Hilandar potvrda srpskog trajanja

0
2402

Reporter „Novosti” u Sabornom hramu Vavedenja Presvete Bogorodice na Svetoj Gori.Pravoslavci hodočašće po Atosu, po pravilu, počinju ovde. Put ka svetinji pored čempresa koje je zasadio Sveti Sava.

hilandar (8)_620x0

IME Hilandara po legendi potiče od grčkih reči hili – usta i leondarion – lavić, jer je manastir sazdan u „lavljoj čeljusti“, kotlini između strmih zelenih brda i mora, sa koga su Svetu Goru Atonsku stizali osvajači – od turskih gusara, preko katalonskih plaćenika, pa do latinskih krstaša.

Ovo predanje, kao lepa metafora u spoljnom svetu, van visokih srednjovekovnih zidina, postaje stvarnost za poklonika Hilandara koji ide na jutrenje. Upravo su „Novosti“ imale ekskluzivno pravo, da uz blagoslov, snime unutrašnjost Sabornog hrama Vavedenja Presvete Bogorodice, koji su utemeljili Sveti Sava i Stefan Nemanja, a proširili kralj Milutin i knez Lazar.

San i java mešaju se u umu poklonika, koji pre četiri ujutru prolaze kraj tamnog kostura konaka izgorelih u požaru 2004. godine, na istom mestu gde je plamen u prošlosti ranjavao srpsku lavru. Put ka Sabornom hramu, čiji prozori sjaje crvenkasto od sveća i kandila vodi između visokog tornja pirga obasjanog mesečinom i tamnih čempresa koje je zasadio još Sveti Sava. Iz modre tame kao da se čuje odjek bezbrojnih bitaka i molitava izgovorenih na ovom mestu.hilandar (1)– Hilandar je jedina srpska institucija koja bez prekida živi od svetosavskih do naših vremena – padaju na um reči upravnika Zadužbine manastira Hilandar, Milivoja Ranđića.

– Carstva su se dizala i propadala, a Hilandar je uvek bio srpski, jer su Srbi brinuli o njemu. On je uvek uzvraćao na svoj čudesan način.

Verujem da će tako biti i sada.

UTISAK neprekidnosti i bezvremenosti pojačava molitvena polutama u hramu. Treperavo svetlo obasjava u molitvu utonule isposničke likove monaha koji kao da su sišli s drevnih fresaka. NJihova bleda koža i tanki prsti koji drže brojanice bude tugu i saosećanje sve dok ne otvore oči koje blešte verom i unutrašnjom vatrom.hilandar (2)

Da Vas podsetimo:  Čović: Ponovno brojanje glasova za predsednika RS je nezakonito

U jednom trenutku oni se dižu kao visoke tamne senke i počinju neumorni ophod hrama s ceremonijalnim klanjanjem i celivanjem ikona dok glasovi hora postaju sve snažniji. To traje sve do vrhunca molitve kad iz kupole i visokih prozora pljusne strel sunčevih zraka i rasprsne se na srebru i zlatu ikona i oltara. Od tog sjaja kao da zalepršaju zlatni dvoglavi orlovi i srebrni zmajevi na ogromnom lusteru. Tada se kao iz sna bude poklonici potreseni drevnom slikom koja se na ovom mestu, svakoga dana, odvija duže od 800 godina.

Svakog jutra u tim dugim vekovima kad noćna mistika hrama nestane, on okupan svetlom zablešti od živopisa s predstavama biblijskog sveta i likovima svetih srpskih vladara. Ne slučajno, na najsvetlijem istočnom prozoru priprate kneza Lazara tada zablista jedinstvena freska Miloša Obilića, u uniformi svetih ratnika, s oreolom oko kacige vitezova Reda zmaja.hilandar (3)POSLE liturgije kaluđeri i poklonici odlaze u trpezariju gde u osam ujutro počinje ručak, posle koga gosti odlaze. Tad pod ulaznom kulom Hilandara zagraje glasovi pravoslavaca od Severnog do Egejskog mora, koji hodočašće po Atosu po pravilu počinju ili ga završavaju u srpskoj svetinji.

Tu je Rumun Dorijan iz Ploeštija, u crnoj majici s belim krstom, pokazivao srpskim planinarima sliku u sariju budističkog monaha u Tajlandu, koju je nosio sedam godina dok u Hilandaru nije otkrio pravoslavlje. Rus Andrej iz Moskve dok je s grupom zemljaka čekao svetogorski minibus držao je živo predavanje o istoriji Srba i Hilandara:

– Ovi Srbi su neverovatan narod, jedini koji nas voli i to bez ikakvog razloga! Uvek su primali metak za nas, a mi nismo obraćali pažnju na njih. Čak je i srpski manastir Hilandar bio uvek prvi u odbrani Svete Gore!

Da Vas podsetimo:  Ukidanjem srpskog jezika i ćirilice u školama u Hrvatskoj, Plenković ispunjava Tuđmanov amanet

OBRAZOVANI ruski poklonik pričao je o pirgovima – tornjevima Svetog Save i kralja Milutina, koji su branili prolaz ka starom Rusiku gde se zamonašio Rastko Nemanjić. Otkrivao je zemljacima da su svetogorski monasi poklanjali ruskim putnicima neprocenjive rukopise u trenucima najstrašnijeg siromaštava, da ih sačuvaju od propasti. Ruski poklonici iznenadili su se kad su im srpski hodočasnici-planinari na njihovom jeziku zahvalili na lepim rečima.hilandar (5)ODBILI POMOĆ EU

PORED Hilandara, zilotski Esfigmen je jedini manastir na Atosu koji je zahvalio na finansijkoj pomoći Evropskoj uniji. Novac je odbijen, u želji da se sačuva tradicionalna samostalnost.

BOGORODIČINA SPASONOSNA MAGLA

POhilandar (4) jednoj legendi, ime srpske carske lavre Hilandar nastalo je od reči hili – hiljadu ili mnoštvo i andara – magla, nakon što je Bogorodica čudom spasla Hilandar, koji joj je posvećen, od najezde krstaša koji su 1204. spalili i opljačkali Konstantinopolj.

Po predanju, kad su dve grupe napadača počele da nadiru sa severa i juga prema manastiru, Bogomatera je poslala magle iz šuma Mileja da ih okruže.

Dezorijentisani razbojnici su naleteli jedni na druge i počeli da se ubijaju međusobno.

Trojica latinskih krstaša koji su preživeli predali su se i zatražili da ostanu kao pravoslavni monasi u Hilandaru. Na živopisu iznad ulaza u manastirsku trpezariju naslikani su njihovi likovi uz monaška imena.

hilandar (7)

B. Subašić

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime