GRADSKA IZBORNA KOMISIJA U NIŠU ZLOUPOTREBILA ZAKON U KORIST SNS – RADI FORMIRANJE NELEGITIMNE LOKALNE VLASTI

0
35
foto: Aleksandar Kostić

Obaveštavamo javnost da je na lokalnim izborima u Nišu izborni proces u delu koji je zakonom predviđen da štiti nacionalne manjine grubo zloupotrebljen u korist fantomske „Ruske stranke“ a u dogovoru sa Srpskom naprednom strankom, sve u cilju otimanja izborne volje od građana Niša. Ovo se dogodilo i na drugim mestima u Srbiji.

„Ruska stranka“, kao stranka koja je u registru političkih stranka kao „politička stranka ruske nacionalne manjine“ registrovana pod rednim brojem 94. Ta stranka je u Nišu prema preliminarnim rezltatima izbora dobila 1220 glasova. Ova politička stranka je inače pod finsnsijskom, političkom i logističkom kombinovanom kontrolom Srpske napredne stranke i stranog činioca (o čemu svedoče i izjave rukovodstava obe stranke).

Prema poslednjem popisu stanovništva u Nišu, Rusa kao nacionalne manjine u Nišu ima svega 121, odnosno DESET PUTA MANJE od broja glasova koji je ta stranka osvojila na izborima u nedelju. Od tog broja 34 su muškog a 87 su ženskog pola. Ovo je broj punoletnih i maloletnih zajedno.

· Izvor: Publikacija Republičkog zavoda za statistiku G20234001: Nacionalna pripadnost – podaci po opštinama i gradovima, strana 96 i 97 (https://popis2022.stat.gov.rs/sr-Latn/5-vestisaopstenja/news-events/20230428-konacnirezpopisa)

Od 121 punoletnog i maloletnog Rusa sa srpskim državljanstvom u Nišu – GOTOVO NI JEDAN nije glasao za ovu fantomsku „Rusku stranku“, jer nije uopšte ni izašao na izbore.

Više od Rusa, u Nišu ima Bugara (689), Jugoslovena (523), Makedonaca (523), Roma (5803), i Hrvata (249), i ni jedna njihova manjinska stranka nije učestvovala na izbоrima.

Članom 75 stav 1 Zakona o lokalnim izborima propisano je da: „Izbornom listom nacionalne manjine u smislu ovog zakona smatra se ona izborna lista za koju je izborna komisija utvrdila da je osnovni cilj njenog podnošenja predstavljanje i zastupanje interesa nacionalne manjine, kao i zaštita i poboljšanje prava pripadnika nacionalne manjine, u skladu sa međunarodnim pravnim standardima.“

Da Vas podsetimo:  Genetski podaci u Srbiji se šalju mejlom, bez ikakve elektronske zaštite

Na proglašenoj izbornoj listi „Ruske stranke“ u Nišu nalazi se 8 kandidata od kojih samo jedna ima moguće rusko poreklo, Marina Solomonidina i nalazi se na šestom mestu, nedostižnom ikada za ulazak u lokalni parlament. Ostali kandidati su Tihomir Perić, Teodora Đukić, Emilija Živković, Lazar Đorđević, Predrag Stanković, Velibor Stanić, i Ljubiša Mirčević – sve pripadnici srpske nacionalne VEĆINE.

Prema tome dvostruko je jasno je da lista Ruske stranke u Nišu nije ni podneta sa zakonskim obaveznim preduslovom da „predstavljaju i zastupaju interese ruske nacionalne manjine“, jer niti Rusa ima na toj listi, niti Rusa u Nišu ima dovoljno da bi ta lista uopšte bila i podneta!

Članom 76 Zakona o lokalnim izborima propisano je da: „Izborna komisija rešenjem odbija predlog da se određenoj izbornoj listi utvrdi da ima položaj izborne liste nacionalne manjine ako utvrdi da postoje okolnosti koje nesumnjivo ukazuju na nameru da se izigra zakon“

U situaciji kada niti ima dovoljno Rusa u Nišu, niti ima Rusa na izbornoj listi, i pticama na grani i slepim pesnicima je potpuno jasno da je lista „Ruske stranke“ u Nišu podneta radi izigravanja zakona (ulazak u lokalni parlament bez dostizanja inače potrebnog cenzusa), i da je Gradska izborma komisija morala da odbija tu listu (član 76 Zakona o lokalnim izborima)

UPOZORAVAMO da je bi ulazak Tihomira Perića (nosilac liste Ruske stranke u Nišu) u niški lokalni parlament bilo I NELEGALNO I NELEGITIMNO.

OBAVEŠTAVAMO da je Gradska izborna komisija proglašenjem manjinske liste „Ruske stranke“ izvršila više ozbiljnih krivičnih dela jer niti Rusa ima na toj niti dovoljno Rusa živi u gradu Nišu.

ZAHTEVAMO vanredno poništenje odluke o proglašenji izborne liste Ruske stranke u Nišu u skladu sa članom 183 Zakona o opštem upravnom postupku.

Da Vas podsetimo:  Jelena Ćuruvija: Istina o ubistvu mog oca je za našu političku stvarnost preteška. Lakše je da se meni zapreti i zabrani da znam istinu

O daljim koracima obavestićemo javnost, jer se LEGITIMNA izborna volja građana Niša mora čuvati, a NELEGALNI pokušaji prepravljanje te volja moraju sprečavati.

Advokat Čedomir Stojković

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime