Goša: Vlada ne priznaje usmeni dogovor

1
1659

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić izjavio je da ih je rukovodstvo ove fabrike na današnjem sastanku obavestilo da ne važi dogovor sa predstavnicima Ministarstva privrede da im vladina Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) kreditira posao sa Iranom, zbog čega su prethodno doneli odluku da prekinu štrajk.

Foto: Srđan Ilić / Goša, štrajk, Milutin Šćepanović i Milan Vuijičić

„Kao iz vedra neba direktor Milutin Šćepanović saopštio nam je da Vlada Srbije ne podržava usmeni dogovor sa državnim sekretarom Ministarstva privrede Milunom Trivuncem i direktorom AOFI“, rekao je Vujičić za Radio slobodna Evropa.

On je naveo da je radnicima data ponuda kako i šta da odrade, međutim ministar privrede Goran Knežević i Vlada Srbije javili su im da oni ne stoje iza toga, da moraju da počnu da rade, a da će primiti platu kada je zarade.

Danas su radnici ove fabrike šinskih vozila iz Smederevske Palanke, koji su više od pet meseci u štrajku, odlučili da počnu da rade čim im Agencija uplati po 30.000 dinara.

Prema usmenom dogovoru, AOFI je trebalo da im da kredit od 20 miliona dinara za izvoz vrata za vagone u Iranu, za posao koji je započet pre godinu dana, a uplata bi bila namenjena za nabavku materijala i radničke plate.

Milan Vujičić kaže za Radio Slobodnu Evropu da su radnici duboko razočarani zbog ovog obrta koji se dogodio u samo nekoliko sati.

“Stvarno ne znam kako je to moglo da propadne. Vlada Srbije nam je rekla da idemo da se dogovaramo s Agencijom. Eto, mi se dogovorismo, ali sada Vlada ne da. Verovatno su išli na to da mi ne prihvatimo njihovu ponudu, da bi rekli da nećemo. I sada kada smo prihvatili oni su morali da izađu i kažu da neće da pomognu,” kaže Vujičić odgovarajući na pitanje kako je moguće da predstavnici Ministarstva privrede i Vladine agencije Goši ponude rešenje sa kojim se sada ne slaže Vlada Srbije.

Da Vas podsetimo:  Srbija u vrhu Evrope po broju kladionica po stanovniku, deca počinju sa kockom već u osnovnoj

Radnici Goše u štrajku su zbog neisplaćenih zarada, u proseku im se duguje 25 plata, a inostrani vlasnik proteklih godina nije plaćao doprinose ni poreze.

Milan Vujičić kaže da je sada nemoguće predvideti sudbinu fabrike.

“Država nam je okrenula leđa. Sutra ćemo da vidimo šta i kako. Ako ostane ovako, eto nas ponovo pred zgradom Vlade Srbije. Pa onda slobodno ministar Knežević neka kaže da je to politika. I ovo što oni rade sa nama je politika,” naveo je Vujičić.

Gošu je 2007. godine privatizovala slovačka kompanija ŽOS Trnava. Sadašnji vlasnik je Lisnart Holdings limitid sa Kipra.

insajder.net / Izvor: Radio Slobodna Evropa

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime