Gradonačelnik hvali Komunalnu policiju, broj pritužbi građana raste

0
957

maliGradonačelnik Siniša Mali danas je izjavio da je zadovoljan postignutim rezultatima Komunalne policije za prethodnu godinu i pohvalio njen rad. On je predstavljajući izveštaj o radu Komunalne policije najavio nove obuke i usavršavanja, dodajući da ova gradska služba stoji na raspolaganju građanima i da je s njom ovaj grad bolji i lepši.

Međutim, u javnosti se gotovo svakodnevno pojavljuju video snimci verbalnih, ali i fizičkih, sukoba građana sa službenicima Komunalne policije, pa se postavlja pitanje da li oni rade u interesu građana ili pojedinaca, kao i na osnovu kojih činjenica je gradonačelnik zaključio da je ova gradska služba ostvarila dobre rezultate.

Istraživanje Insajder.neta pokazuje da se broj pritužbi na rad Komunalne policije poslednjih godina povećava, dok se brojni incidenti uglavnom završavaju bez epiloga.

Dok su se prethodnih godina incidenti dešavali uglavnom u gradskom prevozu, prošlu godinu obeležila su najmanje dva incidenta između Komunalne policije i uličnih prodavaca.

Vlada Marinković, prodavac cveća i lubenica na Vidikovačkoj pijaci, preminuo je 29. juna prošle godine nakon rasprave s pripadnicima Komunalne policije. Ovaj slučaj u Tužilaštvu je i dalje u predistražnoj fazi, a komunalnog policajaca koji je prisustvovao incidentu, nakon sprovedenog disciplinskog postupka, Komunalna policija oslobodila je odgovornosti i vratila na posao.

Drugi incident dogodio se desetak dana nakon toga, kada je došlo do sukoba prodavačice lubenica na pijaci na Karaburmi i Komunalne policije.

Ko je sve bio na čelu Komunalne policije

Nikola Ristić 14. maja 2014. dolazi na mesto načelnika Komunalne policije Beograda pošto je u aprilu 2014. dotadašnji načelnik i kadar SPS-a Slobodan Šolević postao član Gradskog veća.

Pre Šolovića na ovom mesu bio je Nebojša Tomić, kadar Demokratske stranke, koji je na lični zahtev razrešen funkcije.

Tomić je na čelo Komunalne policije došao pošto je Gorjana Obrenović podnela ostavku i otišla u penziju. Kako je tada objasnila u odluci o ostavci, na odluku je uticao i incident od 18. septembra 2012, kada je putnik Dražen Cimbaljević, nakon rasprave u autobusu na liniji 95, jer nije imao kartu i nije hteo da izađe iz vozila, dobio batine od jednog Komunalnog policajca.

Tada je Komunalna policija saopštila da ih je nelegalna prodavačica napala metalnom šipkom i nanela lakše telesne povrede komunalnom policajacu.

Međutim, objavljen je i snimak, pa se tako na snimku vidi kako je prodavačica lubenica, tokom rasprave s komunalnim policajcima, pokušavala da zatvori ceradu kamiona i da je nakon toga ta cirada pala na jednog komunalnog policajca i udarila ga u glavu.

Komunalni policajci su je tada oborili na zemlju i vezali lisicama, a prodavačica je kasnije izjavljivala da su komunalni policajci prilikom privođenja primenili silu.

Kakav je epilog ovih slučajeva, kao i da li su komunalni policajci stvarno prekoračili ovlašćenja prilikom privođenja prodavačice ili rasprave s prodavcem lubenica, po svemu sudeći javnost još nije upoznata.

Kako je jedan od poslova zaštitnika građana Beograda i kontrola rada gradskih uprava, novinari redakcije Insajder.neta pitali su zaštitinicu beograđana Katarinu Žeželj, pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, koliko je bilo pritužbi na rad, koliko je sprovedeno kontrola i koje je preporuke institucija zaštitnika građana uputila na rad ove gradske službe od osnivanja do oktobra prošle godine.

Na osnovu odgovora zaštinika građana, od 2014. do oktobra 2016, od kada je na čelu ove gradske službe Nikola Ristić, broj pritužbi građana duplo se uvećao. Za tri protekle godine građani su se žalili 63 puta, dok je između 2011. i 2013. taj broj 50 odsto manji.

U Komunalnoj policiji već mesecima ignorišu zahtev da neko u interesu javnosti odgovori na pitanja o radu ove gradske službe. Insajder.net je uputio i teme o kojima bismo razgovorali i zahtev da nam se obezbedi bilo koji relevantan sagovornik iz ove gradske službe. Međutim, do danas odgovor nismo dobili, a Nina Mitić, osoba zadužena za saradnju s medijima, ne odgovara na naše pozive.
Buka i radno vreme kafića u prvom planu

U odgovoru Insajderu iz kancelarije zaštitnika građana Beograda navodi se da su se primedbe građana uglavnom odnosile na (ne)postupanja Komunalne policije u vezi s prekoračenjem radnog vremena ugostiteljskih objekata i buku u stanovima i zgradama.

Početkom 2015. zaštitnica građana Katarina Žeželj pokrenula je inicijativu za promenu pravilnika kojim se reguliše ponašanje zaposlenih i funkcionera u Gradskoj upravi i drugim organima grada. Između ostalog, tada je najavljena i izmena Pravilnika o načinu i postupku vršenja kontrole rada Komunalne policije.

U odgovoru Insajderu navodi se da je povodom ove inicijative održano nekoliko sastanaka, ali da zbog izmena i donošenje paketa zakona i propisa koji regulišu radno-pravni status zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave „necelishodno insistirati na hitnoj izmeni Pravilnika“.
Nikola Ristić i sam učestvovao u incidentu

Krajem 2015. komunalni policajci oduzeli su fotoaparat novinarima portala KRIK kada su pokušali da postave pitanja gradonačelniku Siniši Malom i obrisali snimke. Ispostavilo se da je incidentu prisustvovao i načelnik Komunalne policije Nikola Ristić.

Nakon ovog incidenta reagovao je zaštitnik građana Saša Janković, koji je ustanovio da je bilo nepravilnog i nezakonitog postupanja Komunalne policije i izneo 32 preporuke. U izveštaju, Janković je naveo i da je Ristić o incidentu s KRIK-om izneo neistinite podatke, koji su u očiglednoj suprotnosti sa sadržajem snimka tog događaja dostupnog javnosti. Zaštitnik građana je, između ostalog, preporučio smenu načelnika Komunalne policije Nikole Ristića, ali je gradonačelnik Siniša Mali nakon toga izjavio da Ristić neće biti smenjen jer je Komunalna policija reagovala na preporuke zaštitnika građana i izvinila se nakon incidenta.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime