GS UN usvojila rezoluciju o ruskoj odšteti Ukrajini, Srbija uzdržana

1
89

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je rezoluciju u kojoj se navodi da Rusija mora biti pozvana na odgovornost za kršenje međunarodnog prava invazijom na Ukrajinu i da to treba da uključi plaćanje odštete Kijevu.

Image by Anfaenger from Pixabay

Za usvajanje rezolucije glasale su 94 članice UN, 14 je bilo protiv, a uzdržane su bile 73 države, uključujući Srbiju. Sve ostale zemlje Zapadnog Balkana glasale su za usvajanje rezolucije.

Uz Rusiju, protiv rezolucije su bili i Belorusija, Kina, Iran, Sirija, Severna Koreja, Kuba, Nikaragva, između ostalih.

Danas usvojena rezolucija dobila je najmanju podršku od pet rezolucija povezanih sa Ukrajinom koje je Generalna skupština UN usvojila od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara. Srbija je do danas glasala za usvajanje rezolucija o Ukrajini.

Rezolucijom se ukazuje na potrebu za uspostavljanjem „međunarodnog mehanizma za nadoknadu štete, smrtnog ishoda ili povrede“, proisteklih iz „pogrešnih radnji“ Rusije protiv Ukrajine.

U rezoluciji se preporučuje da zemlje članice Generalne skupštine UN, u saradnji sa Ukrajinom, stvore „međunarodni registar“ za dokumentovanje potraživanja i informacija o šteti, smrtnom ishodu ili povredi, nanetih Ukrajincima i njihovoj vladi od Rusije.

Rusija je zahvaljujući pravu veta u Savetu bezbednosti blokirala to najmoćnije telo UN da preduzme bilo kakvu akciju otkako je ruski predsednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

Pravo veta ne postoji u Generalnoj skupštini UN, koja je ranije usvojila četiri rezolucije u kojima se kritikuje ruska invazija na Ukrajinu.

Za razliku od Saveta bezbednosti, rezolucije koje usvoji Generalna skupština UN nisu pravno obavezujuće.

1 KOMENTAR

  1. Zanima me da li su zemlje “ zapadnog bloka “ svjesne da ovakvim rezolucijama , ugrozavaju sidbinu
    O U N , koja bi mogla završiti poput LIGE NARODA. Iako pravno neobavezujuća, ovakva rezolucija ističe i podsjeća na sve slabosti O U N , koje su toliko duboke, da im je samo postojanje upitno. Kada se bombardovala SRJ , kada je sa dječački naivnim izgovorom uništen IRAK, LIBIJA i od istih autora napadnuta SIRIJA , O U N je ostala nema . Sada, kada su Rusi u pitanju, sve je drugačije. Sasvim je izvjesno da je ogromna većina na Ruskoj strani, znajući kakvim pritiscima su izlozeni svi koji glasaju , a nisu “ velike sile “ . I pored svega , za sprečavanje sukoba svjetskih razmjera, dobro je da postoji organizacija poput O U N , kakva – takva ! Ukoliko se nastavi sa jednostranim potezima zapada sa Amerikom na čelu, sami će je ukinuti , jer to mozda i sami zele . Inače kako drugačije obijasniti poteškoće koje stvara Amerika , Ruskim diplomatama da dodju u New Jork , u sjedište O U N ??

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime