Gospodo političari, gde je briga o deci?

3
1269

bebe_podgoricaSrbiji ne trebaju deca, sve čine samo da ih bude što manje. Zašto rađati decu, da dođete u situaciju da nemate da mu kupite lek da bi vam dete bilo zdravo. Da treba da date otkaz u ovo vremena kad posla nema nigde, zato što su obdaništa prebukirana i vaše dete nema mesta u vrtiću. Ovo je živa istina, a šta da radimo kada beba od 11 meseci krene u jasle i razboli se, na bolovanje kod privatnika ne možeš da ideš ili ti sledi otkaz, pa pitanje ko će da pričuva tada bebu. Još veći problem je prekovremeni rad koji kod privatnika u Srbiji nije plaćen, pa te drži na poslu do iznemoglosti. Neko se danas razbacuje milionima u Srbiji, a ja nemam detetu lek da kupim.

Zar morate čekati platu za koju i ne znate kad će biti, jer niko vam više u Srbiji ne garantujete da ćete dobiti mesečnu zaradu. A dok čekate dete vam ostaje bez leka. Stidi se Srbijo što lekova nema ni za najmlađe, što se sve morate kupovati pa i vakcine. Razumela bih ja što moramo kupovati da bar postoji zakon koji nalaže poslodavcima da isplaćuju zarade na vreme, da shvate da i mi imamo kući decu i porodicu koja treba da žive od nečega. Najgore od svega što se nemate kome ni požaliti, jer svi imaju važnija posla od toga da pomognu da naši najmlađi žive boljim životom. Svi se sete dece za Svetski dan deteta kada trube na sva usta da ne smemo dozvoliti da imamo gladnu decu… ali nažalost i dalje je tako. Šta država preduzima da omogući roditeljima da lakše dođu do mesta u vrtiću. Da li je realno da vi morate prijavljivati dete odmah kad se rodi da bi ste bili sigurni da kad dođe vreme za polazak u jasle, nećete morati da brinete za mesto. I da još za sve to vreme mesečno plaćati državi mesto u vrtiću i ako dete ne ide. U našoj Srbiji ispada da vi državi morate platiti to što ste rodili dete, a ne da kojim slučajem država vama pomogne. Ali napredne Skandinavske zemlje brinu o svom stanovništvu, ako dobijete bebu, imate pravo na godinu i po dana plaćenog odsustva i 1800 evra mesečne nadoknade, sleduje vam besplatan vrtić za dete, a kasnije i besplatni udžbenici. Ovo nažalost ne važi kod nas!

Da Vas podsetimo:  Dva dana pred izbore Zapad servira Srbiji konačnu ucenu – „Ohridski sporazum“ postaje sastavni deo tzv. pregovaračkog okvira i poglavlja 35

Premijer priča o našoj budućnosti, budućnosti Srbije, Kosova… šta će nam to ako nam deca gladuju? Šta će nam bilo šta? Jer iako sam saglasna da se deca ne rađaju zbog pomoći države, ne rađaju se ni da bi bila gladna ili gola i bosa pa prosila po ulici, tj. da bi gospoda koja se bave pričom i statistikom bila zadovoljna povećanjem nataliteta. Od države nas više ništa ne iznenađuje, sve je više socijalnih slučajeva i onih nenormalno bogatih, mi našu decu treba da volimo, ljubimo, grlimo i to će biti dovoljno. Pošto plate već odavno nisu. A kažu da Srbija stimuliše narod da se pobedi Bela kuga! Kako Srbijo, tako što danas nemam novca detetu da kupim lek… gospodo na vlasti stidite se!

Za Korene
Svetlana Sretenović

3 KOMENTARA

  1. Hm,hmm..a,gde se dede Drustvo prijatelja dece ? osnivaca “ obdanista sa uzinom“..“ decjeg dodatka“..“ obaveznom osnovnom skolom“..i drugim socinjenijima..da, majke dobiju “ pravo glasa“..na izborima, izaberu Maju Gojkovic,Brnabicku..Cecu ikonu,…

  2. Broj abortusa najveci u E. Podrska majkama sa malom decom nikakva. Obuhvacenost dece predskolskim obr. – najmanja u E. Segregacija u vrticima – bogati dobijaju subvencije. Skole u smenama zbog stednje, kvalitet najgori u E. Sve skole ako bi se postovao zakon bile bi zatvorene zbog neuslovnosti. Gradska infrastruktura neprilagodjena deci i majkama. Srednjoskolci najgori IQ u Evropi. Kvalitet osnovnog i srednjeg obrazovanja – najgori u E, preobimno bubanje, deca funcionalno nepismena. Visoko obrazovanje neprilagodjeno i preskupo. Kvalitet upitan.
    Na pitanju dece i obrazovanja se vidi ko razmislja o Srbiji. Za sada sve vlasti imaju ocenu -sedi jedan i ne vracaj se vise.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime