Grube procene: Srbija “leži” na 500 tona zlata

1
57

Srbija ima značajne rezerve zlata, a prema poslednjim procenama Geo zavoda koje su urađene 2000. godine, ima 250 tona na postojećim nalazištima i 150 tona na potencijalnim, a posle najnovijih otkrića, kao što je Čukaru Peki, može se reći da ima rezerve od 500 tona u rudi, prema gruboj proceni, izjavio je zamenik direktora Geološkog zavoda Srbije Predrag Mijatović.

On je za Tanjug rekao da se od toga zlata u rudi, posle prerade prave zlatne poluge ili investiciono zlato koje se zatim smešta u trezor centralne banke, kao i u svim zemljama.

Ukoliko se nastavi ovim tempom eksploatacije, biće potrebno nekoliko vekova da sve to zlato bude prerađeno, napomenuo je Mijatović.

Prema njegovim rečima, rudarstvo je u ekspanziji ne samo u Srbiji, nego i u svetu jer, prema poslednjim podacima, trenutno se ulaže 1,8 triliona dolara za projekte, a u Evropi 700 milijardi evra za oko 100 projekata u različitim fazama.

Zbog energetske situacije, evropske zemlje sada prilagođavaju svoje zakonodavstvo da bi mogle da sprovode geološka ispitivanja i da zatim otvaraju rudnike jer su u prethodnih 30 godina smanjile aktivnost u toj oblasti zbog ekoloških pitanja, istakao je Mijatović.

Problem: Neosnovano protivljenje ekoloških pokreta

On je ocenio da je Srbija na dobrom putu da se priključi tom aktuelnom trendu, ali da postoji jedan problem, a to su ekološki pokreti koji se neosnovano protive otvaranju rudnika.

Kada je reč o iskopavanju zlata, to je potpuno bezbedno po životnu sredinu jer se radi najsavremenijim metodama, rekao je Mijatović.

Prema njegovim rečima, firma koja želi da ulaže u Čukaru Peki kod Bora ima dva rudnika u Bugarskoj, jedan u Krumov gradu i drugi u Čelopeku i ti rudnici su doveli do povećanja zaposlenosti i povećanja standarda, tako da je vest da želi da otvori rudnik u Srbiji dobra vest.

Da Vas podsetimo:  Ono što se događalo u proteklih 16 godina niko ne gleda, svi kandidati imaju iste startne pozicije

 

1 KOMENTAR

  1. Lepo. Po današnjem kursu od 56.000 € za kilogram 999 zlata bilo bi to oko 28 milijardi evra! Dovoljno da se time otplati najveći deo dugova u koje nas je uvalio Vučić i njegovi satrapi. Ali -najvažnije pitanje glasi ne koliko zlato vredi nego ČIJE JE TO ZLATO? Srpsko? Ili je, unapred, i ta buduća nalazišta Vučić za bagatelu skoro poklonio njegovoj novoj braći -Kinezima? Najverovatnije. Srbiji bi pripala samo neka pišljiva „rudna renta“ od 3, 4 procenta. A, od te „rudne rente“ će vrhuška pokrasti, dobiti mito od Kineza itd.dosta para pa će tako Srbiji ostati čuveni -jadac. Zar nije Magazin Tabloid ne tako davno pisao i objavio kopiju navodnog izvoda stanja na Vučićevom (privatnom?) kontu kod jedne kineske banke od preko “ (DVE!!!) milijarde evra dok njegov Mali bata ima u istoj banci oko 400 miliona evrića. Nije mi poznato da su esenesesovci i sam Vučić to demantovali, Magazin tužili sudu, pohapsili novinare ako su lagali itd. itd. Znači verovatno i ovde važi stara srpska izreka -gde ima dima ima bar malo vatrice! Borski rudnici zlata i bakra, pljačkama bivšeg rukovodstva, verovatno u sprezi sa državnim vrhom, su bili uvek u gubitcima i poslovali na leđima srpskog naroda. Po prošlogodišnjem pisanju Večernjih novosti, Kinezi su u Boru u prvih 6 meseci 2022.g. iskopali 120.000 unci zlata u vrednosti od oko 122 miliona evra i bakra za oko 1 milijardu evra. I- gde su te pare? Otišle, naravno, Kinezima -a Srbiji, opet, po volji Velikog vođe su možda pripale samo mrvice! Tako će biti, ako priča o novim nalazištima zlata nije već predizborna lagarija SNS-a i njihove vrhuške, čitaj „trojca“ Aca/Ana/Siniša, i sa tim -ako zaista postoje- NOVIM NALAZIŠTIMA ZLATA!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime