Gondola i licemerje – jezik činjenica

1
2034

Na zadovoljstvo građana Beograda, počela je gradnja Beogradske gondole, u skladu sa predizbornim obećanjem SNS-a. Gondola će biti neviđena turistička atrakcija. Međutim, malobrojna i bezidejna opozicija se protivi izgradnji gondole sa obrazloženjima koja gotovo da ne zaslužuju odgovor. SZS navodi „ekonomsku suludost“ tog projekta, „skrnavljenje netaknutog pogleda na Ušće“,“ uništavanje Kalemegdana“ ,“ekocid“ (uputnice 1 i 2). Izgradnja gondole je potpuno ekonomski isplativa i gondola će ubrzo sama sebe otplatiti, a polazište i dolazište gondole su na izuzetno atraktivnim i prometnim lokacijama. Intervencija u tkivu Kalemegdanske tvrđave je minimalna, i gondola će samo oplemeniti Kalemegdan. Pogled na Ušće će ostati gotovo netaknut.

Da podsetim zaboravne da se u okviru Kalemegdanske tvrđave, na gotovo istom mestu, ali sasvim sigurno u okviru kompleksa Kalemegdana, nalazi tramvajska pruga, u dužini od oko 300 metara (deo Pariske, od Kneza Sime Markovića do Karađorđeve). Kada je taj deo pruge građen u svom sadašnjem obliku, a i ranije, posečene su stotine stabala, zbog toga što je to bilo neophodno, i niko oko toga nije pravio problem. O destruktivnosti opozicije, SZS i „Čuvara Starog grada“ Marka Bastaća, najbolje svedoče činjenice da se oni protive gotovo svim projektima koje gradi i planira gradska i republička vlast (navešćemo samo deo).

Oni su protiv velelepnog Beograda na vodi, protiv fontane na Slaviji (koju je predvideo Đilas), protiv rekonstrukcija Kosančićevog, Topličinog i Obilićevog venca, protiv proširenja pešačkih zona, protiv uvođenja reda u parkiranje u strogom centru, protiv rekonstrukcije Studentskog trga i Trga Republike, protiv izgradnje podzemnih garaža, protiv rekonstrukcije  poteza od Dušanove do Ruzveltove itd.

Takozvani Čuvari Starog grada su grupa otuđenih samodržaca, besramnih preletača koji više ne predstavljaju nijednu stranku na čijoj listi su izabrani 2016, već godinama sprovodi destruktivne akcije uništavanja parternog i drugog mobilijara centra grada. Oni pod izgovorom protesta protiv gradskih vlasti vade cele granitne ploče iz Knez Mihajlove i stubove protiv nepropisnog parkiranja iz užeg centra, lome ih, i potom ih istovaruju ispred Skupštine grada, uz medijsko prenemaganje. Isto to su uradili sa novim ljubičastim info tablama Parking servisa.

Takođe, Bastać i njegov mini kartel su ostatke drveća posečenog na Kalemegdanu istovarili ispred Skupštine grada 13. marta 2019. (uputnica 3) Samo pet dana ranije taj isti Bastać i njegova kamarila su dali zvaničnu saglasnost opštine Stari grad za seču tog istog drveća (Rešenje Odeljenja za građevinske i komunalne poslove i investiciono projektovanje opštine Stari grad, broj 352-77/19 od 8. marta 2019.) (uputnica 4). Rešenje Opštine Stari grad  je potpisao rukovodilac Odeljenja za građevinske i komunalne poslove i investiciono projektovanje, Marjan Nakov, koga je na tu funkciju postavio lično Marko Bastać.

Rešenje broj 352-77/19 Odeljenja za građevinske i komunalne poslove i investiciono projektovanje opštine Stari grad, od 8. marta 2019. / Foto: Nebojša Bakarec , printscreen ( vidovdan.org )

Bastać je Nakova smenio 13. marta 2019, bez osnova, zbog toga što je Nakov radio svoj posao na zakonit način (uputnica 5). Čuvari Starog grada su, inače, pristupili SZS-u. Na poslednjim gradskim izborima u martu 2018. lista “Šta radite bre – Marko Bastać“ osvojila je svega 3.841 glas, ili mizernih 0,47 odsto u celom višemilionskom Beogradu, što potvrđuje tezu da više nikoga ne predstavljaju i da ih u građanstvu gotovo niko ne podržava.

NAJAVA KRIVIČNIH DELA
Najgore je to što i Đilasov SZS, i Bastać, i Nikola Jovanović, najavljuju vršenje krivičnih dela. Svi oni su najavili da će rušiti Beogradsku gondolu, odnosno potporne stubove i šipove gondole. To je najava terorizma (uputnice 1, 2, 6, i 7). Tako je potpredsednik stranke Vuka Jeremića i šef odbornika SZS u gradskoj skupštini, Nikola Jovanović, na konferenciji za štampu SZS 13. marta 2019 na Kalemegdanu rekao (citiramo TV N1 i Danas):„Jovanović je kazao da će ako se projekat nastavi pozvati građane da sruše šipove na padinama oko Kalemegdana…“ Narednog dana predsednik opštine Stari grad Marko Bastać je medijima najavio vršenje krivičnih dela i terorizam. List Danas i TV N1 citiraju Bastaća i kažu: „Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać održao je danas sastanak o „odbrani Kalemegdana“, na kojem se sa građanima dogovorio da će fizički sprečiti gradnju gondole, a ako se ipak nešto izgradi, oni će to srušiti“, Bastać još kaže: “Sve što urade preko dana, mi odemo preko noći i uništimo“, rekao je Bastać na sastanku, upozorivši građane da u takvim akcijama može doći do hapšenja“. Posebno je pitanje da li je najava vršenja krivičnih dela i terorizma krivično delo? Takođe, posebno je pitanje da li se posle poziva i najave vršenja krivičnih dela i terorizma od strane rukovodstva opštine Stari grad, stiču uslovi za raspuštanje Skupštine opštine Stari grad  i za raspisivanje novih izbora na teritoriji te opštine?

Da Vas podsetimo:  Litijum i litije

O čemu govore ove najave vršenja krivičnih dela od strane SZS? One su dokaz nervoze i histerije SZS zbog propasti i jalovosti višemesečnih protesta koje su organizovali. Oni žele da radikalizuju te proteste, najavljujući teror i pozivajući građane da vrše krivična dela, uništavajući i rušeći Beogradsku gondolu. Verovatno će uskoro najaviti i rušenje fontane na Slaviji? Đilas, Jovanović i Bastać izlaze sa terena demonstracija i protesta i ulaze na teren kriminala i nezakonitosti. To je drastična razlika. Oni žele da gurnu građane u sukobe sa graditeljima i policijom, koja će neminovno morati da zaštiti zakonitu gradnju gondole i same njene graditelje. Neće u tim sukobima učestvovati vrh SZS. Oni će u sukobe gurnuti tuđu decu, anonimne građane koje uspeju da zavedu i navedu na vršenje krivičnih dela. Uostalom, sam Bastać je, prema ranije navedenim izvorima, upozorio građane da „u takvim akcijama može doći do hapšenja“. Nakon ovog potpuno kriminalnog poziva na rušenje gondole, postavlja se pitanje šta im sve još može pasti na pamet?

DVOSTRUKI ARŠINI
Nažalost, takozvana „kulturna elita“ izgleda podržava ovaj kriminal. Niko iz te „elite“ nije osudio višestruke najave vršenja krivičnih dela po Beogradu. Ta „elita“ osuđuje razložnu seču 40 stabala na Kalemegdanu, ali je potpuno ćutala kada su Đilas i DS u februaru i martu 2010. bezrazložno posekli 400 stoletnih platana na Bulevaru. Seča platana je bila bezrazložna zbog toga što je Bulevar mogao da se rekonstruiše i bez seče platana. Sadašnja seča je razložna zbog toga što Beogondola ne može da se izgradi bez uklanjanja manjeg broja stabala. Zbog čega su svi ti koji se danas tome protive pre devet godina gromoglasno ćutali o ekocidu na Bulevaru?

Ćutao je i Marko Bastać, službenik u nekadašnjoj Đilasovoj produkcijskoj kući „Emotion“ od 2006. do 2009. godine. Danas Bastać napadajući gradsku vlast, kaže: “svaki park, svako drvo i svaka zelena površina su dragoceni“. Zbog čega to nije rekao Đilasu kada je ovaj uništavao 400 platana? Ćutao je Danas, ćutao je direktor TV N1 Jugoslav Ćosić, ćutala je „elita“, ćutali su svi mediji. Svi oni su podržali Đilasove drvomorce. Danas svi oni takođe ćute povodom jednog sličnog građevinskog poduhvata – gradnje Zlatiborske gondole. Nije problem Zlatiborska gondola, ona treba da bude izgrađena. Problem je, kao i u slučaju Bulevara, stravično licemerje i dvostruki aršini.

Zlatiborska gondola je dugačka devet kilometara i nosiće je čak 36 stubova (beogradsku samo šest). Do sada je na Zlatiboru (tj. u opštini Čajetini, kojom vlada Milan Stamatović iz SZS) posečeno stotine stabala zbog gradnje polazišta gondole, a biće posečeno još više stotina tokom dalje gradnje. Za normalne ljude to je opravdano. Zbog toga one druge pitamo zbog čega niste protestovali protiv seče više stotina stabala na Zlatiboru? Zbog čega niste najavili rušenje šipova te gondole? Da ih podsetimo, Zlatiborska gondola je dve godine građena bez dozvole. Zbog čega za jednu te istu stvar SZS i „elita“ osuđuju beogradsku vlast, a hvale čajetinsku? Zbog čega su žuto preduzeće i „elita“ podržali uništavanje 400 stabala na Bulevaru, a osuđuju uklanjanje 40 stabala na Kalemegdanu? U pitanju su licemerje i dvostruki standardi epskih razmera.

PODSEĆANJE NA AFERU BULEVAR
O toj aferi je vaš autor pisao više puta, i to isključivo jezikom činjenica. Objavio sam tekst o uništavanju Bulevara u aprilu 2010., u listu Pečat (uputnica 8). Mnogo dužu analizu slučaja tada je objavio je cenjeni „Novi Standard“. Takođe, inicirao sam i potpisao podnošenje žalbe Ustavnom sudu 12. marta 2010, zajedno sa tadašnjim narodnim poslanicima Milicom Vojić Marković i Milanom Dimitrijevićem (uputnica 9). Potom je odbornička grupa DSS, na inicijativu autora ovog teksta, koji je i tada bio gradski odbornik, na sednici gradske Skupštine 22. marta 2010. predložila  razrešenje gradonačelnika (uputnica 10). Seča platana na Bulevaru i uništavanje ambijenta jedinog bulevara u Beogradu predstavljali su varvarski čin (uputnica 11).

Da Vas podsetimo:  Srbija pokazala da je uz Rusiju, da je NATO neprijatelj, a šta dalje

Jednostavno, neistina je da su platani morali biti posečeni zbog toga što su bili bolesni i skloni padu. Istina je da je trebalo ukloniti (po drugom elaboratu Šumarskog fakulteta, u daljem tekstu ŠF) 121 stablo od ukupno 734 koliko ih ima na Bulevaru, uključujući i Trg Nikole Pašića. Jasno je da je među 400 posečenih platana bilo svega pedesetak onih za koje ŠF kaže da ih je trebalo ukloniti (bolesnih), dok ostale nije trebalo poseći.

Đilas i žuti drvomorci su računali na potpunu kontrolu nad medijima, pa su im dovoljno pokriće za unapred donetu odluku o seči platana, bile dvosmislenosti u elaboratima ŠF. Prvi elaborat ŠF iz 2006. godine, predviđa seču svega 32 platana (od 734). Postavlja se pitanje kako je moguće donositi odluku o seči drvoreda na osnovu elaborata starog četiri godine? U svakom slučaju, taj elaborat je bio kontradiktoran. Drugi elaborat iz 2008. godine u  uvodu kaže da je potreba za njim nastala jer je gradska „Komisija  za davanje saglasnosti za uklanjanje stabala… okularnim pregledom utvrdila…“ da je stanje platana mnogo gore nego što stoji u prvom elaboratu. Saznajemo da je postojala fantomska komisija čiji je presudni argument  bio „okularni pregled“ (čitaj, „odokativni ždrak“ sistem).

U „zaključnim razmatranjima“ drugog elaborata stoji: „Zbog svoje velike kulturno-istorijske, prostorno-pejzažne i ekološke vrednosti, drvored u Bulevaru za grad Beograd ima veliki značaj. Zbog toga ga je u svim sledećim rekonstrukcijama Bulevara neophodno zadržati, a stanje u kome se on trenutno nalazi potrebno je unaprediti“. Ovaj elaborat predviđa seču 121 stabla od ukupno 734 (ceo Bulevar je tada imao 734 platana, a rekonstruisan je deo Bulevara sa 400 platana – na rekostruisanom potezu trebalo je, po ŠF, ukloniti 50 bolesnih platana, a ne i ostalih 350 zdravih). Kao što vidimo danas, stari platani na Bulevaru, ili na potezu od Dušanove do Ruzveltove, živi su i zdravi.

Iz gradskih akata iz aprila 2009. se vidi da je bila zamišljena drugačija rekonstrukcija koja nije predviđala uklanjanje drvoreda. Posle prvobitnih rešenja profiteri su sabrali dva i dva i u decembru su doneta nova rešenja potpuno suprotna prvim. Očigledno je da je nalog za to mogao dati samo gradonačelnik. Prvo Rešenje koje je izdao Sekretarijat za zaštitu životne sredine, 13. aprila 2009. godine, jasno kaže: „pri rekonstrukciji (…) voditi računa o drvoredima, odnosno, pojedinačnim stablima (…) postojeća stabla se ne smeju ukloniti. Izuzetno seču pojedinih stabala može odobriti nadležna organizaciona jedinica Gradske uprave“.

Ni Urbanistički uslovi iz aprila 2009. ne predviđaju uklanjanje drvoreda iz Bulevara. Stoga je jasno da nije postojala potreba da se drvored poseče. Đilas je govorio neistinu o seči stabala.“Odluku o seči stabala… nije doneo nijedan političar, već stručnjaci…“ Odluku o seči je doneo upravo Đilas (uputnica 12). U aktu od 23. februara, tri dana pre seče, Šumarski fakultet upozorava: „Napominjemo da mogućnost zamene celog drvoreda ili njegovog dela odjednom u ovom elaboratu nije razmatrana“. Zbog nepovoljnog prvog Rešenja sekretarijata, Đilas je naložio da se osam meseci kasnije (decembar 2009.) sačini novo, koje dopušta uklanjanje platana. O svemu tome može posvedočiti Goran Trivan, današnji ministar, a tadašnji sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Da Vas podsetimo:  Dug je put od većine glasova do gradske vlasti u Beogradu

PRONEVERA ŠEST MILIONA EVRA
Šta je motiv za uništavanje platana na Bulevaru? Najveći motiv je „nečiji“ profit od toga što je rekonstrukcija Bulevara preplaćena šest miliona evra. I pored prozivki od strane DSS i SNS, afera Bulevar je mirovala do 2013. U aprilu 2014. uhapšen je Aleksandar Bijelić, bivši visoki funkcioner DS i bivši Gradski menadžer, zajedno sa još osam lica. Po navodima policije, oni su uhapšeni zbog sumnje da su u toku rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra, zloupotrebom položaja, oštetili budžet Beograda za oko šest miliona evra (642 mil. din.) (uputnice 13 i 14). U pritvoru su proveli  nekoliko meseci.

U oktobru 2016. godine, Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu koju je protiv bivšeg beogradskog menadžera Aleksandra Bijelića i još osam okrivljenih podiglo beogradsko Više javno tužilaštvo. Nadležni su tada za zloupotrebu službenog položaja teretili i nekadašnjeg direktora Agencije za investicije i stanovanje, Marka Blagojevića, predsednicu Komisije za javnu nabavku radova na rekonstrukciji Bulevara kralja Aleksandra Danku Šotru i članove pomenute komisije Slobodana Stevića i Elizabetu Trohu. Za isto delo optuženi su i Blagojevićev pomoćnik Radovan Drača i osnivači kompanije „Balkan gradnja” Slavko Božić i Nada Ćubić, dok se direktor ovog preduzeća Mile Zekić sumnjičio za zloupotrebu službenog položaja.

Inače, kada je pokrenuta istraga protiv uključenih u posao rekonstrukcije bulevara, Đilas, tada predsednik DS, izjavio je da je ovaj postupak odmazda nove vlasti prema Demokratskoj stranci. Komentar u vezi sa potvrđivanjem optužnice protiv nekadašnjeg beogradskog menadžera novinari lista Politika su potražili od  Dragana Đilasa 2016. godine, ali on nije odgovorio na SMS poruke i telefonske pozive. Danas Đilas tvrdi da su svi optuženi nevini, a na pitanja o platanima odbija da odgovori. Na pitanje novinarke na KZŠ od 13. marta 2019. o seči platana, rekao je sledeće (citat iz priloga sa N1): “Osim upozorenja gradskoj vlasti, predstavnici Saveza za Srbiju su se i fotografisali na zidinama tvrđave, mada bivši gradonačelnik Dragan Đilas prethodno nije bio naročito raspoložen da odgovara na pitanja o posečenom drveću za vreme svog mandata.

GONDOLA I „OZELENJAVANJE“
Elem, da sumiramo priču o gondoli. Odluku o gradnji Beogradske gondole donela je Skupština grada. Gondola poseduje sve dozvole i gradi se na zakonit način. Dozvolu za seču stabala na Kalemegdanu i Ušću, pored organa grada Beograda, dali su i nadležni organi iz opozicionih opština Stari grad i Novi Beograd. Stabla u beogradskim opštinama Novi Beograd i Stari grad posečena su na osnovu predloga Stručne komisije. Tu komisiju formirao je Sekretarijat za komunalne i stambene poslove grada Beograda. Kao preduslov za gradnju gondole neophodna je bila seča postojećih stabala na planiranoj trasi Gondole. Uklanjanje stabala nije ničiji hir, već neophodnost. Za seču stabala su uplaćene naknade opštinama Novi Beograd i Stari grad u iznosu od preko 25 miliona dinara.

U okviru Programa redovnog održavanja javnih zelenih površina, radnici „Zelenila” započeli su sadnju 300 stabala lišćara i četinara u parku Kalemegdan i parku Ušće. Broj stabala koja će biti posađena u parkovima Kalemegdan i Ušće dva puta je veći od broja stabala koja su posečena. Sve sadnice su visokog kvaliteta i „školovane” u rasadniku, čime se povećavaju šanse za njihov opstanak u teškim uslovima gradske sredine. Tokom 2018. godine Beograd je postao bogatiji za 4.500 novih stabala. Koliko je „Zelenilo – Beograd” odlučno u nastojanjima da očuva i poveća zeleni fond u gradu pokazuje činjenica da broj stabala koji će biti  zasađen neprestano raste, pa je u toku 2019. godine planirana sadnja novih  5.000 stabala (uputnice 15 i 16).

*Nebojša Bakarec je politički analitičar i odbornik Srpske napredne stranke u Skupštini grada Beograda


UPUTNICE:
1.http://rs.n1info.com/Vesti/a467791/Seca-drveca-zbog-gondole-SzS-najavljuje-prijave-ali-Djilas-ne-bi-o-platanima.html

2.https://www.danas.rs/beograd/jovanovic-krivicne-prijave-protiv-radojicica-vesica-i-ljajica-zbog-izgradnje-gondole/

3.https://www.danas.rs/beograd/posecena-stabla-s-kalemegdana-odneta-pred-skupstinu-foto/

4.https://informer.rs/vesti/politika/425208/foto-bastac-sapic-dali-dozvolu-secenje-stabala-uscu-kalemegdanu

5.http://rs.n1info.com/Vesti/a467827/Opstina-Stari-grad-ukinula-resenje-o-seci-stabala-postupak-protiv-zaposlenog.html

6.http://rs.n1info.com/Vesti/a467997/Bastac-Sprecicemo-izgradnju-gondole.html

7.https://www.danas.rs/beograd/bastac-gradjani-ce-fizicki-spreciti-gradnju-gondole/

8.http://www.pecat.co.rs/2010/04/drvomorci/

9.http://www.novosti.rs/vesti/beograd.491.html:267620-Seca-platana-pred-Ustavnim-sudom

10.https://www.blic.rs/vesti/beograd/dss-gradevinska-mafija-inicirala-secu-platana/pdje1tg

11.https://www.youtube.com/watch?v=r3MVWkoeP7I

12.https://www.youtube.com/watch?v=lZvXxONFr04

13.http://www.politika.rs/scc/clanak/365443/Tuzilastvo-bivsi-menadzer-ostetio-Beograd-za-860-miliona

14.http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika.405.html:629650-Bijelic-optuzen-za-namestanje-na-gradskom-tenderu

15.https://www.danas.rs/beograd/skijalista-srbije-stabla-na-uscu-i-kalemegdanu-posecena-na-predlog-strucne-komisije/

16.https://www.danas.rs/beograd/zelenilo-sutra-sadi-300-stabala-na-kalemegdanu-i-uscu/


 

Nebojša Bakarec
Izvor: NoviStandard.rs

PODELI
Prethodni tekstPlate
Sledeći tekstMilo kao ne zna da oni znaju

1 KOMENTAR

  1. Није било потребе да аутор наводи да је СНСовац – нашкрабано је крупним словима преко целог чланка. Него, како би било да нам у следећем чланку објасни како им иде други велики историјски пројект, решавање „проблема“ Космета дајући га за ништа Шиптарима? Прешевска долина приде , да им се одужимо што будућност Србије ослобађају великог проблема…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime