Goraždevac juče, danas, sutra

0
1601

Pre četrnaest godina, 13.08.2003. godine, šiptarski zlotvori iz obližnjeg albanskog sela otvorili su rafalnu paljbu iz automatskog oružja na srpsku decu iz metohijskog mesta Goraždevac kod Peći, koja su se kupala u Bistrici i ubili dvojicu dečaka a četvoro dece teško ranili.

Ubijeni su Ivan Jovović(19) i Pantelija Dakić(12), a teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Zvanično, napadači ni do danas nisu otkriveni iako je nakon zločina UMNIK saopštio da će: „prevrnuti svaki kamen na zemlji kako bi našao ubice“(1), i formalno raspisao nagradu od milion dolara za informacije koje će dovesti do otkrivanja počionica ovog zločina. Kada je voljom srpskih vlasti (Tadić-Jeremić) uspostavljena misija Euleks, UMNIK im je predao slučaj, a oni su ga krajem 2010 službeno zatvorili “usled nedostatka dokaza”(2), iako su očevi ubijenih dečaka svo vreme tvrdili da znaju ko su ubice njihove dece i da su o tome obavestili KFOR i UMNIK-policiju.

Tadašnji direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, tim povodom izjavio je 2013. godine, posle parastosa, služenog u Crkvi presvete Bogorodice:

„Zahtevam od Euleksa da, ili prizna da je potpuno nemoćan i da ne može da rasvetli nijedan zločin nad Srbima, ili da ponovo otvori istragu za pobijenu decu na reci Bistrici. Ako to ne može, pitam se odakle mu autoritet da sudi i presuđuje u bilo kom drugom slučaju … Na ovu zemlju ste primljeni našom voljom zato što smo verovali i verujemo da ćete razumeti da ne postoji nacionalnost i versko obeležje ubijenih i ubica. Zločin koji se ne kazni uvek preti da se ponovi i zato tražimo da ponovo otvorite istragu”(3)

Da Vas podsetimo:  O psovci, psovačima i Narodnoj skupštini

Nema sumnje jake reči, ali Vulin je izgovorio još i jače:

„Zato Srbi moraju da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke. Tamo gde nemamo svog komandanta policije, svog sudiju i svog gradonačelnika i predsednika ovakvi zločini se ne rasvetljavaju. Hoću da se rasvetle i hoću da se nikad ne ponove”, istakao je on.(4)
Može li srpskije, jasnije, patriotskije? Ne može! Samo što nije bilo iskreno. Najbolji dokaz za to je što Euleksu zvaničan zahtev za obnavljanje istrage nikada nije uručen.

Bilo je to vreme par meseci potpisivanja Briselskog sporazuma 1 (potpisan 19.04.2013), kada je srpski režim pripremao ukidanje srpske države na Kosovu, sračunato šireći iluzije o ZSO kao mini državi. Samo šest meseci kasnije od ovog sjajnog govora, Vulinovi batinaši obučeni u nekakve crne košulje, kao i on, krstarili su Kosovom i bejzbol palicama “uveravali” Srbe koji su se usudili da javno posumnjaju u drske, ali i plitke laži srpskog režima. Danas, kada u Goraždevcu živi dve trećine manje Srba nego kada je uspostavljena UMNIK-misija(5), ZSO-a još uvek nema, a ako ga i bude biće to forma bez suštine, samo novi instrument u uspostavljanju šiptarske vlasti nad srpskim enklavama. Vulin se, naravno, već zbrinut na Dedinju više i ne seća ni Kosova, a kamo li Goraždevca!

Neka ga. I levičari, mnogo veći od njega, pre ili kasnije spoznali su da Bog postoji i da se na lažima i izdaji ne može kuća kućiti.

No, nisu pobesneli Šiptari, sa kojima Vučić traži da se mirimo dajući im NAŠU zemlju, samo jednom pucali u našu goraždansku decu. Iz godine u godinu to čine, rafalima i molotovljevim koktelima gađajući njihov spomenik u centru sela. Čineći to 2013., 2014., i 2015-te, toliko su ga oštetili da je početkom 2016. postavljen novi.(6) I nikada počinioci nisu bili otkriveni.

Da Vas podsetimo:  Srpski svetitelji koji su odbili da pređu u islam, pa stradali od Turaka i Albanaca

Zanimljivo je i da na prošlogodišnjem pomenu, parastosu u Crkvi Roždestvo Presvete Bogorodice i opelima na groblju, koje su obezbeđivali pripadnici Kosovske policijske službe, nisu prisustvovali predstavnici Srba u institucijama samoproglašene Republike Kosovo, kao ni predstavnici Srpske liste, a Kancelariju vlade Srbije za KiM predstavljao je Zoran Bojović, jedan od pomoćnika direktora.

No, ove godine, kada Vučićev režim sprema finale izdaje Kosmeta delegacija na obeležavanju četrnaestogodišnjice ovog tragičnog događaja bila je na mnogo višem nivou. Predvodio ju je Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić koji je nakon parastosa poručio da država Srbija ne zaboravlja mnogostradalnu srpsku Metohiju, koja je u prethodnim decenijama bila žrtva plana za istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora, koji je gotovo u potpunosti uspeo i pozvao na istrajnost:

„Na današnji dan dobra je prilika i da odavde sa KiM pošaljemo poruku istrajnosti. Ovde u neposrednoj okolini Peći još ima naših ljudi koji istrajavaju sa svojim porodicama u životu i opstanku na ovoj metohijskoj zemlji. Naša obaveza je da ne samo svojom ljubavlju i solidarnošću nego i da na konkretan način kao država nastavimo da im pomažemo i mi ćemo to činiti kao što smo i sada prisutni u njihovim životima”(7).

Zanimljiva poruka. Iako mekša u istoj je funkciji kao i ona Vulinova iz 2013. Da zavara Srbe na Kosmetu da će država Srbija biti tu i kada i formalno ode, kada Vučićev “unutrašnji dijalog” rezultira onim što Tači već najavljuje kao “normalizaciju odnosa dve države”.

Bio je tu i Goran Rakić, novopečeni šef “Srpske liste”, druga poluga na koju Vučić ozbiljno računa u svojim sumnjivim vizijama o nekakvom “istorijskom pomirenju”. To je onaj čovek koji je rušeći potporni zid u Severnoj Mitrovici i formalno omogućio spajanje severa i juga Kosmeta, a svojom ulogom u onoj Vučićevoj ujdurmi sa vozom doprineo ulasku snaga šiptarske specijalne policije ROSU na sever Kosmeta. Jer, on veruje u Vučićeve vizije, posebno kad ih prati Tačijev pragmatizam.

Da Vas podsetimo:  Vladimir Umeljić: ZAPADNI „DRANG NACH OSTEN“ I SRPSKO PITANjE

I neću ovde postaviti pitanje može li biti pomirenja sa onima koji pucaju na decu, a zatim i na njihovo spomen obeležje, jer odgovor zna svaki Srbin koji nije prodao veru za večeru, već treba li i sme li da godišnjica takve tragedije bude korišćena kao promocija lažnih obećanja i bolesnih vizija?!

To jedino može i sme biti mesto gde će predstavnici srpske države obavestiti žitelje Goraždevca, Srbe sa KiM i sve nas, šta su konkretno učinili da ovaj konkretan zločin bude rasvetljen? Imaju za to mnogo načina, tajne i javne službe, diplomatske kanale, državni pritisak na međunarodne institucije, saradnike u kosovskoj vladi…

Ili da nam javno kažu da neće ili ne mogu učiniti ništa! Da su zarad najnovije vođine vizije “istorijskog pomirenja” spremni da uz NAŠU ZEMLjU DAJU I GROBOVE NAŠE !!

Dragan Milašinović

www.fsksrb.ru

_____________________________________

  1. mondo.rs/a929479/Info/Srbija/Gorazdevac-srpski-decaci-ubijeni-pre-13-godina.html
  2. www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1155532/Gora%C5%BEdevac%2C+zlo%C4%8Din+bez+kazne.html
  3. www.politika.rs/scc/clanak/266815/%D0%97%D0%B0%D1%85%D1%82%D0%B5%D0%B2-%D0%95%D1%83%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%83-%D0%BE-%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%83-%D1%83-%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%B2%D1%86%D1%83
  4. Isto
  5. mondo.rs/a929479/Info/Srbija/Gorazdevac-srpski-decaci-ubijeni-pre-13-godina.html
  6. iskra.co/srbija/gorazdevac-podignut-novi-spomenik-zrtvama-nato-bombardovanja/
  7. www.politika.rs/scc/clanak/386873/Obelezeno-14-godina-od-ubistva-decaka-u-Gorazdevcu

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime