Gradonačelnik Zaječara ponovo ratuje sa lokalnim novinarima

0
1288

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić objavio je u sredu na svom Fejsbuk profilu fotografije urednika produkcije Za medija i T1 televizije Dušana Vojvodića i osnivača F televizije Dušana Firovića, iznevši niz uvreda na račun njihovog novinarskog rada, kao i komentar da „dvema gromadama nisu još objasnili da reket nije novinarski već sportski rekvizit“.

„Dve ‘perijanice’ zaječarskog kvazi novinarstva, dva naša ponosita Kijano Rivsa, dva bisera u kruni borbe protiv ‘zlodela’ i ‘kriminala’ , dve gromade kojima nisu još objasnili da reket nije novinarski već sportski rekvizit, lučići moji lepi i ponositi… čim ukapiraše da nema više ČERUPANJA gradskog budžeta (JP i Ustanova) kao kod ‘njihovog Sašice’ udariše na novu gradsku vlast k’o razjareni berbeci. Šalju svoje ‘terence i terenke’ i OBJEKTIVNO, kao nikada pre, pronalaze brojna nedela nas gnusnih vlastodržaca! Ako im slučajno kažeš ko su i šta su, i koliko im tragovi ‘smrde nečovječstvom’, tu su im ortaci iz UNS-a i NUNS-a, da ih bez pitanja zašto BRANE i suze rone. Ako to ne pomogne kreću kolumne i tužbe….NJIMA SE SVE MOŽE – oni su bre SEDMA SILA , ejjjjjjjj ! E pa bratijo da vam čika Boško kaže: NEMA VIŠE PARA koje ste dobijali da povučete filmiće kojima ste (ponekad potpuno ispravno) razotkrivali pljačku vaših ortaka i ne može se više u Gradskom veću glasati (ili praviti lud) kad se dodeljuje novac televiziji sopstvenog sina! PIŠITE I SNIMAJTE ŠTA HOĆETE, ISTRAŽUJTE, PLJUJTE, ČESMARITE ….NEMA ! Popapali ste u zadnje četri godine mnogo…dosta je bilo, STVARNO DOSTA !“, napisao je Boško Ničić na Fejsbuku.

Urednik Za medije Dušan Vojvodić za UNS kaže da smatra da način na koji mu se obratio gradonačelnik Zaječara predstavlja “još jedan u nizu brutalnih napada na njega i redakciju Za medija i T1 televizije“.

Da Vas podsetimo:  Kontrasmer

Kako dodaje, samo dan ranije je, zbog veoma sličnih uvreda koje mu je u tekstovima objavljenim na portalu Zaječar onlajn uputio 2015. godine, pravosnažno osuđen gradski većnik i saradnik Boška Ničića Vujadin Milošević.

Vojvodić za UNS kaže da smatra da ga Ničić ponovo vređa i napada zbog toga što je, u okviru projekta koje je podržalo Ministarstvo kulture, Za medija počela da radi na istraživačkim pričama kojima ukazuje „na višemilionske zloupotrebe lokalne vlasti“.

„Od tada sam ja postao reketaš, a novinari i novinarke redakcije Za media i T1 televizije su ’terenci’ i ’terenke’ koji služe nečasnim interesima“, rekao je Vojvodić i dodao da je njihova redakcija došla i do mnogobrojnih dokaza i saznanja o ozbiljnim malverzacijama lokalne vlasti i da će Ničić i ljudi oko njega učiniti sve da diskredituju i ugase medijske kuće Za media i T1 televiziju, kao i druge lokalne medije koji se drznu da ukažu na očigledne zloupotrebe u GU Zaječar“.

Gradonačelnik Zaječara, međutim, odbacuje ove optužbe i navodi da nikome nije pretio. Iako je napisao da novinarima „treba objasniti da reket nije novinarski već sportski instrument“, Ničić je u razgovoru za UNS demantovao da je ih je „optužio za reket“. Kako navodi, samo je rekao „dosta više ucenjivanja“.

„NJima sve živo smeta. Ne možete ni da kažete ‘dosta više, navikli ste da vam stalno neko nešto daje’, a da ne optuže da ih napadam. I Vojvodić i drugi mediji u Zaječaru novac dobijaju preko konkursa, ali i od raznih javnih preduzeća po svakakvim osnovama. To je takođe novac iz budžeta. Kad ne dozvolite da se gradske pare toliko troše, kad kažete: ’Dosta je više bilo’, onda pišu sve najgore o vama. Šta je nego ucenjivanje kada pišu sve najgore kada kažete da neće biti para, a kada dobiju novac onda je sve odlično?“, kaže Ničić.

Da Vas podsetimo:  Mediji iz Srbije su u regionu najčešći izvor dezinformacija o ratu u Ukrajini

Kako dodaje, njegov komentar nema nikakve veze sa istraživanjem Za medije o zloupotrebama, niti sa inicijativom zaječarskih medija da Grad raspiše i ne smanjuje iznos opredeljen budžetom za medijski konkurs.

„Ja sam ih u komentaru pozvao da istražuju. Neka rade, neka pišu šta god hoće. Para će biti onoliko koliko ih ima, i to je to. Samo kažem da je dosta s kukumavkanjem za novac, neće dobiti koliko oni hoće, nego koliko ima“, rekao je Ničić.

Podsetimo, zaječarski mediji na problem sa sufinansiranjem medija u Zaječaru ukazali su krajem avgusta ove godine kada se njih 14 okupilo i gradonačelniku uputilo zajednički apel da u što kraćem roku raspiše medijski konkurs. Koalicija novinarskih i medijskih udruženja podržala je apel kolega i zatražila od Grada da prilikom rebalansa iznos novca za medijske projekte smanji proporcionalno smanjenju budžeta.

Ničić je u odgovoru kolegama iz Zaječara naveo da će konkurs biti raspisan, ali da će rebalansom budžeta drastično smanjiti iznos od 24 miliona koliko je bilo opredeljeno za projektno sufinansiranje medija.

„Ne mogu oni da sastanče i sastavljaju liste i procente koliko kome treba novca. Rekao sam im da će konkurs biti raspisan nakon rebalansa koji se tek sad radi jer smo morali da sačekamo i vidimo u kolikoj smo dubiozi. Iznos za medije mora da se smanji i biće koliko ima“, kaže Ničić.

Ovo nije prvi sukob Za medije i Boška Ničića. Netrepeljivost između pristalica Boška Ničića i Dušana Vojvodića traje od kada je 2015. godine kada je Vojvodić objavio dokumentarni film „Kap“ u kome je otkrio razloge presušivanja arteskih česmi u Zaječaru. Po rečima Vojvodića, Ničić je prvi put javno napao ovaj medij jer je želeo da zaštiti lokalnog hotelijera koji je, pokazalo se, odgovoran za presušivanje česama. Pre dve godine, Ničićev saradnik Vujadin Milošević na Fejsbuk profilu pisao je da Vojvodića čeka „kristalna noć“.

Da Vas podsetimo:  Televizija Mix iz Kraljeva najavljuje protest zbog pritisaka regionalnog koordinatora SNS-a

Ničićev sukob sa medijima, međutim, traje mnogo duže. Pre sedam godina, tada takođe sa pozicije gradonačelnika, Ničić je zabranio svim direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova u gradu da daju izjave za medije bez njegove prethodne saglasnosti.

sinos.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime