Hoće li „heroj Bošnjaka“ ujediniti Srpsku

1
1148

Posle presude Naseru Oriću, opozicija u RS zahteva raspisivanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Sa druge strane, vlast poziva opoziciju da se vrati u skupštinske klupe kako bi se postigao konsenzus o neutralnosti RS.

Oslobađajuća presuda Naseru Oriću bila je okidač da opozicija u Republici Srpskoj, okupljena u Savezu za promene, traži da Skupština RS sprovede svoju odluku iz 2015. o održavanju referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH.

Sa druge strane, predsednik RS Milorad Dodik poziva opoziciju da se vrati u skupštinske klupe kako bi se postigao konsenzus o neutralnosti RS i bila izglasana deklaracija o neutralnosti.

Poziv predsednika RS ne ide u prilog opoziciji, s obzirom na njihove proklamovane namere da, neprekidno iznoseći nove zahteve, dovode u pitanje legitimitet Skupštine, kaže banjalučki analitičar Predrag Ćeranić.

Pitanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH izbilo je u prvi plan nakon presude Oriću i preplelo se sa Dodikovim pozivom opoziciji, dodaje Ćeranić. Odluka o referendumu je, zbog nedostatka konsenzusa unutar srpskog političkog tela, a i zbog nejasne podrške Srbije takvom referendumu, bila u fioci, objašnjava Ćeranić.

„Opozicija je referendumu dala aktuelnost, ali ne iz razloga da oni zaista žele da se on sprovede, već da dovedu predsednika i vladajuću većinu u duboku vodu. Doneli ste odluku, sada je sprovedite, priželjkujući međunarodne sankcije predsedniku RS. Nije isključeno da oni imaju sugestije sa strane u tom smislu“, kaže Ćeranić.

Svoje tvrdnje Ćeranić argumentuje time što opozicija povodom sprovođenja referenduma ne čini ništa, ne konsultuje se sa građanima ili donosi stranačka dokumenta na tu temu, već samo, kako kaže, deli packe predsedniku i vladajućoj koaliciji.

Motivi opozicionih prvaka u RS usložnjavaju političku i bezbednosnu situaciju u RS, kaže Ćeranić.

„Ono što je najvažnije jeste da sednica Skupštine prođe u demokratskoj atmosferi. Da izbegnemo scene od prošli put, kada je jedan deo opozicionih poslanika okupirao stolice gde sede predsednik i potpredsednici Skupštine, pa je Skupština nastavljena u susednoj sali“, kaže Ćeranić.

Politički konsenzus u RS moguć je, prema Ćeranićevim rečima, ako se stvari posmatraju iz ugla interesa Republike Srpske.

„Šta je za RS u ovom momentu najvažnije? Najvažnije je očuvati institucije, da institucije Skupštine, predsednika RS, Vlade i tako dalje, funkcionišu. Naravno, svako ko obavlja javnu delatnost izložen je kritici javnosti, opozicije, ali sve to treba da se odvija u okvirima političke korektnosti. Već narušavanje sednice skupštine, što smo nedavno videli i u ukrajinskom parlamentu, stvari postavlja drugačije“, kaže Ćeranić.

Međutim, svako povođenje za kratkoročnim, dnevnopolitičkim ili partijskim interesima u cilju devastiranja aktuelne vlasti po uzoru na „makedonski scenario“, neće dovesti do dogovora, zaključuje Ćeranić.

Da Vas podsetimo:  DNEVNIK SRBINA IZ HRVATSKE

Nikola Joksimović

sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. Psiho bolesnik pokušava srušiti Milorada Dodika preko svojih izdajnika u Republici Srpskoj šta vodi Srpsku u nestajanje, kao šta je zbog izadjnika nestala i privremeno okupirana Republika Srpska Krajina, koja Vućića ni ostale izadajnike ne interesuje. Ko šljivi Brnabićku, Vučića, Dačića, Vulina ipak su oni samo sluge koji dobivaju naredbe sa zapada i glavu dole. Naser Orić oslobođen svih optužbi kao i Gotovina, Čermak, Markač i ostali ustaše. Sad će od njega praviti heroja kao i Hrvati od svojih zločinaca. A najveći srpski izdajnik i strani plaćenik Vučić poziva na novo ćutanje Srba? Taj monstrum i bolesnik nema nit stida nit obraza. Da ne uvredi Bošnjake kao pre Hrvate ili Albance. Pa do kada više njegovo puzanje pred eu i zamajavanje celog naroda. Kud gura Srbe u eu koja nam je uz Vatikan i katoličku crkvu vekovni neprijatelj. Pokatoličavanje Srba u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj Hrvati i katolička crkva sprovodili su i pre I svetskog rata, pa u II svetskom ratu i sad zadnji genocid nad Srbima Krajine potpomognut Vatikanom i EU Srbi bi po Vučiću trebali odobravati? Pa Bože jel narod slep ili samo glup pa ne vidi kako nas podlac vodi u nestanak naroda i država? Zašta genocid nad Srbima prikriva od sveta i ne govori jasno o genocidu kad Hrvati mogu po cele dana o srboćetnicima dok u našim portalima ne puštaju reč ustaša pravi administratori proustaše u pokorenoj koloniji Srbiji. Hrvati su kaže sanjali svoj san o državi 1000 godina a mi Srbi kao narod nikad ne smemo zaboraviti privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu koja za Vučića nije bitna.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime