Gradonačelnik Dečana ne odustaje od gradnje puta, igumana Savu Janjića nazvao „ludim“

0
854
Manastir Visoki Dečani / Foto: printscreen

Gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj oglasio se danas nakon što je Eparhija raško-prizrenska još jednom zatražila obustavu radova na izgradnji puta Dečani-Plav u zaštićenoj zoni Manastira Visoki Dečani.

Ni po koju cenu se izgradnja neće obustaviti, poručio je, istovremeno iznevši uvredu na račun igumana Visokih Dečana, nazvavši ga „ludim“ iako nije saopštio njegovo ime. Ako je ko prekršio zakon, to je manastir zbog saglasnosti da se izgradi hidrocentrala, zbog čega je, tvrdi Ramosaj, uništen stari put.

„Izgradnja puta P-108, koji prolazi kroz zaštićeno područje u osnovi ima samo koncept ekonomskog razvoja i blagostanja građana, to je sve!“, napisao je Ramosaj u objavi na Fejsbuku, ponovivši ono sa čim lokalna vlast odgovara na šestogodišnja upozorenja iz manastira da se put ne može praviti u zaštićenoj zoni.

Ramosaj je sada otišao i korak dalje, poručivši i da „kada ‘ludi’ upravlja Manastirom Dečani, ludosti se uvećavaju u našoj opštini“, prenosi „KosSev“.

Iako nije imenovao, prištinski mediji su listom preneli da je ovim rečima gradonačelnik Dečana opisao igumana manastira Visoki Dečani arhimandrita Savu Janjića, i to zbog reakcije izazvane nastavljenim radovima na magistralnom putu Dečani – Plav u zaštićenoj zoni manastira.

„Pogotovu kada se čuju želje ludaka, rezultati su više nego šovinistički. Puno puta sam obrazložio i tvrdio da su naši ciljevi potpuno mirni“, dodao je ovaj kosovski zvaničnik.

U drugoj objavi na Fejsbuku objašnjavajući da građani Dečana još uvek koriste put koji je veoma loš, a koji je, tvrdi, uništen igradnjom hidrocentrale, naveo je da nema nameru da provocira ili ošteti manastir Visoki Dečani, već da mu je jedini cilj da se građanima Dečana obezbedi mogućnost za bolji život.

Da Vas podsetimo:  Da li su brojke o novozaraženima i umrlim od korone u Srbiji lažne?

Tvrdi da se izgradnjom puta ne nanosi šteta manastiru, te da njegova obnova nije u suprotnosti sa zakonom o specijalnim zonama na koji se pozivaju predstavnici Manastira Dečani.

Iguman Sava Janjić / Foto: printscreen

„Ako je neko počinio prekršaj, to je sam manastir koji je dao saglasnost za izgradnju industrijskog objekta – hidrocentrale, tik uz zidove manastira“, dodaje gradonačelnik Dečana.

Naglašavajući da se put gradi s ciljem uvećanja ekonomskog standarda za buduće generacije, poručio je:

„Neću se zaustaviti u svojoj nameri sve dok sam gradonačelnik“.

Ramosaj je iz stranke koju predvodi Ramuš Haradinaj, čiji su Dečani rodno mesto.

Eparhija raško-prizrenska saopštila je u četvrtak da su, uprkos zabrani gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zone na Kosovu, nastavljeni radovi na magistralnom putu Dečani-Plav u blizini manastira Visoki Dečani.

Izvor: Sputnik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime