Gradski bilten u službi građana ili promocija SNS-a?

0
839

490x370_biltenGrad Leskovac je pre mesec dana pokrenuo bilten “Leskovački glasnik“ za čije štampanje se iz gradske kase izdvaja 600.000 dinara na godišnjem nivou.

Ovo glasilo uređuje ekipa za informisanje pri kabinetu gradonačelnika, a leskovačka opozicija tvrdi da se preko tog biltena vrši stranačka promocija prvog čoveka naprednjaka u Leskovcu Gorana Cvetanovića.

Pobunu zbog formiranja ovog “mesečnika” podigli su i pojedini lokalni mediji, a oglasilo se i Udruženje novinara Srbije upozoravajući da Zakon o javnom informisanju ne dozvoljava da lokalne vlasti osnivaju svoja glasila.

Gradonačelnik Goran Cvetanović (SNS) se na sve optužbe branio nabrajanjem primera gradova i opština u Srbiji gde su demokrate na vlasti, a gde se izdaju bileteni za interno informisanje.
“Leskovački glasnik“ je pokrenut kako bi građani bili upoznati sa svim aktivnostima lokalne vlasti, sa time kako se troši novac iz gradske kase, a sve sa ciljem da bi se postigla transparentnost u radu – rekao je Cvetanović.

Gradonačelnik je dodao i da je “bitno ostaviti pisani trag o radu lokalne vlasti”.

Bilten dele aktivisti SNS-a

12733601_1060562387299776_9085045967239728672_nU Leskovcu su povodom izlaska ovog glasila “gorele” i društvene mreže, a pojedini građani tvrde da bilten dele od vrata do vrata aktivisti SNS-a.

Povodom štampanja “Leskovačkog glasnika” reagovala je i organizacija “Transparentnost Srbija“ koja je Leskovac svrstala u četiri najtransparentnija grada u Srbiji.

Oni su oštro osudili pokušaj lokalnih vlasti da „Leskovački glasnik“ predstave kao indikator na osnovu koga su rangirani na ovoj listi, nakon što je Ana Jovanović iz kabineta prvog čoveka Leskovca izjavila da je ovaj bilten “još jedan način da se pokaže transparentnost i otvorenost lokalne samouprave prema građanima”.

Ne smatramo da je tako nešto od značajnog uticaja na transparentnost lokalne samouprave, već, naprotiv, može poslužiti za političku promociju, posebno ako se bilten pokreće neposredno pred lokalne izbore.

Da Vas podsetimo:  REM i dalje ne reaguje zbog emitovanja privatnog snimka na nacionalnoj TV: Mitrovićevo izvinjenje kao najava blage kazne za Pink

Stoga ne odobravamo dovođenja indeksa LTI i našeg istraživanja u vezi sa biltenom koji je pokrenuo kabinet gradonačelnika Leskovca, posebno u situaciji kada se u javnosti postavlja pitanje da li je izdavanjem ovog glasila lokalna samouprava prekršila Zakon o infromisanju po kome jedinice lokalne uprave nemaju pravo da budu osnivači javnih glasila – obrazlaže se u saopštenju “Transparentnosti Srbije”.

Ipak, u lokalnoj samoupravi se ne obaziru na prozivke i najavljuju štampanje drugog broja “Leskovačkog glasnika” koji će se, takođe, deliti potpuno besplatno.

Dragan Marinković

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime