Heroina iz Pranjana podsetila nas je u kojem grotlu laži živimo

0
192
Foto: FB

Ljiljana Bralović, pesnikinja i poljoprivrednica iz Pranjana, još jednom u nizu ugroženih sela kojima preti ekološka katastrofa usled planova za iskopavanje litijuma, oglasila se novom otrežnjujućom objavom na svom Fejsbuk profilu.

Rat u Ukrajini „pojeo“ je sve ostale teme. Poskupljenja, izbore, Rio Tinto i litijum… Sve naše realne, životne probleme stavio je u drugi plan ovaj prokleti rat koji je vođi naprednjaka savršeno poslužio kao dimna zavesa pred 3. april.

Mnogi koji inače ne podržavaju politiku i način vladavine Aleksandra Vučića strahuju da izbori i bilo kakve tektonske promene u ovom trenutku mogu direktno ugroziti stabilnost i opstanak Srbije u ovim, ionako nedefinisanim granicama. Rat je zato podlo iskorišćen i za novi slogan kampanje: Mir, stabilnost, Vučić.

Ljilja Bralović je svojom objavom ponovo pogodila direktno u metu, obuhvativši možda i najveći problem našeg društva – nesvesnost, lakovernost, hipnotisanost, kako vam draže. Njenu kratku priču o dobrim komšijama prenosimo u celosti:

– Ovaj naš pre’sednik će ući u istoriju. – veli jutros moj komšija. – Jedini u istoriji koji će kad ode s vlasti biti bez iđe ičega. Sve dade narodu, sve!

– Možda vama što ga glasate. Meni je poskupeo struju, naftu, stočnu hranu. O veštačkom đubrivu ne mogu ni da sanjam, kamo li da ga kupim, a pšenicu i kukuruz kupujem po ceni zlata. Ali mi je milo što je tebi dao. Taman da mi pozajmiš da platim registraciju kola, ističe mi ove nedelje. Trista evrića, dok ne prodamo bikove.

– Ja da ti dam? Od moje penzije od dvan’es i po ‘iljada? Ti mene zavitlavaš, ja došo da mi daš jednu vlašu mešavine da nastružem drva. Zima ova pritegla, ‘oćemo da se pomrznemo ja i baba.

Da Vas podsetimo:  Nama nema nazad - Srbija je jedino što nam je ostalo

– Pa ti sad reče da ti daje predsednik? Znači ja moram da dajem i njemu i tebi. Pojma nema! Mislim, bi ja, ali zabranjeno točiti u flaše, a u rezervoaru ne mogu da ti napravim mešavinu, šta ćeš kada je tako zakonom propisao dobri predsednik. Nego kad je tako dobar, zovi ga neka dođe da ti nastruže drva, a kad siđe s vlasti, go i bos, kako ti veliš, ti lepo motorku na rame pa uzvrati uslugu. Možeš i malo lučevine da mu pribaviš da mu ne puši po kući dok ne stigne granjca iz vinograda. Ako nastavi toliko da daje narodu, ti ćeš dobro zaimati. Pa… komšija, pamti pa vrati.

Uspeo je predsednik, i to nije nikakva novost, da lopova napravi na poštenjačinu, budalu na doktora nauka, a čobanina na vola. Svašta je nešto uspeo u svom eksperimentu nad ovim napaćenim narodom, ali dokle god bude bilo ljudi koji ne daju na sebe, na svoj integritet, inteligenciju i čast, paraziti koji čine večitu vlast u ovoj državi neće im dobaciti ni do kolena. Svi znamo onu „džaba vam novci, moji sinovci“.

Nedavno je na istoj društvenoj mreži Ljiljana postavila još jedan poziv građanima da potpišu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije. Ona je u svom stilu napisala kako je režimski tabloidi optužuju za terorizam, a komšije da je strani plaćenik. Teško je biti svoj i ničiji, prosto i jednostavno rodoljub koji ne da zemlju svojih predaka. Teško je, ali uzvišeno.

Slava Srbiji i srpskom seljaku!

autor:Antonije Kosanović

https://luftika.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime