Grudva snega za budućnost Srbije

0
886

39rusija-srbija-696x415Situacija u Srbiji, je veoma teška i stalno se pogoršava u ekonomskom, socijalnom, javno-informativnom, opštedruštvenom i državnom nivou. Takođe zbog politike zvaničnog Beograda sada osetno trpi i čitav srpski faktor u regionu, i to ne samo zbog odsustva očekivane i logične pomoći već i zbog aktivnih poteza koji se u tom pravcu preduzimaju, a koji su suprotni sa našim esencijalnim interesima. Narod u Srbiji je planski depolitizovan, dezinformisan, i pogrešno usmeravan i to ne samo od kompradorskog dela postoktobarske elite, već i od dela elite sa tzv. patriotskim prefiksom, što je deo sveukupnog projekta održavanja postojeće vlasti i premijera, koji se pokazao daleko „uspešnijim“ (zapravo u praksi pritvorenijim i destruktivnijim za esencijalne srpske interese) od prethodnih garnitura „žute“ vlasti, koje su direktno i javno i ideološki i praktično često vukle loše poteze po državne i društvene interese.

Čitava igra nama nenaklonjenih sila u Srbiji je da se putem kontrolisanja glavnih tokova u zemlјi, posebno medija, građanima i javnom mnjenju u inače vrlo kontrolisanom pluralističkom procesu, stalno nudi sa jedne strane postojeći režim na čelu sa Vučićem, koji se maksimalno štiti i pomaže, a sa druge strane u opoziciji postoje i favorizuju se političari i stranke „žutog“ porekla, koji svi zajedno ne dovode u pitanje suštinska strateška pitanja dalјeg pogrešnog vođenja neoliberalne ekonomije, antisocijalnog zakonodavstva, nekritičkog puzanja ka EU i manje više maksimalnih ustupaka po državotvornoj politici, odnosno podela na „plave“ i „crvene“. Kako već u 2017 godini predstoji stupanje na snagu zakona u pravcu dalјeg produžavanja približavanja ka EU o pravu prodaje zemlјišta strancima, potom upravo je u toku predaja ostataka suverenosti i na severu Kosova i Metohije (Trepča je predata i nakon lomatanja Marka Đurića da će se Srbija kao žaliti vanredno međunarodnim sudovima, naređeno mu je da se to ne radi i ćuti o tome, jer će kao Dačić u redovnoj proceduri u UN nešto prozboriti, a neće se država žaliti neposredno zbog toga, – predato je sada i sudstvo i niz drugih ingerencija, da ne govorimo o pozivnom broju i telekomunikacijama koji su završeni), cela zemlјa i široki slojevi naroda, a pre svega ekonomija su pred izdisajem što se vidi na svakom koraku, sem Diznilenda u medijima, neophodno je tome dati makar stranačko pluralističku alternativu, pre nego što se potencijalna nezadovolјstva različitih slojeva građana na drugi način ne izliju.

Dakle suština čitave igre stranaca i režima je da se ne nudi alternativa suštinska, upravo po ovim klјučnim pitanjima kao što je drukčiji makroekonomski koncept od neoliberalnog (a to su za naše prilike razrađeni koncepti neokejnzijanizma, koje u praksi nude u manje više sličnoj formi prof. Komazec, Dušanić, Branko Dragaš i mnogi drugi ugledni ekonomisti), zaustavlјanje pod ovim okolnostima dalјnjeg srlјanja ka EU, blokiranje svakom približavanju NATO, i što se spasiti može po pitanju KiM, posebno njegovog severa, te odustajanje od ne samo odsustva svake pomoći, već i prekidanje postojeće destrukcije zvaničnog Beograda prema opoziciji i prosrpskim snagama u Crnoj Gori, i na jedan samo makijavelski način i prema Republici Srpskoj.

Srbija koja svake godine izgubi po 36 000 lјudi zbog negativnog prirodnog priraštaja (za toliko lјudi više umre nego što se rodi) i još dva puta toliko ode iz zemlјe, uz napomenu da ulazimo u tako negativnu demografsku strukturu, gde je kohorte mladog stanovništva sve manje, što će se katastrofalno u sledećim godinama odraziti na populaciona pitanja do te mere, da će se to čak i usled potencijalne i priželјkivane radikalne promene ukupne ekonomske, socijalne i demografske politike teško bitno korigovati nabolјe, izložena je sa mnoštvom izazova da je poslednji trenutak da se zaustave loši procesi i preusmere u drugom pravcu. To se praktično jedino može uraditi parlamentarnim putem, a paradoks je da tu veoma loše stojimo.

Da Vas podsetimo:  Гугл зна где сте чак и кад искључите опцију за праћење

Postojeći stranački sistem tako je vođen i usmeravan da imamo paradoks da i ne postoje praktično danas stranke i pokreti koji mogu da akumuliraju i pokrenu veliko nezadovolјstvo građana i traženje alternative, po navedenim strateškim pitanjima, (koja se stalno i u medijima i u skupštini teraju na marginu i u spektar stavlјaju marginalna pitanja, prepucavanja i ostali programirani „cirkus“)
Demokratska stranka Srbije i Dveri su uz sve manjkavosti uspeli da pređu cenzus, takođe i radikali, pa i neke druge opozicione organizacije i pokreti u inače prilično problematično i sumnjivo organizovanim izborima, u svakom slučaju ako ništa drugo zbog medijske blokade ovi izbori najblaže rečeno nisu imali demokratski kapacitet. Režim je raspisao aprilske izbore na kojima je biračima obećao da će doći do suštinskih promena upravo njegove politike, pa su u koaliciju široku uzeti i Nenad Popović i njegov SNP za koje je rečeno da će dobiti da vode ministarstvo novoosnovano (kancelariju) za Rusiju, i da će on postati podpredsednik vlade, da će Miroslav Lazanski postati ministar odbrane i td. Ispostavilo se posle dugog oklevanja da se formira vlast da je to sve bila laž. Umesto da tada DSS i Dveri koje su prednjačile u konceptulanoj kritici postojećeg režima budu elemenat okuplјanja ostale opozicije, u DSS su se dešavali čudni procesi koji su u krajnjoj liniji doveli do destrukcije ove stranke. Otišli su svi kosovski odbori na čelu sa istaknutim osnivačima stranke i funkcionerima, otišlo je ili izbačeno mnoštvo članova, čak i samog Predsedništva uklјučujući i dotadašnju predsednicu Sandu Rašković-Ivić, od šest poslanika najmanje troje za sada je otišlo, a predsednik gradskog odbora Beograda je uhapšen, Dveri su odbile saradnju sa ostatkom DSS. Na taj način je proširena postojeća praznina u stranačkom životu, jer ni onakav slabo organizovan i tralјav DSS, koji je zajedno sa Dverima prešao cenzus nije odgovarao ogromnim mogućnostima alternativne politike pogubnom konceptu režima, a sada zjapi ogromna rupa. Dakle građani su sve nezadovolјniji jer i pored sve blokade (koja nikada nije bila veća od Titovog vremena, a svakako od reaktiviranja pluralizma 1990), spoznaju katastrofu u kojoj se nalazimo i crne perspektive koje se nude, ako se nešto bitno i što pre ne promeni, a stvarne i kvalitetne opozicije upravo po napred navedenim klјučnim pitanjima nema, ili tačnije nema dovolјno i kvalitetno organizovane i posebno ne međusobno povezane.

Da Vas podsetimo:  Vraćamo se lažno normalnom životu

Šta može da se uradi? Treba formirati organizaciju koja bi upravo po ovim klјučnim pitanjima ekonomije, socijalnih, državnih pitanja imala suštinsku kreativnu alternativu i postojećem režimu i tzv. „žutoj opoziciji“ (crvenim i plavima u rukama stranog faktora). Ulјudnu po formi i veoma stručnu sa aspekta kompetentnosti lјudi koje je čine, opozicionu organizaciju, koja bi mogla na jedan staložen i razumlјiv način ne samo da pokrene široke mase napaćenog i zbunjenog stanovništva koje se esencijalno davi i planski je dezinformisano, već da izvuče ono najbolјe i najkvalitetnije od postojećih političkih organizacija i pokreta, te „zakotrlјa grudvu snega ka lavini suštinskih promena“ koju svesno očekuje preostali deo skrajnute elite, a podsvesno želi i sanja najveći deo potlačenog stanovništva u svojoj svakodnevnici gliba borbe za preživlјavanje i planske debilizacije od strane medija i kompradora na teritoriji Srbije.

U operacionalizaciji toga, može se dosta toga iskoristiti od rasutih snaga koje su napustile DSS, pre svega kosovski odbori na čelu sa Markom Jakšićem, Ristićem, dr Kojićem i drugima, dakle u pravcu pravlјenja te nove preko potrebne organizacije. Dveri su važan faktor u političkoj borbi koji ima svoje poslanike i u Narodnoj skupštini, infrastrukturu u uzletu. Treba prekinuti besplodne napade i prepucavanja izašlih i onih u preostalom DSS i obrnuto što koristi režimu. DSS koji iako je teško destruisan i po mom mišlјenju bez velike perspektive bi potencijalno mogao da bude u interesu šireg programskog okuplјanja opozicije na napred navedenim klјučnim pitanjima, kao što ako toga ne bude, te „grudve koja će da zakotrlјa…“ može biti i drugi SPO ili Andrija Mladenović.

Nastupi Stamatovića koji javno raskrinkava ono što je široj javnosti nedovolјno poznato o sramnoj ulozi režima u podršci Đukanoviću da zadrži vlast dok se bije klјučna bitka za srpsko pitanje u Crnoj Gori (što istorija ne poznaje ovakav slučaj) govore da bi se narodnjačka stranka takođe mogla odvojiti od režima. Mislim da i SRS u tom pravcu može biti saveznik potencijalno u početku makar prećutno, kao i Zavetnici, potom pokrenuti drugi, inače manji pokreti i organizacije. Branko Dragaš je odličan ne samo kritičar režima, već i daje alternativnu koncepciju, kao i Komazec, tu su i njihovi pokreti, Dana Grujičić, Đorđe Vukadinović…Dodik i Republika Srpska,, prosrpska i uopšte opozicija u Crnoj Gori a to je većinska Crna Gora je takođe sa simpatijama prema opoziciji režimu u Srbiji jer od tog režima su doživeli samo zlo. Rusija, BRIKS, multipolarni svet, ali i nove promene tamo gde ih nismo možda očekivali, Tramp, Bregzit, sutra Marin Le Pen, okruženje, Orban, Grčka, novi predsedici proruski Bugarske i Moldavije – svet se menja prostor za promene postoji. Međutim, klјuč u Srbiji, tu presudnu, prvu grudvu snega koja će zakotrlјati lavinu suštinskih promena, može u ovoj konstelaciji snaga da pokrene upravo ta nova organizacija i ti novi lјudi, od običnih građana do dela pasivizirane nacionalne elite, koji u najvećem do sada nisu bili prisutni u stranačkom životu, posebno nisu nikada bili na vlasti.

Dolazi zima, biće i snega, kompradori i kontrolisani mediji idu tada na severnu tačku Kopaonika koja možda još neće biti predata Tačiju, da održe novi planski neolibralni forum, inače za svet mrtvog koncepta makroekonomije, ka budućnost Srbije kakvu je oni planiraju… Oni će i zimi nositi naočari za sunce da ne vide granične postaje sa albanskim carinicima niti naše stanovništvo u drugoj državi koju ustanovlјuju na jugu, i ono u ostatku Srbije koje je i jedno i drugo povezano još time da zajedno do sada kopni pod naletima tih istih neoliberalnih ekonomskih i socijalnih postoktobarskih „reformi“.

Da Vas podsetimo:  Opozicija krupnom kapitalu

Dinkiću, Vujoviću, Vučiću, Vlahoviću, Deventropu prija inače tada sneg jer su lјubitelјi zimskih sportova.. Mi ovde imamo nepredvidlјivu klimu, umereno kontinentalnu, možda tada i ne bude snega u Srbiji. A možda se baš tada negde zakotrlјa grudva snega koja će pokrenuti lavinu promena koja i jedino može pomoći da Srbija preživi… Nosiocima režima i navedenom stranom faktoru i pored toga što zbog zimskih sportova vole sneg, ne treba ta grudva snega (grudva promena), koju uostalom, iako se desi neće preneti ni jedan od inače kontrolisanih medija u Srbiji, jer u Diznilendu RTS, Pinka, N 1, da ne govorimo o Informeru sija sunce kada je kiša i obrnuto, svedoci smo toga svaki dan.

No ta grudva snega, koja će pokrenuti lavinu promena, je potrebna milionima obespravlјenih građana u zemlјi, i onom radniku bez posla koji pokušava u Beogradu da se i van špica ukrca u neki od prepunih autobusa gradskog saobraćajnog, i onim mladima bez sredstava koji odgađaju formiranje porodice, i onima koji je imaju a teško je prehranjuju, ili čak očekuju izvršitelјe nekog od brojnih obaveza finansijskih da im plene imovinu; najteže je Srbima na KIM čak i onom severnom gde doduše nema Albanaca, ali ima Marka Đurića i dovođenja Briselskim sporazumom i kod njih šiptarske države; U zemlјi u kojoj tajkuni ne plaćaju porez, a SDK i ZOP su ukinuti odavno, svaki pa i najmanji dug nekog od nas je pedantno upisan i planiran za naplatu preko izvršitelјa, samo naša potraživanja nema ko da isplati..

To je grudva snega za pokretanje lavine promene koje će odlučiti da li će Srbije ubuduće biti, ili je neće biti. Grudva snega poslednje nade, i svaki od nas bi trebalo da je vidi, uklјuči se u tu lavinu promena, koja će se pokrenuti. A grudve snega, će svakko biti, iako to ni jedan medij na teritoriji Srbije neće objaviti i promene će biti pokrenute, a da li će pokrenuta lavina biti dovolјno jaka da ostvari suštinske promene zavisi od svakog od Vas koji će tada odlučiti da li će, i koliko se angažovati u možda poslednjem vozu za spas zemlјe, ali i svoje duše.

A političari koji su nas do ovoga doveli mogu li oni bez svoje zemlјe i duše?! Mogu, prvo su predali, a drugo izgleda nikada nisu imali, ali možda je neki od njih i pronađu, ako se priklјuče lavini promena.

dr Dragan Petrović

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime