Hajka protiv novinara

0
935

Malo je onih kojima je jasno o čemu se ovde, uistinu, radi. Informer se jasno odredio kao medij koji je danas, maltene, službeno glasilo SNS i Aleksandra Vučića. Sada oni „napadaju“ Jugoslava Ćosića, a zbog istih zapadnih „prijatelja“. Čudno, veoma čudno. Mada, informer je, ipak, informer.
____________________________

imageNezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) oštro osuđuje hajku koju je dnevnik “Informer” poveo protiv novinara Jugoslava Ćosića i Igora Božića, optužujući ih da se, po nalogu iz inostranstva, spremaju da “sruše” lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

List se poziva na anonimni izvor, ne navodeći nikakve druge dokaze u prilog svojoj tvrdnji.

U maniru devedesetih “Informer” je pitanje o navodnim planovima Ćosića i američkih obaveštajnih službi postavio visokom funkcioneru SNS-a Bratislavu Gašiću koji je odgovorio da takvi pokušaji, ako ih bude, neće uspeti. Smatramo da ni Gašićev nastup nije korektan jer je svojom izjavom dao legitimitet neproverenim optužbama i praktično se uključio u hajku.

Ovakav pristup novinarskoj profesiji vodi ka jačanju atmosfere u kojoj je, uz pozivanje na navodno dobro obaveštene izvore, svakoga moguće proglasiti za izdajnika ili lopova, a zatim pozivati funkcionere i druge javne ličnosti da komentarišu takve navode.

NUNS poziva medije, ali i političare i druge javne ličnosti, da se odupru širenju ovakve vrste “novinarstva”.

NUNS

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime