Grobovi srpskih ratnika na Kajmakčalanu zarasli u korov

2
1356
Grobovi na Kajmakčalanu; foto: Udruženje „Kosta Pećanac“

Za šest dana koliko su boravili na Kajmakčalanu u Makedoniji, članovi kuršumlijskog Udruženja “Kosta Pećanac” i Udruženja “Kajmakčalan” iz Beograda očistili su i sredili na desetine zapuštenih srpskih grobalja poginulih vojnika u Prvom svetskom ratu u ataru sela Skočivir, Trnovo, Dobroveni, Živoino.

Mile Koprivica, predsednik kuršumlijskog Udruženja i jedan od inicijatora akcije, tvrdi da su srpska groblja na Kajmakčalanu rasuta na preko 90 lokacija, a da se na ovom prostoru još mogu pronaći neotkriveni grobovi zarasli u trnje i korov.

I sam potomak slavnih predaka, Koprivica ističe da je na najvećem groblju nastradalih Srba u selu Skočivir, gde ima oko 500 grobova, pronašao pretka Todora R. Koprivicu poreklom iz sela Vukojevac u kuršumlijskoj opštini.

Nakon sto godina, zapalio sam sveću i održao pomen svom pretku koji je život izgubio kao podnarednik II pešadijskog puka Knjaz Mihajlo. Pronašao sam i grob još jednog zemljaka, izvesnog Vukojice Azdejkovića iz sela Đurevac kod Prokuplja. Vojnici koji su se ovde borili i izginuli, bili su iz svih krajeva Srbije – kaže Koprivica.

On ističe da je očišćeno na desetine lokacija, ali da je to tek jedan deo grobalja na kojima počivaju kosti junaka koja su godinama zaboravljena od svih.

Čišćenje groblja; foto: Udruženje „Kosta Pežanac“

Koprivica dodaje i da je krajnje vreme da se sprovede jedna organizovana akcija na Kajmakčalanu, gde će se popisati sva groblja, pronaći i urediti svaki spomenik kako bi se bar malo odužiti našim slavnim precima.

Foto: Udruženje „Kosta Pećanac“

Inače, u probijanju Solunskog fronta, jednu od najkrvavijih, najpresudnijih i najslavnijih bitaka, u jesen 1916. godine, srpska vojska vodila je na Kajmačkalanu, u današnjoj Makedoniji, gde je za 19 dana, boreći se prsa u prsa, za slobodu otadžbine palo na hiljade srpskih junaka.

Da Vas podsetimo:  Dok živiš budi živ

Svi oni sahranjivani su dok su borbe još trajale, odmah uz liniju fronta, na improvizovanim grobljima, u portama crkava i po vrletima ove planine.

Očišćeno; foto: Udruženje „Kosta Pećanac“

magacinportal.org

2 KOMENTARA

  1. Zelim da samo ukazem na to da vec drugu godinu za redom, finansirano kroz projekat Ministarstva Odbrane Srbije, Odred izvidjaca Veternik iz Novog Sada i Одред извиђача „Завичај 1093“ Врање – Scout group „Zavičaj 1093“ Vranjekartira, mapira pronalazi i cisti vojnicka groblja poginulih tokom Prvog svetskog rata i da ce uskoro biti o tom poduhvatu objavljena i knjiga sa svim kartama, slikama i izvestajima. Ne umanjujem udeo ove grupe pravih rodoljuba ali napominjem da nisu jedini i nisu prvi koji to rade. Sve dodatne informacije na Jovan Kocevski koji ce okciti album sa slikama od ove i prosle godine.Lepo bi bilo da pre objave proverite cinjenice ili pitate Milana Vasica koji je bio ove godine u sklopu tog projekta a cuti o tome ko je pravi nosioc i projekta i inicijative.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime