Gubitaši ujedno i donatori široke ruke

0
980

gubitasiJavna preduzeća koja imaju najveće dugove, prema analizi Insajdera, spadaju ujedno u najveće donatore. Sponzorstva i donacije su značajno umanjeni u prošloj godini, ali se postavlja pitanje da li se i kako ovi troškovi zaista kontrolišu.

Stanje u javnim preduzećima EPS i Srbijagas je, prema izveštajima Fiskalnog saveta, Vladinog tela, takvo da će u nedostatku ozbiljnih reformi dugove morati da plaćaju građani. Dug EPS-a je prema izveštajima Fiskalnog saveta dostigao 1,15 milijardi evra, a Srbijagasa oko 1,2 milijarde.

Fiskalni savet upozorava da će dugove ova dva preduzeća, ako ne budu sprovedene neophodne reforme, plaćati građani.

Istovremeno, ova preduzeća, uprkos ogromnim dugovima, i dalje izdvajaju velika sredstva za spornzorstva i donacije.

Milioni za donacije

Podaci o tome kome javna preduzeća daju donacije nigde se ne objavljuju, pa se stiče utisak da rukovodstva javnih preduzeća samoinicijativno odlučuju o tome kome će i s koliko novca pomoći, kao da je reč o njihovoj ličnoj imovini, a ne o imovini svih građana.

Prema istraživanju Insajdera, jedini podatak o tome koliko novca javna preduzeća troše na donacije i sponzorstva moguće je naći u finansijskim izveštajima. Tu se, međutim, objavljuje samo ukupan iznos potrošen u te svrhe tokom godine, ali ne i kome su novac uplatili.

EPS je najveće javno preduzeće, koje se sastoji iz velikih sistema, poput Kolubare, Termoelektrane Obrenovac, Hidroelektrane Đerdap. U finansijskom izveštaju Grupe EPS, objavljenom na sajtu tog preduzeća, navodi se da je to preduzeće prošle godine na sponzorstva i donacije potrošilo 1,1 miliona evra (204 miliona dinara), dok je pretprošle godine po ovom osnovu potrošeno 1,6 miliona evra (137 miliona dinara).

Ova stavka značajna je i u Javnom preduzeću Srbijagas, koje je 2015. za donacije sportskim, naučnim i kulturnim organizacijama izdvojilo nešto više od pola miliona evra (75 miliona dinara), dok je godinu dana pre toga doniralo 624.000 (64 miliona dinara).

Da Vas podsetimo:  Srpske bebe se prodaju!

Insajder.net je od Srbijagasa još u junu tražio spisak svih donacija i sponzorstava, ali odgovor još nismo dobili. Isti zahtev juče smo uputili i EPS-u.

O tome kako se ova sredstva zloupotrebljavaju, u nedostatku adekvatne kontrole, između ostalog je bilo reči i u serijalu o Kolubari, rudarskom basenu koji posluje u sastavu EPS-a, a emitovanom 2011.

insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime