„Gvozdena ruka” Evropske Unije

0
1002

Ukrajina-neredizscRazgovori činovnika Evropske Unije sa Ukrajinom o pridruživanju EU, s vremena na vreme podsećaju na scenu kad je baronesa fon Bocengejm posetila zatvorsku ambulantu garnizona, u koju je odvažni vojnik Švejk dospeo zbog svog prekomernog patriotizma.

“Baronesa je prisela na stolicu postavljenu pokraj Švejkovog kreveta i rekla:

– Ceski vojnak, dobroj vojnak, obogaljanoj vojnak, harabrij zoldat. Ja sam veoma volel ceski gostionic. – Govoreći to, gladila je Švejka po neizbrijanom licu.

– Ja sve čital u novin, ja vam donesla hran kušat, “njam, njam”, pušit, sosat… ceskij zoldat, odvazen vojnak”.

Dalje je usledilo baronesino ostavljanje ugošćenja na krevet vojnika-bogalja, koje su odmah pokupili simulanti koji su ležali u posteljama. A onda je došla naplata u vidu doktora Grunevalda. On je svakome propisao ispiranje želuca klistiranjem, na čemu se pir i završio.

“Turobno je bilo večeras na posteljama. Samo nekoliko časova unazad svi su u želucima imali dobre i ukusne stvari, a sad se tamo preliva židki čaj sa korom hleba”.

Potom je usledio rezime:

“… u bolničkim sobama komisija je trebila simulante. Od sedamdeset pacijenata samo je dvoje izvuklo živu glavu. Jednom je granata otkinula nogu, a drugi je bio sa potpuno trulim kostima. Jedino to dvoje nisu čuli reč tauglich. Svi ostali, pa i troje koje su umirali od tuberkuloze, proglašeni su sposbnim za front.

Stariji štabni lekar tim povodom nije propustio da izgovori za taj trenutak prigodnu besedu. NJegov govor je bio prilično kratak i začinjen najraznovrsnijim izrugivanjima. Svi su stoka, izmet, i jedino u slučaju hrabrog držanja u boju oni mogu postati ravnopravni članovi društva, posle rata će im čak i oprostiti što su pokušali da simuliranjem izbegnu vojnu službu”.

Da Vas podsetimo:  Podvala posle 21 godine: Neko se setio da su Srbi „izgubili rat“ i da moraju da predaju Kosovo

Da kažemo da je od tih slavnih vremena prošlo skoro stotinu godina, no malo se toga promenilo u odnosu gazda u Evropi prema njihovoj istočnoj sabraći.

Ako su se pre samita u Viljnusu slušali slatkorečivi komadi baronese fon Bocengejm, koja je u Ukrajini videla vojnika-bogalja Švejka, odmah posle samita začula se pretnja doktora Grunevalda koji je obećao da će sve uputiti na front.

Iza buketa cveća podnetog pod nos ukrajinskoj vladi, pojavila se železna ruka koja je zgrabila za uštirkani okovratnik:

Potpisaćeš Sporazum o pridruživanju ili hoćeš da ti uradim ispiranje želuca?

Iz zapadnih prestonica su posuli pretnjama, obećanjem sankcija, “žaljenjem i razočaranošću”.

Radi čega Evropa tako žalosno doživljava odbijanje Janukoviča da potpiše Sporazum o pridruživanju? Da li zbog toga što gube ogromno tržište za svoju zaležalu robu? Da li zbog toga što ta roba u Ukrajinu dolazi, a roba iz Ukrajine u EU ne dolazi? Ona nema odgovarajući kvalitet, a i po količinama jako zaostaje. A da li je obogaljenom vojniku potrebna takva razmena? Jer će to konačno privredu Ukrajine oboriti na zemlju. I obogaljeni vojnik je to shvatio u poslednjem trenutku.

No trebalo je da se kod Janukoviča pojave sumnje da takva razmena nije potrebna, kad je u sobu uleteo Grunevald sa pretnjama.

Ukrajina je već dobila ugošćenje od Zapada u vidu kredita MMF-a i ispiranje želuca se može pokazati veoma mučnim.

Isto kao i u Srbiji, koja je ne jednom dobijala ugošćenje u vidu kredita, koje se obrnulo u ispiranje želuca. Danas je žalosno gledati tog pacijenta u zatvorskoj ambulanti garnizona EU, koji se svojevremeno nije žalio na zdravlje.

Tom pacijentu je veoma loše, no evropski grunveldi ga svim silama pritežu na pregovore o pristupanju EU. A zašto i ne bi pritezali? Metodika je razrađena još pre sto godina: prvo ugošćenje – potom ispiranje želuca. Ko ne veruje, neka pita Grke, Bugare, Rumune ili Portugalce. Oni će razjasniti.

Da Vas podsetimo:  Hoće li Zdravko Krivokapić izdati Srpsku Pravoslavnu Crkvu?

Znači da srpski pacijent još može da posluži interesima EU u narednim godinama, pre nego što se konačno pretvori u teritoriju bez nacije ili u naciju bez sopstvene teritorije. Ne vitla se uzalud u vazduhu iznad nje poznata dijagnoza doktora Grunvalda: tauglich.

Dmitrij Sedov

Dmitrij Sedov

Fond strateške kulture

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime