Gospodarima sveta Đoković je veliki kamen u cipeli

0
662

Specijalni rat protiv briljantnog i nedostižnog Đokovića

 • Đoković je šampion kojeg ne kontrolišu centri svetske moći. Zato se protiv njega vodi specijalni rat.
 • Đoković je prinuđen da se kontinuirano brani od konstrukcija njegovih neprijatelja, a ne od posledica svojih postupaka.
 • Opstrukcije Đokovića, i zato što je Srbin, stalno traju, te perfidne napade na njega organizuju i finasiraju u kontinuitetu centri modnih i trgovačkih kompanija kojima ne odgovora da je svetski Broj jedansa Balkana, pa još iz Srbije.
 • Britanski mediji predvode kampanju protiv Đokovića, nalazeći čak i banalne povode za napade. Takođe, ne staju samo na Novaku, nego proširuju napad na njegovu porodicu, najčešće njegovog oca Srđana, ne bi li što ubojitije zadali udarac.
 • Ružni primeri neprofesionalnosti i nekorektnosti, i sportske i komentatorske, Barbare Šet i Matsa Vilandera, koji će ostati zabeleženi.
 • Eventualnim osvajanjem devetog Grend slema „Australija open“ (trećeg zaredom) srpski teniser beleži još jedan teško dostižan rekord za bilo kog tenisera u budućnosti.
 • Novak stiže i do 309-te nedelje na vrhu ATP rang liste najboljih tenisera sveta. Za dve nedelje, 8. marta, postaviće novi jedinstveni rekord – 311 nedelja na prvom mestu. I taj rekord biće teško dostižan za bilo kog tenisera u budućnosti.

Piše: Jovo Vukelić

U sportu se pre svega vrednuju rezultati, pobede, prva mesta, broje se osvojeni trofeji, titule… Novak Đoković u svojoj karijeri ima ogroman broj prestižnih titula, pobeda, trijumfa, prvih mesta, medalja… U odnosu na svoje najozbiljnije rivale, Nadala i Federera njegova igračka karijera (koja dugo traje, od 2005), ipak je kraća za nekoliko godina od karijera Nadala i Federera, a u njoj je već u nekim segmentima uspešniji od svojih starijih protivnika. Znači, naš šampion je bolji i od najslavnijih šampiona!

Novak je prvi i jedini igrač koji je osvojio sve turnire iz kategorije ATP Masters 1000 i rekorder je po broju tih Masters osvojenih titula (6) tokom jedne teniske sezone (2015). Rekorder je i po ukupnom broju osvojenih titula – čak 36 Masters titula, nekoliko više od njih dvojice (Nadal 35, Federer 28), i u tome ga teško mogu dostići, pogotovo što je osvojio čak po dva puta svaki od tih prestižnih devet trofeja, a oni to još nisu uspeli, a nalaze se i na zalasku svojih karijera, barem za korak ispred Novaka.

Đoković  novembra 2020. godine šesti put sa jedinstvenim peharom  ATP za najboljeg tenisera godine

Đoković je rekorder i po tome što je šest puta u poslednjih deset godina na kraju godine, kako se to u svetu kaže, bio „Broj 1“, prvi na kraju godine (2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020). To je još jedino uspelo Pitu Samprasu. A nikom ranije nije uspelo da, kao Novak, završi godinu (2015) na tronu sa čak 16.585 bodova. Da bi bilo jasnije, to je toliko veliki broj bodova koliko u tom času nisu imali drugoplasirani i trećeplasirani teniser zajedno na ATP listi. Inače, prvi put Đoković je postao Broj jedan 4. jula 2011. godine.

I mogli bismo ovako još dugo da veličamo, hvalimo Đokovića nabrajajući njegove jedinstvene trijumfe i rekorde, dokazujući da je on, možda, već sada najbolji igrač sveta svih vremena. Ali, nije to glavno što hoćemo ovog puta da istaknemo.

Stalne opstrukcije protiv Đokovića

Svoj šampionski put i u ovoj 2021. godini, put do svetskog trona, Đoković nije lako ostvario, kao ni u prethodnih 16 godina njegove profesionalne igre.

Da Vas podsetimo:  Mihailo Jovanović na čelu Ministarstva informisanja i telekomunikacija
Sa osmim Grend slem peharom u Melburnu, u januaru 2020. godine

Žrtvovao se, odrekao boravka sa porodicom, da bi bio u neprijatnom karantinu više od dve nedelje, zatim se povredio, što je manji problem. Uz to, Đoković je stalno napadan u svetskim medijima. Iako to nije prvi put i iako je on, reći će neko, na to već navikao, ipak treba te nekorektne kritike i napade primati i izdržati da se ne odraze na igru i formu. To nije nimalo lako. Odnosno, mnogo je teže preživljavati nepoštene i lažne napade, izmišljene i iskonstruisane atake, nego što bi bilo suočiti se sa objektivnim, realnim i činjeničnim stvarima. Đoković je prinuđen da se kontinuirano brani od konstrukcija njegovih neprijatelja, a ne od posledica svojih postupaka.

Opstrukcije Đokovića, i zato što je Srbin, stalno traju, te perfidne napade na njega organizuju i finasiraju u kontinuitetu centri modnih i trgovačkih kompanija kojima ne odgovora da je svetski Broj jedan sa Balkana, pa još iz Srbije. Firmirani sportski artikli, garderoba i roba se navodno slabije prodaju, interes velikih firmi je da najbolji teniseri budu zapadnjaci Federer, Nadal,  Tim, Beretnini, Monfis, Varvinka, Fonjini, Gofan… Ali, jedno su želje a drugo stvarnost.

Najbolji su, na žalost milijarderske svite, pored Đokovića, nadolazeće zvezde: Rusi Medvedev i Rubljov, pa Karen Kačanov, Grk Cicipas i Bugarin Dimitrov, a tu su i kanadski Rus Šapovalov, i kanadski Crnogorac Miloš Raonić i nemački Rus Aleksandar Zverev.

Sa hiljadama navijača u Melburnu Đoković (na balkonu u plavoj trenerci) deli uspeh i radost prošlog januara

To je već previše Slovena i ogroman hendikep za globalne aždaje. Nervozni su, pa plaćaju, potkupljuju medije i bivše teniske asove da provociraju i vređaju Đokovića. Da ga posvađaju, ako mogu, sa kolegama, sudijama, novinarima, publikom…

Đoković temeljno i ubitačno ruši zapadne stereotipe o Srbima kao lošim momcima

Osim toga, veliki broj uspešnih Slovena ne ide u prilog dominirajućoj zapadnoj paradigmi koju ovaj centar geopolitičke moći decenijama nameće civilizaciji. Ovo se posebno odnosi na Srbe za koje je već decenijama rezervisano mesto za „loše momke“ današnjice. Đoković temeljno i ubitačno ruši te zapadne stereotipe i pokazuje jedno drugo lice – lice istine, što predstavlja samo po sebi veliki problem. Sport sam po sebi poseduje  način da dopre do najširih slojeva publike, do ogromnog broja ljudi na celoj planeti, i istinski projekat Đoković je u dubokom neskladu sa onim kako gospodari sveta zamišljaju odnose današnjice. Zato je Novak za njih veliki kamen u cipeli.

Veliko iznenađenje i radost priređena je Đokoviću kad su mu navijači januara 2020. uručili Badnjak za Badnji dan

Tako su ovih dana, pored već profanisanog „pljuvača Đokovića“ Nika Kirjosa, našli najnovijeg „pljuckavca“ bivšeg ispodprosečnog i neuspešnog australijskog tenisera Sema (Samjuela) Grota, koji nikada nije stigao ni među 50 najboljih tenisera sveta. Taj promašeni sportista, lečeni alkoholičar,  nazvao je bez ikakvog povoda Đokovića „zlim momkom svetskog tenisa“, „najvećim zlikovcem, kome je bolje da začepi“

Đoković se već nametnuo kao originalan, vrhunski sportista koji misli svojom glavom, koji govori istinu

Na ove brutalne uvrede u sred trajanja Grend Slem turnira, naravno ničim potkrepljene, Đoković je pametno prećutao odgovor, jer je cilj bio da ga poremete, dekoncentrišu i da ga što više ljubitelja tenisa zamrzne… A na tome temeljno i planski u toku godine rade britanski mediji. Oni predvode kampanju protiv Đokovića, nalazeći čak i banalne povode za napade. Takođe, ne staju samo na Novaku, nego proširuju napad na njegovu porodicu, najčešće njegovog oca Srđana, ne bi li što ubojitije zadali udarac.

Da Vas podsetimo:  Udruženja pozivaju novinare da se pridruže protestu zbog odluke o izručivanju Asanža SAD
Srđan Đoković je zbog svojih izjava kojima brani sina od neosnovanih napada često na meti zapadnih, posebno britanskih medija

Takođe, Đoković se već nametnuo kao originalan, vrhunski sportista koji misli svojom glavom, koji govori istinu. Pred ogromnim brojem fanova na celoj planeti postao je veoma uticajan, ali on ima još ubojitiji potencijal – može da bude primer drugim vrhunskim sportistima da se izdignu iz kolotečine i skupe hrabrosti da postanu slobodni i svoji, da se oslobode ropstva koje su im nametnuli gospodari sveta, multinacionalne kompanije, njihovi upravljači i eksponenti. Mnogi su se Đokovića uplašili upravo zbog toga što poseduje dovoljan kredibilitet da svetu sporta omogući preokret. Ne kao pojedinac već kao ledolomac oko kojega bi se okupili mnogi. Dakle, Đoković je opasan kao šampion, ali je mnogo opasniji kao šampion kojeg ne kontrolišu centri svetske moći. Zato se protiv njega vodi specijalni rat.

Perfidni dvojac Šet-Vilander

Od Grota, teniskog dna, pa do komentatora u vrhu svetskog tenisa kakvi su Barbara Šet i Mat Vilander u svakom trenutku se Đokovićevi uspesi od ovog perfidnog dvojca vešto umanjuju, veličaju se igre protivnika, stalno se stvara drama poraza, mogućeg neuspeha Đokovića, potenciraju se povrede do apsurda, sumnja se u njegove buduće nastupe, formu, a veličaju se snaga i forma protivnika.

A da je sve to iskonstruisano, namerno i urađeno u smišljenoj kampanji svedoči i to što isti ti „kritičari“ Đokovića, kada se ispostavi da su grdno omanuli, nikada ne upute reči izvinjenja za neodmerene i netačne tvrdnje koje su izrekli. Nikada s njihove strane nije bilo nikakvog pokušaja da sopstvene predimenzionirane, neutemeljene kvalifikacije, ocene i tvrđenja objasne javnosti. Naprotiv, nastavljaju dalje upotrebljavajući istu tehniku blaćenja i ratovanja protiv Đokovića.

Vilander i Šet: Tandem obučen za obmane oko Đokovića bruka profesiju sportskih komentatora zbog neobjektivnosti i pristrasnosti

Đoković je, na primer,  nadigrao nepoznatog Aslana Karaceva u tri seta u polufinalu  Grend Slema, bila je to igra mačke i miša. Međutim, Vilander i Barbara Šet, komentatori „Evrosporta“, naravno, plaćeni lobisti,  pričaju bajke o nekavim Đokovićevim  slabostima, padovima, krizama u ovom i svakom drugom  meču. Veličaju servis Raonića ili Zvereva kao „neverovatne“, a ispostavi se na kraju meča da je Đoković bolje servirao i imao više asova od obojice „čuvenih“ servisera“?! Da čovek ne poveruje  kako se svaki uspeh Đokovića vešto, u rukavicama, minimizuje, osporava, relativizuje…

Na drugoj strani, svaki Đokovićev protivnik je igrao „fenomenalno, neverovatno, savršeno“, a Đoković je eto „imao i sreće“, loptica je pala tik uz liniju….

Kako onda da očekujemo da navijači u svetu navijaju i zavole Đokovića, „nevaljalog momka, zlikovca, čoveka koji je sudiju gađao lopticom, koji je kolege namerno zarazio koronom, koji svuda pravi incidente i gafove…“ A još i to što Đoković potiče iz Srbije, zemlje koja je bombardovana od celog NATO pakta 1999. godine zbog zlodela nad Albancima…

I pred finalni meč u Melburnu, Vilander juče, u petak, ponavlja više puta neke detalje ne bi li otkrio kako da Đoković bude frustriran.

ODUVAO IH: Snimak od petka, 19. februara, kada su Šet i Vilander, uoči finalnog meča sa Medvedevom,  Đokoviću hteli da nametnu falš temu “smena generacija”, kao da je izgubio finalni meč

Kao pravi džentlemen i fer-plej as Đoković je čak došao u studio juče, u petak, pred finalni meč, i sa osmehom odgovarao na pitanja Šetove i Vilandera, kao da ne zna i ne oseća njihovu nekorektnost i nenaklonjenost. A onda se Barbara Šet zahvaljivala do neba Đokoviću što je došao u studio, jer ni ona ne može da veruje da je Đoković baš toliko slep i naivan da ne vidi njihovu pristrasnost. Naravno, pozvali su ga pripremljni da pred njim otvore bez ikakvog povoda novu provokativnu temu: da li sledi „smena generacija“, odlaze li stari asovi (Federer i Nadal) i naravno on sa scene? Govorili su tako kao da je Đoković lako i ubedljivo izgubio finalni meč pa je to sad goruće pitanje.

Da Vas podsetimo:  Zločini bez kazne, epizoda serijala "Robin Hud" o napadima na novinare

A i da se to dogodi od smene generacija nema uskoro ništa, jer je jasno da mladi teniseri ne igraju ni u kontinuitetu ni toliko kvalitetno da bi lako i brzo smenili „staru gardu“.

Đoković im nije ostao dužan i odgovorio im je: da se ne predaje, da će mladi morati dobro da „oznoje dupe“, da treniraju da ga dostignu i da je daleko taj san koji neki gaje. A i da izgubi neće to biti smak sveta i smena generacija“.

Pored ovakve Šetove i Vilandera svaki budući uspeh Đokovića biće umotan u nekakve nevažne „felš“ i “falš” priče, govoriće se o protivnikovim uzletima, ali, Bože,  eto Đoković je nekako pobedio, a moglo je biti i drugačije! Ružni primeri neprofesionalnosti i nekorektnosti , i sportske i komentatorske, koji će ostati zabeleženi.

Osvajanje svetskog vrha je blizu i dostižno

Vratimo se Đokovićevim briljantnim uspesima, trujumfima, šampionskim igrama i titulama. Bavimo se njima. Pomenuli smo da će Đoković za 14 dana, 8.  marta oboriti najveći rekord u istoriji tenisa: postaće teniser koji je najviše nedelja na teniskom tronu.

I u dalekom Indijan Velsu pre nekoliko godina Đoković je sa srpskom zastavom slavio šampionsku titulu

Evo tih deset najuspešnijih tenisera od 8. marta ove godine:

 1. Novak Đoković 311
 2. Rodžer Federer310
 3. Pit Sampras 286
 4. Ivan Lendl 270
 5. Džimi Konors 268
 6. Rafael Nadal209
 7. Džon Mekinro 170
 8. Bjorn Borg 109
 9. Andre Agasi 101
 10. Lejton Hjuit 80

Taj podvig, kao što se vidi iz tabele ne može od aktivnih tenisera (Federer i Nadal) realno niko da dostigne, a proći će još decenije dok se takav teniser ne pojavi na svetskoj sceni da ugrozi ovaj neverovatan rekord Đokovića.

Sadašnje stanje stvari i rang-lista govore da će Đoković najmanje i narednih 20-tak nedelja, do maja-juna 2021. ubedljivo biti prvi teniser sveta sa velikom razlikom između njega i prvog sledećeg tenisera.

Đokoviću, koji ima 33 godine,  preostaje da u naredne dve-tri godine osvoji najmanje još tri Grend slem turnira i zabeleži još jedan rekord – 21 osvojenu Grend slem titulu (Nadal i Federer imaju po 20 Grend Slem titula). To je realan cilj, ukoliko ne doživi neku težu povredu.

Tada bi zasigurno postao i najbolji teniser svih vremena bez ikakve konkurencije sa najviše Grend slem titula, najviše provedenih nedelja na prvom mestu ATP liste i sa najviše osvojenih Masters titula i mnogo drugih nedostižnih rekorda.

Velika ljubav razvila se između Đokovića i vernih srpskih navijača u Australiji

On je do finala Grend slema u nedelju u Melburnu ostvario tačno 942 pobede i 194 poraza, što je oko 83 odsto uspešnosti. Ima 81 osvojenu singl titulu, 36 Masters titula, 17 Grend slemova i jednu titulu u Dejvis kupu…

O svojim podvizima i planovima i ciljevima Đoković kaže:

„Ovo je jedan od moja dva najbitnija profesionalna cilja. Želim da prestignem Rodžera po broju nedelja na vrhu ATP i da osvojim što više Grend slem titula. Govorio sam to i ranije, radim na ostvarivanju tog cilja“.

Srećno Novače u finalu u Melburnu!

Izvor: Između sna i jave

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime