20.9 C
Belgrade
ponedeljak, 23. maja 2022.
Naslovna Ovde i tamo Hašim Tači i reforma OUN-a

Hašim Tači i reforma OUN-a

0
1861
Dmitrij SEDOV

Kad sam pročitao saopštenje «kabineta predsednika Kosova» o tome da on zajedno sa suprugom leti u Njujork radi učešća na Generalnoj skupštini OUN, pomislio dam da su u tom kabinetu zasele šaljivdžije koje zbog besposlenosti mute međunarodne vode. Jer «Kosovo» nije član OUN i njegovog predsednika ne bi smeli pustiti dalje od garderobe. Pogotovo zbog, kako su napisali njegovi bliski saradnici, «mnogobrojnih susreta sa šefovima država i međunarodnih organizacija». A pogotovo nisam mogao poverovati da će sam Donald Tramp sa njegovom Melanijom primiti Hašima Tačija sa ženom i da će imati sa njima, makar i kratku, no prijatnu besedu.

Naravno da shvatam da se Donald Tramp ranije nije bavio diplomatijom i najverovatnije se ne doseća da može uleteti u prilično interesantnu situaciju. Ako bi se on i Melanija sreli sa porodicom Tači bilo gde na plažama Kalifornije, onda bi svima bilo jasno: četiri lepa čoveka na sunčanom danu i pod zvucima surfovanja, razmatraju borbu protiv trgovine ljudskim organima i narko mafijom. No, u ovom slučaju protivnici američkog predsednika će ga prekorevati zbog toga što on krši običaje i pravila međunarodnog foruma. Hašim Tači ima veze sa OUN isto koliko i njegova žena i takvi potezu izgledaju divlje. Svakojaki polupriznati i nepriznati «predsednici» lutaju po svetu do mile volje i niko na njih ne obraća pažnju. Na primer, u mom rodnom selu sve do sada živi čovek koj se smatra predsednikom zemaljske kugle. No, ni sa njim, ni sa drugim njegovim kolegama, predsednik SAD se ni jednom nije susreo. A odlučio je da se sretne sa Hašimom Tačijem i njegovom ženom.

Međutim, uskoro sam morao poverovati da će se taj epohalni susret ipak održati. Znate zašto? Zato što je Donald Tramp zamislio da reformiše OUN. On je tako nešto i izjavio u svm nastupu na Generalnoj skupštini: Severnu Koreju ćemo pretvoriti u prah, a OUN ćemo reformisati. Premda se javlja pitanje: Severna Koreja se može pretvvoriti u prah samo ako se ignoriše veto Kine i Rusije. A ako Donald Tramp pljune na veto, zbog čega je onda uopšte potrebna OUN. Zašto je onda reformisati? Treba rasterati. Što bi se reklo: cirkus je izgoreo i klovnovi su se razbežali.

Da Vas podsetimo:  Srbi u Orahovcu: Crkva je stub ostanka i opstanka, nije slučajno što smo oko nje okupljeni

Tu mi je postalo jasno na koga će se opirati Donald Tramp u svojim daljim međunarodnim poslovima. Na takve kao što su Hašim Tači i Milo Đukanović i na slične njima u drugim regionima sveta. Drugim rečima, na razbojnike.

Da li sad shvatate šta osećaju razbojnici sa dolaskom Trampa? Još juče je «Interpol» sakupljao materijal o njima, za najgnusnije zločine protiv čovečnosti. A o krvavim delima Hašima Tačija postoje čitave hrpe materijala u srpskoj policiji. No danas on već ponosno šeta po zgradi OUN sa svojom ženom i gleda sa visine na članove OUN koji nisu čak ni u mašti mogli poverovati u susret sa Vrhovnim Bićem.

Poverovao sam i u to da će Hašim Tači da sprovede «mnoštvo susreta sa šefovima drugih država i međunarodnih organizacija». Čak sam uveren da će prijem kod njega zatražiti Petar Porošenko iz Ukrajine i Dalja Gribauskajte iz Litvanije. Jer se oni ne razlikuju previše od Hašima Tačija po pitanju svoje lakejske predanosti Vašingtonu i u njemu vide novu uticajnu figuru koja u budućnosti može biti od velike koristi. Njegova podrška posebno je potrebna Dalji. Jer, na kraju krajeva, ona je napravila otkriće – ispostavlja se da nuklearna elektrana koju Rusiju gradi u Belorusiji, predstavlja sredstvo nuklearne ucene Litvanije. Kao, ako Moskva uništi tu nuklearku, nastaje smak za Litvance. Upravo na to je ona upozorila cele UN. Kao što shvatate, jadnica preživljava veoma složen period u svom psihičkom stanju, i ona se mora uspokojiti. A već Hašim Tači – on je ovde nezamenjivi zanatlija.

Pa i međunarodnim organizacijama je vreme da usklade kazaljke sa politikom polupredsednika Tačija. Posebno Kancelariji OUN za narkotike i kriminal. Jer se ponekad nedopustive stvari odigravaju u svetskoj trgovini narkoticima. Ili će u avionu iz Avganistana naći vredan teret heroina, ili će kurir na rumunskj granici to zapleniti. A to je čist novac iz budžeta polurepublike Kosovo ili lično iz džepa polupredsednika iste. Uzgred, i mnogim velikim ljudima u SAD od ovakvih neuspeha će biti tužno. Verujem da se dosećate zbog čega.

Da Vas podsetimo:  DAR BOŽANSTVENE LJUBAVI

Zato ćemo čekati američki predlog za reformu OUN zajedno sa spiskom novih favorita kod domaćina te organizacije. Od broja onih koje đavoli sa vilama u ovom svetu potpaljuju.

fsksrb.ru

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime