Gradsko veće smanjilo plate funkcionerima

0
968
Foto: printscreen ( vamedia.info )

Gradsko veće donelo je odluku o smanjenju koeficijenata za postavljena lica čime se njihove zarade umanjuju . Na nepavilnosti prilikom obračuna koeficijenta svojevremeno je reagovao I državni revizor , ali tadašnja vlast nikada nije donela odluku o smanjenju već je odluku revizora nazivala konstatacijom. Novom odlukom zarade su smanjene ne samo za tri plate koje je tražio revizor već i za ostale funkcionere, postavljena lica.

Novom odlukom Gradskog veća o smanjenju koeficijenata praktično zakonski prestaje da važi odluka doneta 17. jula 2018. godine . Za ceo slučaj nezakonitih plata valjevska javnost nikada ne bi saznala da DRI  u izveštaju o izvršenoj reviziji  nije u delu nepravilnosti ukazao na :

-Tokom 2018. godine prilikom obračuna i isplate plate za izabrana lica –Predsednika Skupštine, Gradonačelnika i Zamenika gradonačelnika  primenjen je veći koeficijent  od koeficijenta odredjenog zakonom o platama u državnim organima i javnim službama za izabrana llica u gradovima.

Novo Gradsko veće ostalo je u zakonskim okvirima , ali je zarade kako se moglo čuti, smanjilo I više. Dok je revizor tražio smanjenje koeficijenata za samo tri plate : gradonačelnika, zamenika I predsednika skupštine , novo Veće otišlo je korak dalje proširivši odluku I na ostale funkcionere.

Poslednji podaci o zaradama objavljeni su u listu Napred pri čemu je  najplaćeniji gradski funkcioner bio  gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović, koji je radio puno radno vreme i u dane verskog praznika, tako da je u martu njegova mesečna zarada iznosila 145.693 dinara, a za april 145.242,7 dinara, dok je njegov zamenik dr Zoran Živković primio nešto preko 123 hiljade za mart, a za april 122.638 dinara.Načelnica Gradske uprave Jelica Panjković Tešić zaradila je u martu 125.875, a u aprilu 125.474 dinara, dok su plate njene zamenice Dragane Đenić oba meseca bile preko 113 hiljada dinara. Ništa lošije nisu prošli ni plaćeni članovi Gradskog veća koji su primili zarade u rasponu od 98 000 do 101 000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Da li se mladi osećaju bezbedno u Srbiji i šta ih najviše brine
Foto: printscreen ( vamedia.info)

Primera radi plata gradonačelnika Lazara Gojkovića će sada  biti niža I do 30%.

“Kao predstavnici novog rukovodstva grada najmanje što možemo da uradimo na samom početku je da krenemo od primene zakona upravo na nama samima pa je I to  razlog za umanjenje plata nama funkcionerima.  A kao izabranici naroda ovu odluku donosimo sa željom da primerom pokažemo našu dobru volju, kao i solidarnost zbog teške situacije izazvane korona virusom. I na kraju mislimo da su ovakve i buduće slične odluke Gradskog veća usko povezane sa moralom i zdravim razumom” stav je novog Gradskog veća.

Izvor: VA media

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime