Gradonačelnik Bora izvređao novinare

0
822

BOR, (IST Media) Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, nazvao je neke borske novinare “neukima”, samo zato što su mu javno postavili pitanje o sudbini peticije koju je potpisalo 185 građana Bora a kojom žele da spreče izgradnju poslovnog objekta u nekadašnjem parku “88 Titovih ruža” u ulici kralja Petra Prvog.

“Molim službe da kada se radi o utuđenju, licitacijama i davanju u zakup javnog zemljišta dobro pripreme materijal i neuke novinare nauče šta se radi, da ne bi manipulisali i licitirali sa nečim što nije tačno. Neki zlonamerno manipulišu informacijama i time u gradu stvaraju negativnu klimu. Namerno sam iskoristio izraz „neuke“, naglasio je gradonačelnik.

Novinari su postavili ovo pitanje gradonačelniku prenoseći bojazan građana navedenih u peticiji, da će na tom mestu biti sagrađen objekat koji će se baviti takvom delatnošću zbog koje će strahovati za bezbednost dece, o čemu smo pisali ovde.

Vidno nervozan zbog postavljenog pitanja, Milikić je tokom izjave mišljenje Borana nazvao zlonamernim i insinuacijama, bacajući ovaj problem na teren politike.

Tako je javno prozvao i predsednika MZ “Mladost”, u kojoj se nalazi nekadašnji park “88 Titovih ruža”, Dragoljuba Jovića, za koga je rekao da želi da podigne bunu.

Jović, koji inače nije član Srpske napredne stranke, predsednik je najveće borske mesne zajednice (19,5 posto stanovništva, 2.500 porodica), a interesantno je da baš ona nema prostorije poslednje dve i po godine jer su prodate upravo na licitaciji.

Borani se sećaju i kada je ne tako davno mimo skupštinske odluke Maxi diskontu u zakup izdat prostor namenjen poslovnom centru i parku. Ugovor o zakupu na 99 godina sa Maksi diskontom je tada sačinjen na svega dve kucane strane.

Zlatko Minić iz organizacije “Transparentnost Srbija”, smatra da je ovakvo obraćanje gradonačelnika potpuno neprimereno.

Da Vas podsetimo:  Zekić: Izveštaj o medijskom praćenju decembarskih izbora u julu, kad se vratim sa mora

Neprimereno za jednog gradonacelnika: Zlatko Minić

“Čak i da su novinari loše tumačili odluke gradskih vlasti, obaveza je zvaničnika da strpljivo objasne u čemu je problem i u čemu eventalno novinari greše, a ne da odbijaju da daju objašnjenje tvrdeći da je sve jasno, ali da su novinari “neuki”.  Da stvar bude gora, deluje da novinari nisu ni iznosili sami tvrdnje šta će se desiti sa parkom i konkursom, već su samo pitali šta se dešava sa građanskom peticijom. Utoliko više ima osnova za sumnju da gradonačelnik pokušava da prikrije podatke i da skrene temu”, kaže Minić.

Posebno naglašava da je najgore od svega to što se ovo dešava u danima kada se obeležava Međunarodni dan prava javnosti da zna.

Za predstavnicu Asocijacije za razvoj opštine Bor Mariju Pešić, ovakvo ophođenje nosioca vlasti prema medijskim uposlenicima nije nikakva novina, iako je, kako kaže, u najmanju ruku “bahato i sramno”.

Ovakvo ophođenje ne iznenađuje, imajući u vidu da se u lancu, počev od državnog vrha pa do malih lokalnih sredina, svi partijski poslušnici ugledaju na svog “vrhovnog vođu” pa se prilikom obraćanja novinarima, koji samo rade svoj posao, a uglavnom kada su zatečeni “nezgodnim pitanjima”, služe strategijom napad je najbolja odbrana. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ovo je još samo jedan u nizu slučajeva gde se koriste rupe u zakonu kako bi se dao legitimitet nekom marifetluku koji donosioci odluka sprovode. Otuda i bahat stav, jer se sve može opravdati kroz papire i učiniti da, u odnosu na zakonski okvir, ceo postupak bude sproveden u skladu sa propisanom procedurom”, smatra Marija Pešić.

Irena Živković iz borskog Udruženja građana “Izbor postoji”, zaključuje da lokalni političari usvajaju model ponašanja svojih centrala-

Da Vas podsetimo:  UNS-ova baza: U 2023. godini dvostruko više pritisaka i gotovo dvostruko više fizičkih napada nego u 2022. godini, broj pretnji smanjen

Zato dolazimo i do činjenice da je sve što se radi potpuno netransparentno, a pravi podaci teško dostupni. Bez ikakve odgovornosti se javnosti prezentuju lažne ili poluistinite informacije i to preko institucija čija bi reč trebala da ima kredibilitet. I građani i novinari bi bili mnogo manje “neuki” kada bi imali pristup ptavim informacijama”, smatra ona.


Audio snimak obraćanja Aleksandra Milikića poslušajte ovde.

cenzolovka.rs/ Ist medija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime