„Grobari“, „Cigani“ i Aca Srbin

0
1252
Foto: YouTube Screenshot

U Srbiji, gde je javnost u radu skoro svih poluga vlasti najčešće samo mislena imenica, već je mnogo štošta u njenim odlukama „zakukuljeno, zamumuljeno, zadevećeno i zadesećeno, a ne moga ga niko otkukuljiti, odmumuljiti, oddevetiti, oddesetiti nego onaj koji ga je zakukuljio, zamumuljio, zadevetio i zadesetio“ ponekad se ponešto i neočekivano otkrije.

To je nedavno bio slučaj i sa podacima o finansijskim dotacijama države košarkaškim i fudbalskim klubovima Zvezdi i Partizanu, a za čije su obelodanjenje zaslužni isključivo „grobari“

Za vreme boravka Aleksandra Vučića u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, krajem meseca septembra, okupljeni navijači Partizana uzvikivali su ulicama Beograda pogrdne reči o predsedniku Srbije, smatrajući da je on, kao veliki navijač Zvezde još iz detinjstva, i pošto se u našoj zemlji pita za sve, dodeljivao ovom sportskom društvu velika novčana sredstva, znatno veća od onih koja dobija Partizan.

Pošto je saznao za ovaj protest, AV je iz Njujorka poručio da će, čim se vrati u zemlju, naložiti da se objavi tačna računica o tome koliko Zvezda, a koliko Partizan dobijaju od države.

Prolazili su zatim dani, ništa se više nije čulo posle ove njegove izjave, pa je sve više ličilo na skoro sva druga obećanja Ace Srbina, koja je uvek zaboravljao gotovo istog časa kad ih izgovori..

Ipak, ovom prilikom bilo je drugačije. Nepun mesec posle protesta Partizanovih navijača, ministar finansija Siniša Mali, objavio je brojke sredstava koje su fudbalski i košarkaški klubovi Zvezde i Partizana dobili od države za poslednjih pet godina.

Ukupna suma je oko četiri i po milijardi dinara, od koje je – kad se uporede košarkaški klubovi, Partizan dobio manje, a fudbalski – više od Zvezde. Oba Zvezdina kluba zajedno su dobila oko 240 miliona dinara više od Partizanovih. Pod uslovom, razume se, da su podaci koje je pročitao ministar finansija tačni.

Da Vas podsetimo:  Vesićev nedosanjani san je metro u Beogradu, naš da se postojeći podzemni prolazi očiste od smeća

Hoće li ove brojke zadovoljiti ili još više naljutiti „grobare“ – videće se svakako već posle prve sledeće utakmice večitih rivala, kada će navijači crno-belih verovatno još jednom iskoristiti priliku da negoduju zbog pristrasnosti predsednika države.

Iako se može razmišljati o tome da li su navedene brojke koje je ministar saopštio potpune, postavlja se drugo pitanje, koje možda navijače kao navijače i ne zanima, ali bi trebalo da zainteresuje istražne organe: na osnovu čijih odluka su ove četiri i milijarde za proteklih pet godina dodeljene Zvezdi i Partizanu. Kako one glase, i koje ih je državno telo donelo?.

A to je opet pitanje za onoga ko je sve „zakukuljio, zamumuljio, zadevetio i zadesetio i koji jedini može da otkukolji, odmumolji, oddeveti i oddeseti“ ako hoće. I koliko hoće.

Vojislav M. Stanojčić
Izvor: stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime