Gradnju Fruškogorskog koridora počinjemo 2018.

0
503
Zorana Mihajlović / Foto: YouTube Screenshoot

„Izrada projektne dokumentacije za Fruškogorski koridor je pri kraju i plan je da radovi počnu iduće (2018) godine.“ – Ministarka građevinarstva o Fruškogorskom koridoru. (Fonet, 17. 11. 2017. godine)

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović u novembru 2017. razgovarala je s ambasadorom Mađarske u Srbiji Atilom Pinterom o realizacija i načinu finansiranja izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma, poznatije kao Fruškogorski koridor, čija je dužina 45,4 kilometra. Ministarka je tada kazala da je plan da radovi počnu 2018. godine.

 Fonet, 17. 11. 2017. godine

‘Izrada projektne dokumentacije za Fruškogorski koridor je pri kraju i plan je da radovi počnu iduće godine.’

Istakla je da je „Fruškogorski koridor strateški važan za Srbiju i za ovaj deo Evrope“. „Izrada projektne dokumentacije je pri kraju i naš plan je da radovi počnu iduće godine, a da u međuvremenu razgovaramo o načinu finansiranja ovog projekta“, rekla je Mihajlović.

Inače, Fruškogorski koridor deo je putnog pravca Novi Sad – Ruma – Šabac – Loznica – granica sa Bosnom i Hercegovinom, koji spaja Srbiju sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i širim okruženjem. Koridor će, kako se najavljuje, povezati i tri opštine – Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće problem prolazaka teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

A ministarka Mihajlović je još u maju 2015. izjavila da je izgradnja Fruškogorskog koridora „vraćena u jedan od prioriteta, iako to nije bilo lako“.

 Tanjug, 23. 5. 2015. godine

”Mi ćemo taj koridor sigurno graditi, jer ta saobraćajnica pripada grupi prioriteta Vlade Srbije”, rekla je ona novinarima posle sastanka Radne grupe za Fruškogorski koridor i dodala da će ugovor o prenosu finansijskih sredstava iz pokrajine republici, za izradu idejnog projekta, biti usvojen na prvoj narednoj sednici Vlade i potom potpisan.

Da Vas podsetimo:  Kamere učinile London bezbednim, dobre za građane EU

Mesec dana kasnije, ministarka i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodina Nebojša Malenković potpisali su ugovor koji predviđa prenos 76,8 miliona dinara tom ministarstvu za sufinansiranje izrade idejnog projekta za tri deonice brze saobraćajnice od Novog Sada do Rume.

 Tanjug, 5. 6. 2015. godine

‘Dosta je bilo priče – gradićemo Fruškogorski koridor, o kojem se do sada puno pričalo, ali je malo urađeno. Mi želimo da se to promeni i današnjim potpisivanjem ugovora o prenosu sredstava za sufinansiranje idejnog projekta ubrzano stvaramo preduslove da se ovaj putni pravac gradi’, rekla je Mihajlović u Vladi Srbije.

Kazala je da bi do kraja (2015) godine trebalo da bude završen idejni projekat za najmanje jednu deonicu, što će omogućiti da se krene sukcesivno u gradnju deonica već u prvoj polovini sledeće 2016. godine. Saopšteno je da će idejni projekat za četvrtu deonicu Fruškogorskog koridora od početka obilaznice oko Rume do petlje sa E 70 biti urađen po završetku studije izvodljivosti, koju rade Putevi Srbije.

A na početku 2016. ministarka je „potvrdila je da će izgradnja Fruškogorskog koridora početi do kraja (2016) godine“.

 Beta, 21. 3. 2016. godine

‘Pre nekoliko meseci raspisali smo javni poziv za odabir projektanta i način finansiranja fruškogorskog koridora. Vlada Srbije je finansijski stabilna i može da da garancije. Ima zainteresovanih, ne samo kineskih već i turskih investitora’, rekla je Zorana Mihajlović novinarima.

U aprilu 2019, kako je saopšteno, ministarka je u Pekingu potpisala više sporazuma o saradnji između Srbije i Kine, između ostalog i Protokol o saradnji na projektu Fruškogorski koridor.

A pre tačno godinu dana, u septembru 2019, ministarka je posle razgovora sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem istakla da je plan da „do novembra – decembra imamo potpisan komercijalni ugovor“ za Fruškogorski koridor.

 Tanjug, 17. 9. 2019. godine

‘Nastavljamo pregovore u vezi sa Fruškogorskim koridorom, kako o ceni tako i o dinamici, a u radnoj grupi biće i predstavnik Novog Sada i plan je da do novembra – decembra imamo potpisan komercijalni ugovor, istakla je ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posle razgovora sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem. Zorana Mihajlović je najavila da će za Fruškogorski koridor posle toga biti podneta aplikacija ka kineskoj Eksim banci u vezi sa finansiranjem koridora koji je još jedan auto-put koji Srbija gradi.’

Da Vas podsetimo:  Direktor BIA potrošio bogatstvo na svadbu sina, partijarh mu krstio unuka, pevali Brena, Đani, Bekuta…

Dva meseca kasnije, u novembru prošle godine, u Vladi Srbije održana je sednica Radne grupe za realizaciju projekta izgradnje brze saobraćajnice Novi Sad-Ruma. Istakla je da je važno da se što pre usaglasi komercijalni ugovor.

 Danas, 12. 11. 2019. godine

‘Sednici o Fruškogorskom koridoru je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, a prisustvovao je i Džang Sjaojuen, generalni direktor kineske kompanije CRBC u Srbiji. Mihajlović je, navodi se u saopštenju Vlade, tom prilikom istakla da je važno da se što pre utvrdi investiciona vrednost projekta i usaglasi komercijalni ugovor. ‘Očekujem da uskoro potpišemo komercijalni ugovor i započnemo pregovore o ceni i načinu finansiranja. Cena mora biti razumna i održiva. Sa kineskom kompanijom CRBC imamo odličnu saradnju i verujem da ćemo sve realizovati po planu’, rekla je ona.’

A ovih dana Vlada Srbije usvojila je komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora s kineskom kompanijom CRBC, vredan 606 miliona evra. Ministarka Mihajlović sada izjavljuje da „veruje da ćemo do kraja sledeće godine konačno moći da počnemo radove na Fruškogorskom koridoru“.

 Tanjug, 16. 9. 2020. godine
Ona je podsetila da je Srbija pre mesec dana dobila odobrenje kineske Eksim banke, odnosno kineskog ministarstva, da je odobren kredit za finansiranje Fruškogorskog koridora.

‘Sve nadalje su sada tehničke stvari. Mi ćemo do kraja godine završiti projektno-tehničku dokumentaciju i verujem da ćemo do kraja sledeće godine konačno moći da počnemo radove na Fruškogorskom koridoru’, rekla je Mihajlović.

Budući da se rok za početak radova na Fruškogorskom koridoru sada pomera za kraj 2021. izjavu ministarke Mihajlović da je „izrada projektne dokumentacije pri kraju i da je plan da radovi počnu 2018. godine“, ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.

Da Vas podsetimo:  Srpski narod se digao u odbranu zemlje: Ne damo vam dedovinu, ne damo vam rudnike!

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime