Hilari ili Donald, ko je nama bolji?

1
1074

donald-trump-hillary-clinton-570x321Sjedinjene Američke države kao svetska velesila svoju dominaciju stiču u dvadesetom veku, a uzročno-posledična veza između Svetskih ratova i dodatnog rasta moći SAD svakako je jasna, ali je neka sasvim druga tema. Kao jedna od dominantnih svetskih sila Amerika se stalno bori za dominaciju, ekonomsku, vojnu, medijsku, ili neku drugu, protiv Rusije, Kine, a u poslednje vreme sve češće i sa ostalim članicama takozvanog BRICKS-a. Stoga je sasvim opravdana globalna zainteresovanost za predsedničku predizbornu kampanju, koja se na sreću, na našu zemlju ne preliva euforično, i ne doživljava u transu, kao u matičnoj zemlji. Ali je primetna zainteresovanost naših građana, vezana za potencijalnog pobednika.

Pojedinci su na strani Donalda Trampa, smatrajući ga kompetentnijim i sposobnijim. Uglavnom Tramp kod naših ljudi izaziva simpatije, pre svega zato što nije Hilari Klinton. Ne toliko Hilari, koliko Klinton. To prezime je u našoj zemlji jedno od onih opravdano žigosanih, koje samo po sebi, prostim spominjanjem izaziva mržnju i bes. Sa druge strane Donald Tramp svojom bahatošću, šovinizmom i bezobrazlukom neodoljivo podseća na naše političare, tako da ne trebamo da se čudimo otkuda ta iznenadna ljubav nekih naših grupacija prema ovom globalnom tajkunu, kome definitivno globalni mediji nisu naklonjeni. Možda zbog toga što je za svoju rođenu ćerku rekao da bi je odmah zaveo da mu nije dete. Toga bi trebalo da se sa gađenjem setimo kada već njegovi pratioci u Americi neće.

Pojedinci su pak na strani Hilari Klinton, smatrajući da je ona jedna sposobna žena koja je odmakla daleko od Bila saksofoniste i koja će, za razliku od svog bivšeg muža, širiti mir i prosperitet a ne „Milosrdne Anđele“(Najsramotniji naziv u istoriji civilizacije) u spoljnoj politici i Monike Levinski u unutrašnjoj. Inače pošto je Srbija demokratska zemlja, ona će kao demokrata mnogo pomoći Srbiji na putu ka EU, misliće oni. Pa zašto je onda zadržala to nama ogađeno prezime? Prvi razlog, zbog reklame. „Nekad prva dama Bele Kuće, danas prva žena najveće nacije.“ Već se vide naslovi po najvećim svetskim medijima koji će ponovo i ponovo reprodukovati odavno poljuljani Američki san. Drugi i glavni razlog jeste novac koji je Bil Klinton sačuvao na svom kontu, svoje „humane“ fondacije, a iz kojeg se finansira upravo Hilari. Dakle, nije Hilari oprostila svom bivšem mužu prevaru već mu je zaboravila aferu jer on ima svoj fond. I ne zaboravite čuvene mejlove Hilari Klinton, koji mogu da se svrstaju u modernu Votergejt aferu. Ne dolaze Niksoni samo iz Republikanske partije, stižu i od Demokrata.

Da Vas podsetimo:  Abazović optužio ministre i Đukanovića da ih finansiraju šverceri cigareta

Zaključak je sasvim jednostavan. Ko god bio pobednik na predsedničkim izborima u Americi, nama neće doneti Kopernikanski obrt. Spoljna politika Amerike prema Srbiji je jasna i svima je dobro poznata. Dakle, nema mnogo filozofiranja, ne pomažu podrške Klintonovom fondu i molitveni doručci u Beloj kući, ili pak pozivi Donaldu, starom vragolanu, da sagradi jedan od svojih hotela u sred Beograda. Klinton ili Tramp, neće biti nikakve promene i stoga se euforija iz dvorišta „doma Hrabrih“ opravdano ne preliva u našu avliju.

Danilo Perišić

1 KOMENTAR

  1. Ako bi mogli da biramo izmedju Hilari,kojoj je veliko breme odgovornosti ostavio Bil,na njena nejaka pleca,ili Donalda koji je hirovit,moze mu se u biznisu ali u politici ne znam.Zato je po meni najbolji izbor za Amere Aleksandar,da im poboljsa standard,da im poveca BDP,smanji penzije,plate….

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime