Gospodo, zdravstveni sistem je bolestan!

2
1396

direktor-urgentnog-centra-zlatibor-loncar-1355734320-242257

Poštovani ministre Lončar,

čitam danas u medijima vaše izjave i mislim se kako vas nije sramota da više lažete ovaj narod. Najavljujete besplatno lečenje i u privatnim domovima zdravlja, a u državnim bolnicama nemate ni najosnovnije za bolesnike. Nemaju ni Berodual za inhalacije dece, Novalgetol za bolove, sirup za snižavanje temperature…

Prvo da vas pitam kako kažete besplatno kada nije besplatno ni kod državnih lekara? Svakog meseca nam se odbija od plate za zdravstvo i šta je tu besplatno? Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito.

Vi gospodine ministre, od kad ste na čelu Ministarstva zdravlja niste mogli da omogućite da deca dobiju ono najosnovnije, vakcinu Pentaxin koje već dugo nema u Srbiji, a sad nam pričate o tome kako ćemo besplatno voditi decu kod privatnih lekara. U zdravstvu se ogledaju svi problemi društva. Privatna praksa funkcioniše i vi to dobro znate u „kombinaciji“ sa državnim ustanovama. Zdravstvo kao jedinstveni sistem, skoro da ne postoji. Jedini koji preko svojih leđa objedinjuje sistem je pacijent. Koliko je tu neorganizovanih i nepovezanih instanci, od lekara opšte prakse, do klinike.

Možete li da mi objasnite, gospodine ministre, ako je lečenje besplatno, kako je moguće da sam za mesec dana lečenja deteta od malo jače prehlade potrošila preko 30.000 dinara? Zašto se analize za decu moraju raditi u privatnim laboratorijama, osnovnih lekova za inhalaciju nema, sirup za dijareju mora da se kupuje. Pa dobro zašto nam uzimate novac od plata za zdravstveno, kada moram pride dodati novac da bih izlečila svoje dete? I vi sada pričate kako ćete nas slati kod privatnih lekara besplatno. Pa ništa kod vas u zdravstvu nije besplatno, pa je nemoguće da će i to biti.

Da Vas podsetimo:  VEŠTAČKO ĐUBRIVO

Šta se dešava sa decom koja treba da nose fiksne proteze, prepisane od strane državnog stomatologa, zdravstvo koje plaćamo godinama ništa ne znači, za jednu fiksnu protezu treba platiti 54.000 dinara u državnoj ustanovi. Bruka i sramota. E pa, moj ministre, pozabavi se ovim problemom, jer na ove jadne plate neko treba da izdvoji preko 100.000 dinara. A i ovu bedu nam polako uzimate.

Ako je besplatno lečenje zašto moja bolesna majka mora svaki mesec da izdvajamo 10.000 dinara za lek koji se kako kažu nalazi na negativnoj listi. Kako je moguće da lekari prepisuju lek koji nije na listi i ne može se podići na recept? I kažete besplatno… pa vi ste stvarno smešni. Šta ste vi to uradili od kada ste ministra zdravlja? I dalje se mesecima čeka na pregled, na zračenje, na operacije… A pričate o besplatnom odlasku kod privatnih lekara…..nikako ne mogu to da shvatim.

Ovim putem izražavam moju sumnjam da će o od ovog nešto biti, uostalom, kao i sa drugim izvikanim temama koje nikada ne prelaze u dela od strane naprednjaka. Bilo bi lepo da ne moramo da brinemo i konstantno strahujemo hoće li nam dete biti primljeno kod lekara, nego da ga u svakom trenutku možemo odvesti kod najbližeg pedijatra. Besplatno je samo još jedna nova laž. Pacijent i dalje mora sve da plati – na ovaj ili onaj način. Nema razlike.

Za Korene

Antigona

2 KOMENTARA

  1. Prica o zdravstvu u Srbiji? Hahaha, prica o korupciji, nadmenosti, nemoralu, ucenama, grehovima, nestrucnom radu, neznanju, nedostatku aparata, prljavim rukama,lopovlucima, lazima, bezkrupiloznosti, bahatosti, samoljublju, gordosti…koja bre tvoja struka ? Vidi ovako, pogledaj se vsakog jutra u ogledalo i kazi sebi: Prestani da lazes!A onda pokupi koferce (ne sa parama nego sa odecom, i ne zaboravi zetkicu za zube !)pa lepo ou koju god hoces zapadnu zemlju, pa gledaj sta su bolnice i zdravstvo i ne se..te vise o srpskom zdravstvu koje zapravo ne postoji i uci KAKO SE RADI i sta je to biti DOKTOR . Onaj tvoj napuceni i ti pooooojma nemate sa zivotom, a i odvratno ste mi, ne znam zasto veruj mi, ali tako osecam kad vas slusam i gledam…

  2. E pa draga Antigona potpuno ste u pravu! Nije čudno za neznalicu kakav je dr Lončar da neargumentovano iznosi „teorije“ jer pripada partiji koja bezočno i neprekidno laže ovaj narod (a često i strane državnike i diplomate)! Još uvek ima onih koji im poveruju, ali sve su malobrojniji! Radim u zdravstvu i pripadam stranci koja se, kao skoro jedina opoziciona (sa dva, ali glasna, poslanika) bori u Parlamentu za istinu i pravdu! Naš zdravstveni sistem je veoma BOLESTAN, a teorijski predstavlja jedan od stubova države! „Dr smrt“ ga sigurno neće ozdraviti!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime