Grip nije nestao, samo je malo pao broj – sa 40 hiljada na pedesetak slučajeva nedeljno

0
438

Načelno i matematički gledano – FakeNews Tragač je na pravom tragu: naš naslov trebalo je da glasi GRIP NIJE NESTAO, NEGO JE BROJ „MALO“ OPAO – JEDNO HILjADU I PO PUTA

Izvor: Fejk njuz tragač/Snimak ekrana

Pravoverni FakeNews Tragač bavio se našom vešću „SZO: Od sredine aprila 2020. nijedan slučaj gripa u svijetu“ i slavodobitno zaključio da „Grip nije nestao nakon sredine aprila 2020. godine“, čak je dobio potvrdu i Svetske zdravstvene organizacije da su „posle sredine aprila zabeleženi slučajevi influence tipa A i B“.

Pa, hajde da pogledamo kako je Fejk njuz tragač „odradio“ zadatak: iskoristili smo alat ponuđen u tekstu i pogledali broj slučajeva za sedmu nedelju 2020. i on odokativno iznosi 45 hiljada slučajeva u celom svetu:

Izvor: SZO/Snimak ekrana

Pogledali smo i podatke za 22 nedelju 2020. godine – odokativnom metodom dolazimo do broja 32 slučaja gripa u celom svetu te sedmice:

Izvor: SZO/Snimak ekrana

Dakle, načelno i matematički gledano – FakeNews Tragač je na pravom tragu: naš naslov trebalo je da glasi GRIP NIJE NESTAO, NEGO JE BROJ „MALO“ OPAO – JEDNO HILjADU I PO PUTA na sedmičnom nivou (da isporučimo i tačnu računicu: 45 000 podeljeno sa 32 daje 1406,25)! Što reče ona pripadnica najstarijeg zanata na svetu u filmu Moj makro: „Ako umeš dobro da gledaš, nema tog muškarca koji je ružan.“

A. L.

SZO za Tragač: Grip nije nestao nakon sredine aprila 2020. godine

Nekoliko portala je prenelo vest da od polovine aprila 2020. godine u svetu nije zabeležen slučaj gripa, oslanjajući se na grafik Svetske zdravstvene organizacije (SZO). To je, međutim, pogrešno tumačenje. Skala na osnovnom formatu grafikona nije podešena tako da se vide manje vrednosti, a Tragač je dobio i potvrdu iz SZO da su posle sredine aprila zabeleženi slučajevi influence tipa A i B i koji su glavni uzroci pada broja registrovanih slučajeva gripa.

Da Vas podsetimo:  Banjska je Račak-2 – koliko još treba da ih bude da shvatimo da sa Šiptarima moramo drukčije?

Pad, ne i nestanak

Kada na grafikonu posmatramo prvih 16 nedelja, u kojima je zabeležen velik broj slučajeva gripa, naredni meseci deluju „pusto”:

Međutim, kada prilagodimo skalu na Y osi, odnosno kada zumiramo sedmice koje su prethodno delovale „pusto”, jasno se vidi da je u svakoj od njih zabeležen slučaj influence:

Grafik koji je SZO objavila na svom sajtu prikazuje broj registrovanih slučajeva gripa u svetu po nedeljama u 2020. godini. Iako je on rastao prvih pet nedelja, usledio je nagli pad i broj zaraženih je sveden na daleko manje vrednosti nakon 16. sedmice.

Zumiranjem grafikona koji su portali stavili u svoje tekstove moguće je primetiti markere koji označavaju registrovane slučajeve i nakon sredine aprila, tj. 16. nedelje 2020. godine. Kako male vrednosti ne bi bile nevidljive, neophodno je koristiti alatku koju je SZO priložio uz gorepomenuti grafikon, a njom je moguće proizvoljno izabrati periode posmatranja.

SZO: Podatke tumačiti s oprezom

Iz SZO za FakeNews Tragač naglašavaju da podatke za grip u sezoni 2020–2021 treba tumačiti s oprezom. „COVID-19 opterećuje zdravstvene sisteme, tako da nadzor nad gripom u nekim zemljama možda neće biti na optimalnom nivou”, kaže potparol SZO za Evropu i dodaje da su mnogobrojne mere sprečavanja širenja virusa korona najverovatnije rezultovale smanjenjem prenosa influence.

Izvor: Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime