Haradinaj organizovao sastanak sa porodicama nestalih, a Srbe nije pozvao?

0
881

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, sastao se danas sa članovima vladine Komisije za nestala lica i svih organizacija koje se bave pitanjem nestalih osoba -kako tvrde u njegovom kabinetu. Cilj današnjeg sastanka je, kaže Haradinaj – da svi oni koji su deo i imaju odgovornost po pitanju nestalih osoba, zajedno identifikuju aktivnosti koje će dalje biti preduzete za napredak u vezi sa ovom temom – saopšteno je iz njegovog kabineta. Sastanku su prisustvovali predstavnici međunarodnih organizacija, ambasadori, predstavnici udruženja nestalih Albanaca, ali ne i predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Srba. Njima poziv nije upućen, potvrdili su za više medija.

Haradinaj: Procena stanja i kako dalje postupati sa Beogradom

Trebalo bi da se izvrši procena stanja procesa i kako dalje postupati sa beogradskim vlastima o rasvetljavanju sudbine nestalih – kazao je Haradinaj tokom ovog sastanka.

Đetaj: Prvi je sastanak, neće Srbi da budu isključeni

RTK2 je pitao Đetaja zašto predstavnici srpskih udruženja nisu pozvani na sastanak.

„Bio je prvi sastanak samo da se identifikuju problemi, da se vidi ko kakav zadatak ima. Mislim da oni neće biti isključeni, moj stav je da sarađujem sa svima,“ rekla je ona za ovu RTV.

Marinković: Jednoglasno odlučeno da zajedno idemo kod Haradinaja i Vučića ali nismo pozvani

Za istu RTV Silvana Marinković iz Udruženja nestalih Srba kaže:

„U Prištini postoji Resursni centar za nestala lica, gde je jedan predstavnik Albanac, jedan Srbin, a nedavno smo imali sastanak srpskih i albanskih porodica, a upravo je to i bila tema – da zajedno odemo na razgovor kod Haradinaja, a potom i kod predsednika Vučića. Tako je odlučeno jednoglasno. Međutim, mi nismo pozvani.“

Trifunović:

A koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih Milorad Trifunović iznenađen je odlukom predsednika kosovske vlade Ramuša Haradinaja da na sastanak ne pozove članove srpskog udruženja, javlja RTV Kim:

„On kao predsednik Vlade Kosova verovatno zna da postoji srpsko udruženje registrovano kod Vlade Kosova. Takođe i gospodin Prenk Đetaj zna da postoji srpsko udruženje. Tačno je da mi nemamo svog predstavnika u komisiji, jer još nismo odlučili ko će to biti, čekamo da se postavi potpredsednik vladine komisije koji treba da bude Srbin i tek onda da odredimo našeg člana. Ako nije pozvao gospodin, Haradinaj trebalo je to da uradi Prenk Đetaj. Znači, postoji opet neka opstrukcija kada smo u pitanju mi. Ja mogu da kažem samo jedno, kao član i kao koordinator udruženja – nisam ništa bolje ni očekivao, a da li će biti bolje – videćemo.“

Pokrenuo je, dodaje se u saopštenju, pitanje izmene i dopune Zakona o nestalim osobama, „tražeći od sagovornika da podnesu ideje za izradu konkretnog plana kako da se postupa“.

Da Vas podsetimo:  Novi pozivi za zaoštravanje mera u Nemačkoj protiv kovida-19

Zahvalio se britanskoj i švajcarskoj vladi na njihovoj stalnoj podršci i velikom doprinosu koji su dali u ovoj oblasti sa mnogim važnim programima.

Porodice nestalih: Ubrzati proces pronalaska nestalih

Svi predstavnici udruženja porodica nestalih osoba su, sa druge strane, naglasili potrebu da se što je pre moguće, identifikuju članovi njihovih porodica, „postavljajući konkretne zahteve pred premijerom i institucijama“.
Predsednik Komisije za nestala lica, Prenk Đetaj, pomenuo je, stoji u saopštenju, primedbe koje, kako kaže, imaju rođaci nestalih na Zakon o nestalim osobama, a za koji se on nada da će uskoro biti promenjen. Nije precizirano, međutim, šta bi konkretno trebalo da se izmeni u ovom zakonu.

„Mi imamo odgovornost, jer se još uvek više od 1600 osoba vodi kao nestalo,“ dodao je Đetaj.

Član Komisije za nestala lica i predstavnik udruženja porodica Bajram Ćerkini apelovao je na institucije da se angažuju više nego do sada na rešavanju sudbine nestalih lica:
„Trebalo bi da se izvrši pritisak na međunarodnu zajednicu da nam pomognu da saznamo istinu o tome gde se nalaze naši najmiliji. I međunarodna zajednica treba da pojača pritisak na Srbiju; tražimo od međunarodne zajednice da iz svojih fioka izvade satelitske snimke, koji bi nam pomogli da znamo gde se nalaze nestali iz rata već 18 godina.“

„Tražimo od lokalnih institucija da se što pre izmeni Zakon o nestalim osobama, koji nije bio dobar, ali što je još gore nije se u potpunosti sproveo i to je brinulo porodice još više; ostaje zahtev za izgradnjom i centralnog Memorijala Republike Kosovo za nestala lica, gde bi takođe bili sačuvani predmeti koji su oštećeni u prištinskoj mrtvačnici,“ rekao je Ćerkini.

„Šef kosovske delegacije za razgovore sa Srbijom o pitanju nestalih osoba Ibrahim Makoli izjavio je da će takav sastanak omogućiti ne samo lokalnim vlastima, već i onim međunarodnim, da u određenom trenutku pronađu načine i režim, koji bi trebalo staviti u funkciju, kako bi pitanje nestalih osoba napredovalo u procesu,“ stoji takođe u saopštenju kosovske vlade.

A šef Misije međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Agim Gaši, ocenio je da je pristup nove vlade – „pristup koji pruža nadu“, koja je „tako brzo stavila pitanje nestalih lica u fokus i tretira ga sa prioritetom“.

Da Vas podsetimo:  Još jedna uspešna godina Prosvjetine Škole srpskog jezika

Ambasadori: Pohvale za dosadašnji rad, krenuti napred

Dosadašnji rad vlade pohvalio je, navode iz kabineta kosovske vlade, britanski ambasador, Rori O’Konel, koji je rekao da bi proces trebalo da se ubrza, jer je ova tema veoma osetljiva, ne samo za porodice, već i za društvo u celini.

Potrebno je da se prioritetno bavi sa tri ključna područja – greške u identifikaciji i u tom smislu britanska vlada nastaviće da podržava rad Instituta za sudsku medicinu; podsticanje toga da se svedoci pojave i vlada treba da učini sve što je moguće da ih zaštiti; i treće je pravda, a to nije samo problem da se pronađu rođaci, nego da svaka porodica ima pristup pravdi- rekao je britanski ambasador.

Ambasador Švajcarske Žan Hubert Lebet se zahvalio premijeru Haradinaju za „energiju u ovom procesu“, uveren da je sada vreme da se krene napred i da se postigne napredak.
Komisija za nestala lica Vlade Kosova formirana je 2003. godine, a kako su naveli predstavnici Udruženja nestalih Srba, jedan od problema je i „nepoštovanje zakona“, jer bi potpredsednik te Komisije trebalo da bude srpske nacionalnosti. U međuvremenu je, krajem juna, formiran i Resursni centar za nestala lica koji je osnovan, kako bi se, kako je saopšteno, porodice nestalih kosovskih Albanaca i Srba, sastajale, ohrabrivale jedni druge na saradnju, razmenu saznanja i iskustava na polju rešavanja sudbine nestalih lica.

kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime