Gradska vlast Niša krije budžet

0
880

Ne samo da je usvojen bez javne rasprave, nego aktuelni budžet Niša nije moguće pronaći ni na sajtu grada, a obrisani su i svi budžeti iz prethodnih godina.

2015-06-06_091046

Ovo je sve što poreski obveznici mogu da saznaju o Budžetu Grada

Jedini objavljeni dokument na stranici „Budžet grada“ je predlog budžeta koji je Gradsko veće krajem decembra poslalo Skupštini na usvajanje.

Tako poreski obveznici ne samo da ne znaju šta su odbornici inicijalno usvojili, već ni šta piše u naredna 2 rebalansa koji je u međuvremenu ovaj važan dokument do sada pretrpeo.

Iako su novinari Južnih vesti na ovaj problem PR službi kabineta gradonačelnika Zorana Perišića ukazali još početkom februara, portparol Marko Rajić je u sredu tvrdio da za to „prvi put čuje“.

Proveriću odmah o čemu se radi. Moraju da budu objavljeni i budžeti za 2015, ali i za 2014, 2013, 2012, 2011… – rekao je Rajić.

2015-06-06_091127

Ovako je stranica „Budžet“ izgledala do nedavno

Ipak, dokumenti i dalje nisu objavljeni, a još nema ni odgovora zbog čega su obrisani.

Inače, u arhivi „Južnih vesti“ postoje stari „snimci“ tog dela sajta Grada na kojima se vidi da su bili objavljeni i budžeti iz prethodnih godina, ali i izveštaji o tome kako su gradske vlasti trošile novac poreskih obveznika.


„Zabrinjavajući propusti“

Član gradskog anti-korupcijskog tela Mladen Jovanović smatra da su budžetski procesi u Nišu „katastrofalno loše organizovani“ i po pitanju pripreme, formulacije, potrošnje i izveštavanja.

Nažalost, sada imamo i korak nazad jer više nema ni dokumenata koji su već bili dostupni na sajtu Grada – kaže Jovanović.


Obrisane i stare odluke Gradskog veća

2015-06-06_091204

Svaka sednica – nova stranica

Nakon što je početkom godine kompletno redizajniran, sa sajta Grada je obrisana i arhiva svih odluka koje je Gradsko veće usvajalo u vreme dok su gradonačelnici bili Smiljko Kostić i Miloš Simonović, pa i tokom prve godine vlasti Zorana Perišića.

Da Vas podsetimo:  U RADIONICI PORODICE SPASIĆ NASTAJE UMETNOST: Ove ikone i panagije krase srpske svetinje!

Pritom je promenjena i praksa da se sve odluke u toku iste kalendarske godine objavljuju na jednoj veb stranici, što značajno otežava pretragu.

– Sada za svaku sednicu Veća otvaraju zasebnu stranicu. Da biste pronašli odluku koju tražite morate „pešaka“ da otvarate stranicu po stranicu i tražite dokument. Veće svake godine zaseda stotinak puta, pa zamislite kako će pretraga izgledati za 5 godina – kaže novinar Južnih vesti Aleksandar Stankov.

Novina je i to što se uz odluke više ne objavljuju cela dokumenta na koja se akti odnose.

Primera radi, kada Gradsko veće usvoji novi statut nekog javnog preduzeća, na sajt se postavlja samo formalna odluka o njegovom usvajanju, ali ne i sadržaj statuta.

Predrag Blagojević

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime