Hag vs. Nirmberg

0
593

Živadin Jovanović,

Predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih                                                                                 

Beograd, 12. mart 2013.

IMG_8156U prepunoj svečanoj sali Ruskog doma u Beogradu predstavljena je 12. marta 2013. godine nova knjiga Beogradskog foruma za svet ravnopravnih „Od Nirmberga do Haga – pouke istorije“. Knjiga je zbornik radova eminentnih naučnika, diplomata i praktičara međunarodnog prava iz Srbije, Rusije, Bugarske i Kanade. O knjizi i povodom knjige govorili su Prof. Jelena Guskoga, inostrani član SANU, prof. Oliver Antić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, savetnik Predsednika Republike i Glavni pravni savetnik MSP, prof. Boris Krivokapić, profesor Megatrend univerziteta, Prof. Jelena Lopičić Ančić, urednica knjige, Milan Vujin, advokat iz Beograda i Živadin Jovanović, u ime izdavača.

Predstavljanje knjige je deo šireg programa aktivbnosti Beogradskog foruma, SUBNOR-a Kluba gnerala i admirala Srbije i drugih nestranačkih nezavisnih udruženja kojima se obnavljaju sećanja na ljudske žrtve,  razaranja, trovanja prirode i druge posledice agresije NATO protiv Srbije i Crne Gore pre 14 godina. Program pod geslom  „DA SE NE ZABORAVI“ . pored ostalog, obuhvata predstavljanje još jedne knjige istog izdavača  „Agresija NATO – sumrak Zapada“ u Subotici (21. o.m.), okrugli sto sa temom „Od agresije do secesije“ (23. o. m., Beograd, Sava Centar),  polaganje cveća kod spomenika deci – žrtvama agresije, park Tašmajdan i kod spomenika „Večita vatra“, park „Ušće“ (24. o.m.,Beograd), studentske tribine i izhložbe na pojedinim fakultetima i druge prigodne aktivnosti.

Knjiga „Od Nirmberga do Haga“ je jedinstvena stručna i naučna analiza u Srbiji, a verovatno i u svetu – rečeno je na njenom predstavljanju. Po svom sadržaju, autorima i porukama knjiga je ima međunarodni karakter.

Sadržina predstavlja analizu nirmberškog sudskog i haškog procesa čime doprinosi upotpunjavanju praznine u stručnoj i naučnoj literaturi. Primećeno je, naime, da u Srbiji, osim  priloga u udžbenicima o krivičnom i međunarodnom krivičnom pravu za studente pravnih fakulteta,  gotovo, i ne postoji posebna izdanja ili dublje  analize Nirmberškog sudskog procesa i njegovog značaja za izgradnju sistema međunarodnog krivičnog prava. Posebno je nedostajala analiza odnosa Jugoslavije i Nirmberškog suda, odnosno, tretmana ratnih zločina tokom Drugog svetskog rata na području Jugoslavije, što je svakako neobično s obzirom na obim i težinu ratnih zločina koji su tokom tog rata počinjeni u Srbiji i protiv srpskog naroda, kako od fašističkih okupatora, tako i od njihovih satelitskih tvorevna kao što su bile NDH i Velika Albanija. Ona pokazuje da je tokom sudskog procesa u Nirmbergu iskristalisan niz principa međunarodnog krivičnog prava koji su kodifikovani i prihvaćeni kao integralni  deo sistema međunarodnog krivičnog prava.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

A šta za sobom ostavlja Haški tribunal – reviziju principa međunarodnog prava, selektivnu pravdu, dvostruke standarde, neprekidne promene pravila po kojima radi?

Knjiga i njeno prvo predstavljanje je povod za mnoga pitanja od kojih su neka postavljena i na ovom skupu. Šta se desilo sa dokazima protiv osumnjičenih za ratne zločine protiv Srba na Kosovu i Metohiji, posebno sa dokazima o trgovini ljudskim organima? Zašto nisu istraženi zločini NATO izvršeni tokom agresije 1999?  Ko je odgovoran za zločine protiv Srba u Hrvatskoj, posebno za one izvršene tokom vojnih akcija „Bljesak“ i „Oluja“? Ko je odgovoran za zločine protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, za proterivanje preko 250.000 Srba i drugih nealbanaca iz Pokrajine i sprečavanje njihovog slobodnog, bezbednog i dostojanstvenog povratka na njihova vekovna ognjišta? Ko je odgovoran za nestanak ili ubistva svedoka u precesima protiv optuženih Albanaca? Ko je odgovoran za smrt Predsednika Slobodana Miloševića pre sedam godina i mnogobrojnih drugih lidera Srba u pritvoru Haškog tribunala? Na osnovu čega i u čijem interesu proces protiv Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke, traje 10 godina bez vidljivog epiloga?

Osnovne poruke ove značajne knjige su da samo nezavisne i univerzalne sudske institucije mogu doprinosti pravdi, pomirenju i moralnom dugu prema žrtvama ratnih zločina; da se ne sme dozvoliti revizija istorije Evrope, pogotovu revizija rezultata Prvog i Drugog svetskog rata kao ni rezultata Nirmbeškog procesa, jer bi to vodilo utiranju puta za nove katastrofalne sukobe; da je potrebno zaustaviti dalje derogiranje osnovnih principa i pojmova međunarodnog prava, kao što je to pojam genocida; da je potrebno ojačati  autoritet i ulogu Ujedinjenih nacija i principa Povelje. S obzirom na ogromne žrtve u borbi za svoju i slobodu Evrope od nacizma i fašizma, kao i od svih drugih osvajačkih strategija tokom čitavog 20. i na početku 21. veka, Srbija ima moralnu obavezu da se odlučno suprotstavi svim pokušajima revizije istorije.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime