Grupa ekologa popisala preko 100 divljih deponija u Nišu, najviše ih ima na Paliluli

0
587

Na teritoriji gradskih opština Niša, niški ekolozi okupljeni u tim Ekolucija 018 zabeležili su preko 100 divljih deponija, a kako kažu, najveći broj nalazi se na teritoriji Gradske opštine Palilula. Divlje deponije su grupisane i oko rečnih korita Nišave i Južne Morave, ali i oko poljoprivrednih useva, tako da ovaj problem utiče na, ocenjuju ekolozi, zagađenje vode, vazduha, zemlje, ali i hrane koju svi konzumiraju.

Ekološko stanje u Nišu je zabrinjavajuće, a problemi se nalaze svuda okolo – divlje deponije, podmetnuti požari na njivama, krivolov i krivoribolov, trovanje životinja, seča drveća i šuma, isušivanje bara, nelegalna eksploatacija peska i šljunka.

Zabeleženo preko 100 divljih deponija; foto: printscreen

Smeća ima i na mestima kojima se Nišlije diče – vidikovci u klisurama i planinski vrhovi koji su prave turističke atrakcije, a na tim lokacijama se neretko može videti ogromna količina smeća, ali i polomljene klupe za sedenje.

Lokalne samouprave moraju da ulažu u održavanje prirodnih turističkih atrakcija. Niš je bogat turističkom ponudom za planinare i sve ljubitelje prirode i potrebno je samo malo održavanja da ova mesta postanu sjajne turističke rute. Apelujemo i na sve građane Niša da ne uništavaju prirodu svojim ponašanjem i da svi zajedno uložimo pažnju u očuvanje prirode za sva buduća pokolenja – kažu u timu Ekolucija 018.

Na teritoriji gradskih opština Niša iz ove grupe zabeležili su preko 100 divljih deponija, a oko 70% svih popisanih deponija je zabeležen na teritoriji GO Palilula, koja je ujedno i opština sa najviše ekoloških problema koje niko ne rešava.

Ekološko stanje na području ove opštine je neverovatno loše. Popisali smo preko 30 divljih deponija, krivolov je svakodnevno prisutan, divlji iskopi peska i šljunka su takođe svuda – kažu ekolozi.

Pogled u pravcu Lalinačke slatine; foto: printscreen

Ekoloških problema imaju i druge niške opštine – nišavski kej na teritoriji Medijane je za neke jedini dodir sa prirodom, ali postoje ogromni problemi, pre svega sa smećem koje se gomila na nekoliko mesta, ali i nedostatak kanti za smeće duž pešačke staze.

Da Vas podsetimo:  Ako opozicija pobedi u Beogradu, sve se menja

U kasnu jesen sa porastom nivoa vode Gabrovačke reke javlja se i problem nakupljanja smeća u toj reci. Redovno čišćenje ovog rečnog korita, koje se nalazi u samom centru grada, je previše retko kako bi stanje bilo zadovoljavajuće – upozoravaju iz Ekolucije 018.

Pantelej je gradska opština sa najmanje zabeleženih ekoloških problema, prema oceni ovih ekologa, sa svega nekoliko divljih deponija koje su zabeležili, dva slučaja krivolova i nekoliko slučajeva nelegalne seče drveća.

Ogromni problemi sa divljim deponijama postoje i na Crvenom krstu.

Obale Nišave obiluju divljim deponijama. Želimo da u saradnji sa državnim institucijama očistimo ove deponije, počevši od najvećih. Kako bi grad Niš postao pravi ekološki grad moramo ispuniti sve ove obaveze. Na taj način sprečavamo pojave svih zagađenja koja nas trenutno okružuju i koja negativno utiču na sve nas: zagađenja vazduha, vode i zemljišta. Sa čistijim gradom i očuvanom prirodom nastaju novi turistički potencijali koji su osnova održivog razvoja – objašnjavaju ekolozi.

Đubre i na njivama; foto: printscreen

Na očišćenim mestima simbolično treba zasaditi sadnice drveća, preporuka je tima Ekolucija 018, i tako na pravi način povećati zelene površine koje su neophodne ovom gradu. Na tim mestima treba postaviti i table sa upozorenjem „Zabranjeno bacanje smeća“, a komunalna policija i inspektori za zaštitu životne sredine moraju povećati kontrolu, kako divlje deponije ne bi nastajale iznova i iznova.

Problema ima i na obalama Južne Morave gde postoje ogromni problemi sa nelegalnim i intezivnim iskopima peska i šljunka, pogotovo u okolini Lalinca, kažu ekolozi.

Iako su inspekcija za zaštitu životne sredine i odeljenje vodne inspekcije dobili prijave o ovim problemima do danas se ništa nije promenilo. Ovi iskopi utiču negativno na sav živi svet u ovom kraju, ali pogoršavaju i kvalitet vode reka kao i podzemnih voda. Ponovno iskopavanje već zaraslih i zapuštenih iskopa se mora zabraniti – traže iz ovog ekološkog tima.

Da Vas podsetimo:  Motati kablove ili ostati na selu? Da li mladi zaista „beže“ sa SELA?

Ekolozi upozoravaju i na nelegalni lov, kao i treniranje lovačkih pasa na divljim pticama i u neposrednoj blizini spomenika prirode ‘Lalinačka slatina“ koji je zaštićeno prirodno dobro.

Kako objašnjavaju, Ekolucija 018 je projekat koji je nastao kao želja za prikazivanjem ogromnih ekoloških problema u Nišu na koje niko više ne obraća pažnju i koji su se ustalili kao sasvim normalna stvar.

Apeluju na sve gradske i državne institucije da se uključe u rešavanje ovih problema na koje se Nišlije najčešće žale preko aplikacije Južnih vesti „Prijavi problem“.

Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime