Haški tribunal Radovanu nije mogao da dokaže ni „genocidnu nameru“

2
964

4212650HAŠKI tribunal proglasio je Radovana Karadžića krivim za granatiranje Sarajeva i „zločine protiv čovečnosti“.

Očekivano!

Ali, čak ni NATO-tribunal je morao da prizna da kod Radovana Karadžića i ratnog rukovodstva Republike Srpske nije postojala ni genocidna namera prema muslimanima i Hrvatima.

Neočekivano!

Uprkos tome, u prvostepenoj presudi mu je izreklo – 40 godina zatvora.

Očekivano! Tako funkcioniše antisrpsko „pravosuđe“.

Tribunal je ocenio da je Karadžić kriv za uzimanje osoblja Ujedinjenih nacija za taoce, jer je podsticao i odobravao njihovu otmicu, kao i za snajperisanje i granatiranje Sarajeva, ali da nije bilo namere o genocidu.

„Optuženi je kriv za ubistva, napade na civile i teror“, rekao je sudija.

Sudsko veće, kako je dodao, smatra da je Karadžić podržavao i odobravao granatiranje Sarajeva i snajperske napade na civile.

„Optuženi je koristio snajperske napade i teror kao pritisak na rukovodstvo bosanskih muslimana i međunarodnu zajednicu zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva.

On je značajno doprineo realizaciji zajedničkog zločinačkog poduhvata i bez njegove podrške napadi na grad ne bi mogli da se dese, smatra haški sud.

Veće Haškog tribunala takođe je našlo da je Vojska Republike Srpske počinila zločine protiv čovečnosti, ubistva, i terora nad civilnim stanovništvom u Sarajevu.

Sa svojih položaja Srbi su svakodnevno namerno gađali snajperima civile u Sarajevu i nasumično granatirali grad i civilne ciljeve.

„Svakodnevno je dolazilo do pucanja na civile, dok su išli po vodu i, šetali. Pucalo se i na decu dok su se igrala ispred svojih kuća, šetala sa roditeljima i vraćala iz škole.

Srpske snage su ih, kako je naveo sudija, gađale iz snajperskih gnezda od maja 1992. do kraja rata skoro tri godine“, rekao je sudija O Gon Kvon.

Da Vas podsetimo:  Naivni Srbi stvorili montruma pod nazivom Hrvatska

Jedinice sarajevko-bosanskog korupsa su to radile korišćenjem teškog naoružanja i artiljerijskog oružja.

„Hiljade granata je palo na grad tokom rata i na civilne objekte, pijace i bolnice gde su se skupljali i kretali civili. Veće smatra da se to izvodilo da bi se terorisalo civilno stanovništvo. Rezultat je da je bio na hiljade ubijenih i ranjenih. Svi civili prošli kroz težak strah jer nisu nikada mogli da znaju da li će biti meta napada – naveo je sudija.

Veće je odbacilo tvrdnju Karadžićeve odbrane da su bosanski muslimani pucali na sopstvene civile da bi za to optužili Srbe i izazvali intervenciju međunarodne zajednice.

U nastavku čitanja presude Radovanu Karadžiću, po optužbama za zločine u Sarajevu, predsednik sudskog veća Haškog tribunala tribunala O Gon Kvon rekao je da veće smatra da je optuženi kriv za zločine u Sarajevu.

„Optuženi je kriv za ubistva, napade na civile i teror“, rekao je sudija.

Veće Haškog tribunala ocenilo u presudi Radovanu Karadžiću da nema dovoljno dokaza da je postojala namera da se učini genocid u više bosanskih opština nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom.

„Veće smatra da nema dokaza da je postojala genocidna namera ni kod Karadžića ni kod članova zajedničkog zločinačkog poduhvata, kao ni kod pojedinačnih izvršilaca zločina da se istrebi i potpuno uništi muslimansko i hrvatsko stanovništvo“, rekao je predsednik sudskog veća sudija O Gon Kvon tokom čitanja presude.

Sudsko veće je našlo da su od marta 1992. do kraja te godine srpske snage zauzele opštine u bosansko-srpskim teritorijama u Bosni, posle čega je došlo do organizovanih i sistematskih zločina protiv bosanskih muslimana i Hrvata koji su u tim opštinama živeli.

Veće je takođe utvrdilo da je ogroman broj Hrvata i muslimana primoran da napusti svoje kuće.

Da Vas podsetimo:  Manastir Velika Remeta poseduje tekst jevanđelja iz 1580. godine

Veće je utvrdilo da su pripadnici srpskih snaga i političkih organa bosanskih Srba počinili ubistva kao kršenje zakona i običaja rata i ubistvo, istrebljenje, deportaciju, nasilno premeštanje i progon kao zločine protiv čovečnosti.

Veće nije ubeđeno, na osnovu dokaza, da su loši uslovi života u tim opštinama namerno uvedeni kako bi došlo do istrebljenja bosanskih muslimana i Hrvata.

Izricanje presude Karadžiću počelo je u 14 časova, a povodom optužbi za ratne zločine i genocid u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Izricanje presude u Hagu prati više od 150 članova porodica žrtava, oko 200 novinara i više od 50 predstavnika država i članova diplomatskog kora.

U završnoj reči, u oktobru 2014, tužilaštvo je zatražilo da Karadžić bude proglašen krivim po svim tačkama optužnice i kažnjen doživotnim zatvorom, dok je Karadžić, koji se branio sam, tražio da bude oslobođen krivice.

Na današnju presudu i Karadžić i tužilaštvo haškog tribunala imaće pravo da ulože žalbu.

Fakti

2 KOMENTARA

  1. Vece „smatra“ sta mu se svidja, odbacuje argumente odbrane koje mu se ne svidjaju, dopusta tuzilastvu da krsi osnovna pravila procesa kad i kako hoce, a istovremeno onemogucuje odbranu da koristi relevantnu evdenciju koja ide u prilog optuzenom – kakve to ima veze sa sudstvom? Naravno, nista novo kad je Hag u pitanju, i logicna posledica dominacije SAD Ujedinjenim Nacijama. Ali vremena se menjaju; sta ce biti za 5, 10, 15 godina kad se odnos snaga promeni i, sasvim moguce, ovi procesi se od strane novog, objektivnog suda, revidiraju na osnovu potisnute evidencije i proceduralnih prekrsaja?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime