Goša kao naša stvar

0
1636

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da nije razgovarao s radnicima Goše kojima bivši vlasnik duguje oko 30 plata, dok su protestovali ispred Vlade, jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu. Đorđević nije objasnio kako je država dozvolila da bilo koji poslodavac – privatnik, država, zadruga, ko god – ostane dužan ne samo 30 plata radnicima, već da državu, njen penzioni i zdravstveni fond, uskrati za pripadajuće joj milionske poreze po tom osnovu.

Foto: Srđan Ilić / Protest radnika Goše ispred Vlade Srbije

Država radnicima Goše, činjenica je, ne duguje novac, ali je dužna da ih zaštiti od onoga što im se desilo. I ne samo to. Državni službenici su plaćeni da ne dopuste da budžet, penzioni i ostali fondovi, novčanik svih građana Srbije, ostane uskraćen za ono što im pripada na osnovu zarada zaposlenih u bilo kojoj kompaniji.

Poslodavac, bivši, a možda i aktuelni vlasnik Goše koji je nestao, duguje (čak i ako se zanemari novac za plate) državi ozbiljan, višemilionski porez, a ministri i dalje peru ruke, izvrću logiku i zamenjuju teze.

Tako je Đorđević je zaključio da način na koji se radnici Goše bore za svoja prava nije pravi način. Koji je pravi način da radnici dobiju ono što im pripada, ostaje nejasno. Kao što je nejasno kako će država u ovom i brojnim sličnim slučajevima da naplati svoja potraživanja i zašto to ne radi.

Vlada je ta koja nije smela da dozvoli da se radnicima desi ono što ih je nateralo na ulice, a kad se već dogodilo bilo je potrebno da problem bude razrešen s bivšim, sadašnjim, budućim… kojim god vlasnikom.

Dakle, Goša jeste privatno vlasništvo, ali je dug koji ima, dug prema državi – opšta stvar koja se tiče svih građana. U tom slučaju ne samo da ima posla za njega već i druga nadležna ministarstva i taj posao bi trebalo da im bude prioritet – ministar Đorđević je na tom mestu da bi štitio sve zaposlene, a među njima su i radnici Goše, kao što je primera radi ministar finansija Dušan Vujović po funkciji dužan da brine i o poreskoj disciplini.

Da Vas podsetimo:  Šapić bes iskalio na vaterpolistima: Krijete se u kampanji, a zovete me za tetke i strine

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime