govorio i prof. Zoran Milenković, predsednik Opštine Varvarin, otac Sanje Milenković, koji je ujedno predsednik Upravnog Odbora Fondacije.

Promociji je prisustvovala i nemačka novinarka i publicista Gabrijela Senft, koja je upravo objavila svoju spomen-knjigu posvećenu žrtvama poginulim tokom bombardovanja mosta preko Velike Morave od strane NATO. Ona je ujedno autor izložbe fotografija o istoj temi koja je prikazivana u preko 70 gradova u Nemačkoj i drugim zemljama Evrope.

Slavko Vejinović je obavestio prisutne da je, posle blokade duge 15 godina, obnovljen rad Fondacije „Sanja Milenković“, kojoj je u međuvremenu, vraćen deo finansijskih sredstava, sakupljen 1999. i 2000. prilozima srpske dijaspore. Radi se o iznosu od 30.000 evra koji se tokom proteklog perioda nalazio u depozitima srpskih ambasada i konzulata a nedavno je položen na bankovni račun Fondacije. On je ukazao da su u toku napori Uprave Fondacije, da nadležni državni organi vrate Fondaciji još 130.000 evra, koliko se na bankovnom računu Fondacije nalazilo u trenutku blokade 2001. godine, plus kamata.

Da Vas podsetimo:  Banđur o situaciji u SNS-u: Mojoj partiji potrebniji oni protiv kojih smo se borili

Beograd, 02. jun 2015.

Beogradski forum za svet ravnopnopravnost
Fond dijaspora za maticu
Fondacija «Sanja Milenković»

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime