Gosti oduševljeni akademijom

0
1383

Štutgartsko Društvo inženjera i tehničara organizovalo još jednu upešnu akademiju

ŠTUTGART  Kao prvo van matice pre više od 12 godina  osnovano strukovno  „Društvo inženjera i tehničara“,  nedavno je organizovalo još jednu veoma veoma uspešnu akademiju. Tema akademije je bila  život i rad čuvenog srpskog naučnika  Mihajla Petrovića zvanog Mika Alas. To je u okviru dosadašnje serije predavanja „Srpski naučnici koji su zadužili svet“  bila osma akademija. Cilj godišnjih akademija je da se  Nemci, Srbi i pripadnici drugih nacija iz Štutgarta i okoline, kao i naši mladi naraštaji rođeni u Nemačkoj, upoznaju sa najpoznatijim naučnicima, inženjerima i pronalazčima srpskog porekla. Do danas  su održane zapažene akademije o Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, Ruđeru Boškoviću, Pavlu Saviću, Milevi Marić-Ajnštajn kao i pomenuta  akademija o čuvenom matematičaru, naučniku, pronalazaču, profesoru, piscu, okeanografu i alasu Mihajlu Petroviću.

Za svaku od pomenutih akademija  Društvo inženjera i tehničara je uz manju finansijsku pomoć Uprave za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije finansiralo i izradilo poseban polučasovni dokumentarni film na nemačkom jeziku  jer su i predavanja bila uvek na jeziku zemlje domaćina. Za učenike srpskih dopunskih škola uvek su urađene i verzije na srpskom jeziku. Pomenimo da je Društvo inženjera i tehničara posebno ponosno  da je film  o Milevi Marić-Ajnštjn  na srpkom jeziku  prošle godine prikazan i na akademiji u Rektoratu Beogradskog univerziteta kao i na Satelitskom programu RTS.

Akademija je održana u Skupštini grada Dicingena, desetak kilometara udaljenog od Štutgarta jer je sala Skupštine grada Štutgarta, gde se obično  održavaju akademije Društva, bila zauzeta.

Kako priliči ovakvim događajima, prisutne su pozdravili g. Šnabel ispred grada Dicingena, zatim generalni konzul republike Srbije u Štutgartu  Božidar Vučurović,  pomoćnica ministra  prosvete, nauke i tehnol. razvoja  iz Beograda gospođa Vesna Nedeljković,  pristigla na akademiju na  poziv organzatora, kao i funcioneri Društva Tanasije Rajić i Petar Stojčić.

Da Vas podsetimo:  Prеporukа lеktirе grаdonаčеlnici Sаrајеvа

Posle pozdravnih govora nastupila je poznata umetnica, violinstkinja Zorana Memedović.

U svom  izuzetno dobro priprmljenom predvanju  o životu i radu Mike Alasa govorio je poznati srpski naučnik, jedan od najcenjenijih termodinamičara u Nemačkoj i  dugogodišnji profesor na nekoliko nemačkih fakulteta Jovan Rašković.  Iz posle prdvanja  prikazanog filma na nemačkom jeziku gosti akademije su mogli da saznju mnoge pojedinosti iz neobičnog života čuvenog profesora Mike Alasa. Upoznali su njegova naučna dostignuća i videli dosta pojedinosti o njegovim putovanjima, objavljenim knjigama, ali i o njegovoj ljubavi za reke Savu i Dunav kao i o  bavljenju ribolovom i sticanju, pored doktorske i profesorske titule i brojnih nagrada i priznanja koja je Mihajlo Petrović već imao, titule  „majstora ribarenja“! Zbog te svoje neobične i neakademske „titule“, većini ondašnjih Beograđana, popularni profesor  Petrović  je bio poznatiji pod nadimkom Mika Alas.

Kako nas je organizator akademije obavestio, dokumentarni film na srpskom jeziku o profesoru Petroviću će biti u Beogradu, najverovatnije u Rektoratu Univerziteta, prikazan sledeće godine kada se bude proslavljalo 150 godina od njegovog rođenja.

Akademija je završena  još jednim nastupom Zorane Memedović i lepo priređenim koktelom za sve posetioce koji su se uz čašicu srpskih vina ili šljivovice i dobro pripremljenu zakusku  vrednih članica kluba „Srpski centar“ iz Štutgarta, družili do kasno u noć. Pre rastanka je sledio  već uobičjeni pozdrav –Doviđenja do sledeće akademije u oktobru 2018. g.! Tema te akademije će biti, kako smo saznali,  o još jednom srpskom velikanu –Jovanu Cvijiću o čijem životu Društvo inženjera i tehničara iz Štutgarta već priprema polučasovni dokumentarni film.

Tekst i fotografije: Predrag Rakočević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime