Himna Srbije je novokomponovana i etnički čista, ali i mali Šandor i Samir moraju da pevaju

7
432

U tekstu hrvatske himne Hrvat se pominje samo jednom, a Bog nijednom. To ipak ne predstavlja problem velikosrBskim ekstremistima da ovu himnu okvalifikuju kao ustašku i nacionalno ekskluzivističku. Tekst himne “Lijepa naša domovino” prostorno određuje Hrvatsku između Dunava, Save, Drave i Jadranskog mora.

Makedonska himna na Boga uopšte ne računa, Makedonce takođe pominje samo jednom, a zvanično se koristi i njen prepev na albanskom jeziku.

Himna Slovenije se obraća svim ljudima sveta, uz želje da ne bude ratova, da komšije ne budu jedni drugima vragovi i da svi ljudi žive slobodno.

Himna Crne Gore ne pominje Crnogorce i njhove teritorije, a himne BiH i Kosova nikoga i ništa, jer su i jedna i druga melodije bez teksta.

U državnoj himni Srbije, u zemlji u kojoj živi 22 nacije, što je ubedljivo najviše od svih gorepomenutih i što zaista treba da služi na ponos, Srbi i ‘srpsko’ se pominje 15 puta, a Bog se 10 puta poziva i na njega apeluje da spašava, hrani i složi, ali isključivo Srbina i njegove srpske zemlje, teritorilano omeđene maštom i vladarskim ambicijama.

Srpska državna himna je temeljno etnički čista, ali to trenutnim zakonodavcima ne smeta da pod pretnjom kaznom njeno pevanje nameću i malom Šandoru i Ivanu i Samiru i Išmailu.

Vlada Srbije sugeriše Srbima iz srpskog sveta da 15. septembra na ‘Dan jedinstva, slobode i nacionalne zastave’ istaknu to parče emocijama nabijenog platna gde god da su.

Lako ćemo u Banja Luci, ali šta ćemo sa onim Srbima koji žive u Zagrebu ili Zenici. Oni će najverovatnije izabrati da, gledano očima prosečnog srBskog kabadahije, budu pi*ke kukavičke.

I to nije sve – srpska vlast će po hitnom postupku da brani ćirilično pismo od opšte agresije najmanje 30% svojih građana koje himna ni ne pominje, a koji bi da koriste svoj maternji jezik, ali još uvek nije dostupan u ćiriličnoj verziji.

Da Vas podsetimo:  Više para dobijamo iz dijaspore, nego od stranih investicija

Tekst himne Republike Srbije “Bože pravde”:

“Bože pravde, ti što spase

od propasti do sad nas,

čuj i od sad naše glase

i od sad nam budi spas.

Moćnom rukom vodi, brani

budućnosti srpske brod,

Bože spasi, Bože hrani,

srpske zemlje, srpski rod!

Srbiju nam Bože brani,

moli ti se srpski rod!

Složi srpsku braću dragu

na svak dičan slavan rad,

sloga biće poraz vragu

a najjači srpstvu grad.

Nek na srpstva blista grani

bratske sloge zlatan plod,

Bože spasi, Bože hrani

srpske zemlje, srpski rod!

Srbiju nam Bože brani,

moli ti se srpski rod!

Iz mračnoga sinu groba

srpske krune novi sjaj,

nastalo je novo doba,

novu sreću Bože daj.

Srbiju nam Bože brani,

pet vekovne borbe plod,

Bože spasi, Bože hrani,

srpske zemlje, srpski rod.

Srbiju nam Bože brani,

moli ti se srpski rod.”

Izvorna pesma nastala je 1872. godine, kada je Jovan Đorđević, inspirisan satiričnom Zmajevom Narodnom himnom, napisao reči na muziku Davorina Jenka. Кompozicija Jozefa Hajdna Carska himna imala je velikog uticaja na melodiju.

Pesma je predstavljala završnicu pozorišne predstave „Markova sablja“, osmišljene povodom punoletstva Milana Obrenovića. Ogromna popularnost reči i melodije doprinele su da ova pesma postane zvanična srpska državna himna.

Ipak, zvanični tekst himne nekoliko puta se menjao, sa promenom državnog uređenja i vladara. Za vreme vlasti Milana Obrenovića, pevalo se knez Milana Bože spasi, da bi i to bilo promenjeno uspostavljanjem Milana za kralja. Naknadno je isti stih morao biti prepevan za vreme vladavine kralja Petra I i kralja Aleksandra I. Nakon Majskog prevrata, himna je ponovo uvedena 1909, na rođendan kralja Petra 29. juna (12. jula).

Da Vas podsetimo:  Srećan put za Ameriku i pitanja za patrijarha Porfirija

Izvorne reči pretrpele su izvesne izmene pri određivanju zvaničnog teksta himne Srbije. Na tri mesta, srpskog kralja zamenjeno je sa srpske zemlje, a stih srpskog kralja Bože hrani zamenjen je sa Bože spasi, Bože brani.

Devedesetih godina, „Vostani Serbije“ i „Na Drinu“ su takođe predlagani za državnu himnu. „Na Drinu“ je dobila većinu na referendumu održanom 1992. godine, međutim ova odluka nikada nije zvanično usvojena.

https://luftika.rs/

7 KOMENTARA

 1. За овога који се преставља као Ја. Твоје ја је никакво, јер да га имаш онда се неби толико брукао.Све ово што је Зоран53 написао је ништа друго него слијед правила који је удомаћен у свим нормалним државама свијета. Твој проблем је очито а то се види кад спомињеш конц. логоре да себе силујеш због свога живота што живиш у Србији и међу Србима. Забога пробери и иди тамо гдје ће спомињати све народе овога свијета у једној државној химни, па да се не осјећаш као у конц логиору. Само да ти кажем да ћу те разочарати, јер таква земља још не постоји.

 2. Prava himna Srbije je mars na Drinu. To je simbol oslobodjenja i stradanja Srba i Srbije. Bože pravde je himna koja ne budi nacionalna osećanja.

 3. Za zoran53.
  Da, kada se dobija drzavljanstvo, peva se i himna. Ja sam rodjen u Jugoslaviji a drzavljanstvo nisam dobio nego ga imam od rodjenja. Dok ste delili drzavljanstvo izbeglima iz bosne i hrvatske oni su krisom vadiki putovnice i madjarske pasose a sada mali sandor i samir treba himnu da pevaju pod obavezno. Sta je sledece ? Konc. Logori za one koji nece da pevaju i pisu cirilicom ?

  Srbija okupator vojvodine.
  I u Vojvodini pre Srbije Srbi su bili vecinski narod ali nisu bili takvi sovinisti.

  Mars na Drinu ili Vostani Serbie mbogo bilje opcije ali sta da radimo kada su nam himnu birali seselj i draskovic sa satelitima.

  • Nisam znao da treba posebno naglasiti da novorođeni dobijaju državljanstvo samom činjenicom da su rodjeni u nekoj državi.I Śandor i Samir i Štef i Janez i Vukašin ……. pjevati će pod normalno himnu države čije imaju državljanstvo!!
   Njemačku , Francusku, Srpsku, Talijansku ………nije bitno. Nije potreban konc. logor, nego autobusna karta do granice …… za one koji ne poštuju zakone i običaje zemlje od koje traže državljanstvo .Tako se to radi u EU koja nam je uzor! Bude li Država odlučila da je ćirilica jedino službeno pismo….. pisati će i ćirilicu u zvsničnom obraćanju, i udžbenici će tada biti isključivo na ćirilici.
   Privatno mogu da koriste pismo po volji i koliko hoće. Državna himna se mora poštovati i nije više bitno kako je izabrana i da li je bilo i da li ima boljih opcija. Tko je koliki šovinista je jedno zanimljivo pitanje , ali odgovori su uvjek subjektivni !!

 4. Eh, da nije ovih „građanista“ da nam otvore oči, ne bi znali da NAŠA Srbije nije (što je osnovno) zemlja srpskog naroda i svih drugih koji poštuju srpske zakone, ustav i simbole. Da nema ovih „građana sveta“ ne bi smo znali da je ćirilica strano pismo za 30% „građana“ Srbije (Ja živeo na nemačkom govornom prostoru, pa sam itekako morao da naučim öëßü…). Lepo je Putun rekao..potražite..o poštovanju domaćina i njegove države. I pravima doseljenih..

 5. Sasvim je normalno da u bilo kojoj državi imamo Većinski Narod po kojem i sama država nosi ime i u kojoj žive i drugi narodi koji zadržavaju i iskazuju svoje etničko porijeklo, ali imaju državljanstvo dotične države !! Takvi državljani, dužni su poštovati himnu države u kojoj imaju državljanstvo, bez obzira kakva je muzika i tekst na istu muziku!! Naj normalnije je da tekst u muzici, slavi, veliča i spominje Narod čije ime nosi i sama Država !! Spominjanje u himni svih naroda i manjina koje žive u nekoj državi je rijetka glupost koja može pasti na pamet samo zlonamjern i ograničenim osobama. Rijedak izuzetak je Śvicarska, koja je sastavljena od Talijana, Francuza i Njemaca , kao stvaralaca te države. Himna se dakle mora poštovati isto onako kako se mora poštovati zakoni i običaji države ! Pri dobivanju državljanstva , uz formalno potpisivanje dokumenta, ceremonija sadrži ( u mnogim državama ) i državnu himnu !!!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime