Hapšenja u Surdulici: Država za Pištaljkom kasni šest godina

0
1830
Tužilaštvo reagovalo šest godina posle Pištaljke: centar Surdulice, Foto: printscreen

Šest godina pošto je Pištaljka pisala o malverzacijama u Surdulici i otkrila da ta opština plaća radnike preduzeća „Tončev gradnja“ u vlasništvu predsednika skupštine opštine Novice Tončeva, tamo je uhapšeno nekoliko funkcionera zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih dela. Među uhapšenima je i koordinatorka jednog projekta Evropske unije iz koga su – preko opštinskog budžeta – plaćani zaposleni u „Tončev gradnji“.

Pištaljka je u martu 2015. godine objavila tekst u kojem je navedeno da su na projektima EU angažovani radnici „Tončev gradnje“, firme člana predsedništva Socijalističke partije Srbije i nekadašnjeg predsednika opštine Novice Tončeva. Tončev je Pištaljci potvrdio da su radnici njegove firme Miljana Mitić, Marina Andreev i Miroljub Nikolić bili angažovani na različitim projektima EU.

Tončev je tvrdio da su ti zaposleni zbog iskustva kojim su raspolagali učestvovali u radu na projektima „a to se bodovalo prilikom odlučivanja da li će novac biti dodeljen Surdulici ili ne”. Za te poslove su, kako je Pištaljka utvrdila, dobijali različite novčane iznose. Zaposleni Nikolić najviše – za godinu dana 9720 evra bruto, dok su zaposlene Andreev i Mitić dobijale mesečne iznose od 270 evra, odnosno 200 evra bruto.

Novica Tončev je u izjavi za Pištaljku insistirao da „Tončev gradnja“ ne posluje sa opštinom, da firma ima 120 radnika, a da je „samo troje angažovano na opštinskim projektima”. Pištaljka je tada utvrdila da je Miroljub Nikolić bio angažovan na projektu „Ne bacaj otpad“, Miljana Mitić na projektu „Zeleno prekogranično područje – investicija u prirodu“, a Marina Andreev na „Jačanju održivog socio-ekonomskog razvoja u opštinama Božurište i Surdulica poboljšanjem opštinske kulturne infrastrukture“.

Tončev je tada Pištaljku obavestio da su svi projekti kontrolisani „pet puta“, a da je bilo nečeg spornog „Surdulica ne bi mogla da dobija nove projekte”. Na jednom od dokumenata koji je Pištaljka dobila iz Surdulice, videlo se da je informacije od javnog značaja u vezi sa honorarima za projekte dobio lokalni odbor Srpske napredne stranke.

Da Vas podsetimo:  Politički darvinizam i "drugo poluvreme"

Po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Nišu uhapšeno je nekoliko zaposlenih u opštinskoj upravi, uglavnom vezano za navodne zloupotrebe u javnim nabavkama i raspolaganje novcem suprotno procedurama vezanim za EU projekte. Navodi se i da je reč o IPA (pristupnim) projektima Evropske unije koji su rađeni u saradnji sa jednom bugarskom opštinom.

Zašto je prošlo skoro šest godina od Pištaljkinog teksta do ove akcije, za sada nije jasno.

Izvor: Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime