Grupa Velje Nevolje po zadatku vlasti na julskim protestima!

0
1024

Kriminalci na posebnom zadatku. Više građana i novinara videlo je pripadnike grupe Veljka Belivuka na protestima u leto 2020. Oni su tamo bili po posebnom zadatku koji su mogli dobiti samo od nekog predstavnika vlasti, jer njoj taj bunt nije odgovarao

Na protestima u julu 2020. ispred Skupštine Srbije bili su i pripadnici sada uhapšene grupe Veljka Belivuka -Velje Nevolje (35). Više građana i novinara je na protestima početkom jula 2020. videlo neke od pripadnika Belivukove grupe koji su uhapšeni 4. februara 2021. i protiv kojih je Tužilaštva za organizovani kriminal podnelo zahteve za sprovođennje istrage. Prema onom što se videlo na protestima, pripadnici Belivukove grupe su tamo bili po posebnom zadatku, koji su mogli dobiti samo od nekog predstavnika vlasti kojoj nisu odgovarali protesti. Bili su u okolnim kafićima i u parku prekoputa Skupštine i kontaktirali su sa osobama u civilu koje su imale motorole i ličili su na predstavnike bezbednosnih službi.

Takođe, Belivukovim saradnicima su u vreme protesta prilazili mlađi pripadnici navijačkih grupa koji su ispred same Skupštine izazivali nerede gađajući policiju. Advokat Božo Prelević je tada izjavio za NIN:

Božo Prelević FOTO: printscreen

– Primetio sam pripadnike navijačke grupe Partizana Janjičari, koja uživa odranije svu zaštitu vlasti.

Janjičari su ista grupa koju je Belivuk preimenovao u Principe. Ispred Skupštine je viđen Ivan Ristić, tada pomoćnik direktora policije Vladimira Rebića, koji je po svemu sudeći na terenu rukovodio hapšenjima i prebijanjem građana, među kojima nije bilo huligana. Da je vlast koristila pripadnike ove grupe u još nekim prilikama poznato je odranije. Tako je Krik 2017. na inauguraciji predsednika Srbije identifikovao među obezbeđenjem Borka Aranitovića, koji je bio pripadnik grupe ubijenog Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, i Belivuka, kako fizički napada novinare i građane.

Aranitović se vidi i na snimku od 2015. kao obezbeđenje kluba Tilt, kada Stanković prebija Zorana Jakšića, koji je kasnije kao jedan od vođa klana Amerika osuđen u Peruu zbog krijumčarenja kokaina. Milovan Tadić (33), koji je priveden takođe 4. februara i 14. je u zahtevu tužilaštva, ranije je optužen da je kao šef obezbeđenja Tilta, na smrt pretukao Slobodana Vukića, krajem 2015. Tadić se branio sa slobode, a to suđenje još nije okončano. Insajder je na inauguraciji identifikovao navijača Partizana Marka Todorova koji je pretio njihovoj novinarki.

Da Vas podsetimo:  Više kvadrata i manje zelenila: Kakav je „termalni komfor“ Beograda?

Pripadnici Belivukove grupe su više puta fotografisani sa Danilom Vučićem, punoletnim sinom predsednika. Na svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji 2018. sin predsednika je fotografisan sa Borisom Karapandžićem, koji je isto uhapšen 4. februara i osmi je u zahtevu tužilaštva. On je bio na toj utakmici i pored presude za ubistvo, a i do poslednjeg hapšenja nalazio se na slobodi. Vučić junior je fotografisan i sa Aleksandrom Vidojevićem – Acom Rošavim, koji jje ranije bio važan član grupe Belivuka, stojeći na tribinam odmah pored njega. Vidojević je tako bio u Rusiji na utakmici, a novinarki Krika su njegovi saradnici oduzeli telefon, kada ga je fotografisala u beogradskom restoranu sa Danilom Vučićem.

Na SP u fudbalu u Rusiji 2018. sin predsednika je fotografisan sa Borisom Karapandžićem

Inače, Vidojeviću i još šestorici se sudi zbog demoliranja kluba Komitet. Zanimljivo je da je tamo jedan od glavnih advokata odbrane Nikola Ristović koji pored Dejana Lazarevića, ranijeg Šarićevog advokata, zastupa sada Belivuka. Advokat Ristović pored Belivuka brani najmanje još petoricu osumnjičenih da su deo njegove grupe. Njegov klijent je i Marko Miljković, optužen da je sa Belivukom organizator grupe. O povezanosti sa predstavnicima vlasti – višegodišnjim sekretarom Vlade Srbije Novakom Nedićem i visokim rukovodiocem Žandarmerije Nenadom Vučkovićem, koji je ca Belivukom i Stankovićem ranije predvodio navijanje, NIN je pisao od 2016, a poslednji putu dva prethodna broja. Ranije je NIN pisao i da pojedinci u policiji sumnjaju da su pripadnici grupe Aleksandra Stankovića i Veljka Belivuka učestvova u noćnom rušenju u Savamali.

Za sada se u istrazi Belivukova grupa tereti da je delovala od 2019 čime je preskočen period nastajanja ove grupe, čemu je i javnost bila svedok gledajući dešavanja na tribinama. Belivuk i još 21 pripadnik grupe, kao i naknadno osumnjičeni A Š. terete se da su kao organizovana kriminalna grupa odgovorni za ubistvo Milana Ljepoje, kome se sudilo kao članu Pink pantera, kao i za ubistva navijača Gorana Veličkovića i  Zdravka Radojevića. U zahtevu za sprovođenje istrage se navodi da je Ljepoja odveden 9. decembra 2020. u kuću u Ritopeku za koju se navodi da je imala najsavremeniji video – nadzor. Prema navodima tužilaštva, na istom mestu su „lišeni života“ Radojević 10. novembra 2020. i Veličković 3. avgusta 2020.

Da Vas podsetimo:  DIJANA PUTOVANJA ZAMENILA PUŠKOM I UNIFORMOM: Sve više devojaka se dobrovoljno prijavljuje za vojsku!
Velja Nevolja FOTO: printscreen

Novi načelnik Uprave kriminalističke policije Bogdan Pušić je na TV Pink pročitao spisak sa još 10 imena uglavnom mlađih muškaraca koji se vode kao nestali. Neki od njih su nestali 2018, a grupa se za sada tereti za delovanje od 2019. Policajac Pušić je ovo pročitao, kada ga je na to podstakao „analitičar“ Božidar Spasić, koji je čest gost televizija sa nacionalnom frekvencijom. Spasić je trenutno osuđen u Belgiji na doživotan zatvor kao organizator ubistva dok je bio rukovodilac DB-a 1990.

U sva tri ubistva – Ljepoje, Veličkovića i Radojevića – tužilaštvo navodi da su učestvovali organizatori grupe Belivuk i Miljković, kao i Vlada Draganić. Da su učestvovali u ubistvu Ljepoje terete se još Dejan Tešić i Marko Andrić. Za ubistvo Veličkovića osumnjičen je još Vuk Vučinić, a za ubistvo Radojevića terete se, pored trojice koja su osumnjičena za svako ubistvo, još Nemanja Lakićević i Marko Budimir. Tužilaštvo navodi i da su u ubistvima učestvovale i za sada nepoznate osobe.

Prilikom hapšenja kod osumnjičenog Željka Kodžića pronađene su dve lovačke puške, IŽSI crvena zastava, kao i dva pištolja crvena zastava U stanu Vlade Georgieva, koji se ranije zvao Dragan Sekulić, dan posle privođenja je pronađen pištolj glok 19 ca 16 metaka. U prostorijama FK Partizan je pronađena puška sa nituanom i 32 metka, pištolj sa izbrisanim serijskim brojem, kao i oko 100 grama kokaina, heroina i marihuane.

Doskorašnji rukovodilac FK Partizan Vladimir Vuletić je u emisiji Utisak nedelje tvrdio kako je policija redovno obilazila ove prostorije, koje je ova grupa koristila godinama unazad, pred svaku utakmicu. Svi osumnjičeni terete se i za distribuciju droge i za kriminalno udruživanje, ili tačnije udruživanje radi vršenja krivičnih dela. Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je pokazala fotografiju na kojoj se vidi kako Vladimir Grek, koji je po redu 20. na zahtevu tužilštva za istragu protiv Belivukove grupe, izlazi iz odbora SNS-u u Pančevu. Ona je navela da je on tada dobio instrukciju da se počne sa bakljadama na krovovima.

Da Vas podsetimo:  Domaće investicije godinama niske, šta je uzrok?
Vladimir Đukanović takođe palio baklje na krovu, Printskrin/Društvene mreže

U NIN-u smo ranije pisali da su u bakljadama, na koje je sa govornice Skupštine pozvao tadašnji i sadašnji poslanik CNS-a Vladimir Đukanović, između ostalih učestvovali pripadnici huliganske grupe Anti Romi koji su pod Belivukovom grupom. Pripadnici sa obeležjima Anti Roma su viđeni i na protestima kako učestvuju u neredima i neki od njih su prilazili Belivukovim saradnicima. Slučaj grupe Belivuka, koji je počeo kao mnogi pre toga kampanjom u režimskim medijima, otvorio je niz nezgodnIh pitanja za vlast. Sama akcija je, po rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pokrenuta na njegovu inicijativu, što je otvorilo pitane da takve akcije ne mogu da se sprovode bez vegovog odobrenja.

Zato se čini i da je on jedini koji može da odobri davanje odgovora na brojna otvorena pitanja. Verovatnije je da će ce pre dobijanja odgovora i slučaja Belivuk naći u izveštaju Evropske unije kao Krušik, Savamala, Jovanjica i Telekom.

Izvor: Direktno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime