Hoće li i Vučić vratiti mandat narodu?

0
984

2015-08-26_061805

Odluku o tome da li će Srbija na vanredne parlamentarne izbore po drugi put za manje od dve godine, premijer Srbije doneće do kraja septembra, a  kako je kazao, “lični osećaj mu govori da idemo na izbore”.

“Da li će izbora biti ili ne, ja bih izabrao opciju izbora. Tome sam vrlo lično sklon. Imam samo jedan problem, jer kad se raspišu izbori stane cela ekonomija. Partijski interesi i moj lični osećaj je da idemo na izbore, a državni razlozi su protiv. (…) Rezultati u politici su tako lako predvidljivi i tu nema iznenađenja. Tu su stvari jasne, kao što, na primer Crvena zvezda ne može da pobedi Real Madrid ili Čelsi. Nije lopta okrugla kako to ljudi govore”, tvrdi premijer i dodaje da jedva čeka da ga opozicija iznenadi izbornim rezultatima.
Konferencija za medije, 24. 8. 2015. godine

Međutim, Vučić je pre samo mesec dana rekao da izbori Srbiji nisu potrebni, jer njegova vlada “ima velike planove”. Takav stav bio je zapravo Vučićev komentar na kritike koje mu je uputio koalicioni partner i lider socijalista Ivica Dačić.

“Kad me Ivica Dačić kritikuje pred strancima, on uvek kaže – ja ne mogu toliko kratko da planiram kao Vučić. On voli izbore, stalno razmišlja o njima”, naveo je Vučić i dodao da o izborima uvek razmišlja, jer ne želi na silu da bude na vlasti.
Politika, 19. 7. 2015. godine

A lider socijalista smatra da Srbiji u ovom trenutku izbori nisu potrebni, jer vlada ima “politički legitimitet i dobre rezultate”. Veruje da su redovni parlamentarni izbori bolje rešenje.

“Ako želi da ih raspiše, neka ih raspiše. O tome ne treba da razmišljam, jer ja ne odlučujem. Ako želi moje mišljenje, moje mišljenje je da oni nisu potrebni, zato što ne postoji nikakva politička, ni ustavna kriza koja bi trebalo da se razreši izborima”, kazao je Dačić.
Tanjug, 24. 8. 2015. godine

Ali, da malo zavisi od Dačićeve volje, pokazalo se i pred prošle vanredne parlamentarne izbore kad je predsednik SPS tvrdio da on i Vučić “nisu naivni da sad idu na izbore”.

“Da li mislite da će neko u izborima da ide da se propagira, a da ću ja da idem da se rukujem s Tačijem? Mislite da sam ja budala i da ću da radim nepopularne poteze u izborima i jer mislite da je Aleksandar Vučić lud da će ekonomske reforme koje su veoma teške i bolne da radi u sred izborne kampanje? Pa nismo mi baš toliko politički naivni. Izbori nisu tema. Tema su rezultati rada ove Vlade.”
TV Pink, 22. 12. 2013. godine

Ustav Srbije predviđa da predsednik Srbije može, na obrazloženi predlog Vlade, da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore, koji se moraju okončati u roku od 60 dana. Ako bude odlučio da se ide na izbore, Aleksandar Vučić će najverovatnije predložiti Tomislavu Nikoliću da raspusti Skupštinu i raspiše izbore. Po istoj ovoj matrici raspušten je i prethodni saziv Narodne skupštine, kada je premijer bio Ivica Dačić.

“Vreme je da proverimo poverenje i volju naroda, rekao je lider naprednjaka na Izbornoj skupštini SNS posle čega su svi u sali ustali i pozdravili ga aplauzom.”
Danas, 24. 1. 2015. godine

Posle 5. oktobra 2000. godine, Skupština Srbije raspuštena je najpre 2006. godine, nakon usvajanja novog Ustava Srbije.

“Skupština Srbije je u petak 10. novembra ujutru, u 2.22 sata posle ponoći usvojila i proglasila Ustavni zakon, koji je ostvario put da predsednik Srbije Boris Tadić u petak u 9.30 raspiše parlamentarne izbore u Srbiji za 21. januar 2007. godine. Usvojena je odredba da se predsednički, pokrajinski i lokalni izbori održe najkasnije do kraja 2007. godine, a radikali su ponavljali da imaju Koštuničinu časnu reč da će se založiti da predsednički izbori budu u maju 2007. O datumu izbora partije su pregovarale osam dana posle referenduma, usaglašavanje u Odboru za ustavna pitanja trajalo je pet sati u četvrtak po podne, a skupštinska rasprava trajala je od 19 sati do zore. Da se parlamentarni izbori održe u 2007, što su tražili socijalisti i radikali, a ne u decembru 2006, što su tražile demokrate, konačno određuje amandman predsednika Skupštine Predraga Markovića da parlamentarna kampanja traje najmanje 60 dana.”
Vreme, 16. 11. 2006. godine

Nova Vlada Srbije izabrana u “cajtnotu” u maju 2007. trajala je samo do marta 2008. kada je predsednik Vlade Vojislav Koštunica “vratio mandat narodu”. On je najavio da će vlada na sednici 10. marta utvrditi obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspusti skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj, za kada su raspisani i pokrajinski i lokalni izbori.

Da Vas podsetimo:  Gradski farmeri – hit i u Srbiji: Žive usred velegrada, a gaje hranu kao na selu!

“Vlade Srbije ne funkcioniše i u ponedeljak će uputiti obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspiše vanredne izbore za 11. maj, izjavio je premijer Vojislav Koštunica. Ako vlada nema jedinstvenu politiku, ne može da funkcioniše, to je kraj vlade i vraćamo mandat narodu, rekao je Koštunica.
B92, 8. 3. 2008. godine

U aprilu 2012. tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić nije raspisao vanredne izbore, već je odlučio da u terminu redovnih budu i predsednički, “skraćujući svoj predsednički mandat”.

“U skladu sa Ustavom odlučio sam da skratim svoj predsednički mandat. To je moje zakonsko pravo i mogućnost. Završili smo jedan deo reformi i to uspešno. Pred nama je dug put da tako i nastavimo, a za to je potreban legitimitet. Smatram da je najcelishodnije da taj legitimitet daju građani na izborima – rekao je Tadić.
Blic, 4. 4. 2012. godine

Ukoliko se premijer Vućić odluči za nove izbore, prevremeni izlazak na birališta građane Srbije mogao bi da košta oko 20 miliona evra, koliko je, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, potrošeno u izbornoj kampanji 2014. godine. Inače, predizborna koalicija koju je predvodio aktuelni premijer na prošlim izborima osvojila je čak 158 mandata, od čega samo Srpska napredna stranka trenutno ima 136, a za izbor nove Vlade Srbije, u aprilu prošle godine, glasalo je 198 od ukupno 250 poslanika.

Filip Lukić

istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime