Hoće li Kraljičina plaža i Miločerski park otići u bescijenje

1
1354

Skupština Crne Gore je prije nekoliko dana usvojila Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je proizveo dosta kontroverze i tenzija u javnosti.

Naročito podozrenje izazvalo je zakonsko rešenje koje ubuduće predviđa faktičko razvlašćivanje svih opština i lokalnih uprava u Crnoj Gori kada se radi o planiranju i upravljanju prostorom i suštinsko prebacivanje cjelokupne vlasti na Vladu i centralu u Podgorici.

Crnogorska opozicija je prethodno pozvala poslanike svih manjinskih partija, da se uzdrže od glasanja za predloženi zakon, što je na kraju učinio samo poslanik albanske koalicije Forca Genci Nimanbegu, koji je ocijenio da je zakon „neprihvatljiv u cjelosti“.

Iz opozicije i NVO sektora danima se mogu čuti ocjene da novi zakon isključivo treba posmatrati kao namjeru DPS vlasti da neometano proda u bescijenje najatraktivnije lokalitete Crne Gore, poput Kraljičine plaže, Miločerskog parka, plaže Jaz, Buljarice, ili lokacija u Bokokotorskom zalivu…

Takođe, prisutne su i ocjene da se u suštini radi o jednom od poslednjih činova „pohare Crne Gore“.

Načelnik opštine Budve Dragan Krapović ustvrdio je da će novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji predviđa i da čitav prostor u državi od sada planira Vlada, a ne lokalne samouprave, na koncu „sahraniti održivi razvoj i turizam u Crnoj Gori“.

„Ne dozvolite da se lokalne samouprave ugase, ne dozvolite da se sve odlučuje na jednom mjestu, ne dozvolite da se pogaze osnovna prava i slobode. Ne dozvolite sebi da učestvujete u finalnoj pohari Crne Gore. Na izlazu smo iz tranzicije, malo nam je resursa ostalo, to što je ostalo garantuje budućnost našoj djeci i svako onaj ko im tu budućnost oduzme najveći je izdajnik i protivnik Crne Gore. Otpor svi!“, apelovao je Krapović.

Božidar Čarmak, advokat iz Bara i predstavnik lokalnih vlasnika, za Sputnjik kaže da novi Zakon otvara veliki prostor za sprovođenje „nasilja nad vlasnicima zemljišta“ u Crnoj Gori, pod izgovorom zakonskih reformi, kao i da je sam Zakon korak nazad u pokušaju uvođenja vladavine prava i zaštite privatne svojine kao jednog od osnovnih ustavnih postulata i temelja države.

Da Vas podsetimo:  Briselska deklaracija o nestalim osobama između Srbije i „Kosova“ ili nepodnošljiva lakoća poigravanja sa državom

„Mislim da je ovo antiinvestitorski zakon, jer ozbiljne investicije podrazumjevaju snažnu vladavinu prava i jasne i izgrađene procedure. Ovo je Zakon koji omogućava netransparentne i sumnjive investicije, zasnovane na diskrecionim dogovorima sa pojedincima iz vrha vlasti“, podvlači Čarmak.

Čarmak je mišljenja i da novi zakon u velikoj mjeri otvara prostor za izborne manipulacije, jer od sada će isključivo Podgorica imati ingerencije za izdavanje građevinskih dozvola i legalizaciju građevinskih objekata.

„Uprkos svim pritiscima, od kojih su mnogi dokumentovani, uključujući i fizičko nasilje nad građanima, ovo je prvi put da se sistemski uvodi mogućnost političkog kažnjavanja neposlušnih građana gubitkom i rušenjem krova nad glavom. Znamo i to da je većina divljih naselja, a naročito u Podgorici nastala žmurenjem crnogorskog 27- godišnjeg režima, zarad izbornih manipulacija i to je javna tajna. Sada se dešava još brutalnija i dosad neviđena prijetnja“, upozorava Čarmak.

Koliko je autoritet centralne vlasti ozbiljno poljuljan, prema viđenju sagovornika Sputnjika, najbolje se vidjelo na primjeru Buljarice, kada je Savjet za privatizaciju raspisao tender samo za jednog jedinog ponuđača, pri tome dajući na 100 godina u zakup atraktivnu obalu, more, ali i zemlju 21 privatnog vlasnika.

„Tada su čak i pojedini lokalni poslanici iz vlasti otkazali poslušnost centrali u Podgorici i glasali protiv prenošenja lokalnih nadležnosti. To govori o stepenu neodgovornosti i devastacije koju vrše organi iz Podgorice. Zakon legitimiše te neodgovorne ljude da raspolažu državnom, ali i privatnom svojinom gotovo neograničeno. Taj zakon je i veoma motivacioni za razvoj visoke korupcije. Ne zaboravimo da je više lokalnih funkcionera vladajućeg DPS-a pravosnažno odgovaralo za korupciju na lokalnom nivou, ali su na nivou centralne vlasti u Podgorici do dana današnjeg uspješno izbjegavali odgovornost“, podsjeća Čarmak.

Da Vas podsetimo:  Ministarstvo prosvete: Nastava na srpskom jeziku u 15 država

Prema njegovom mišljenju, sada su stvoreni svi uslovi da se korupcija u cijelosti preseli u „zaštićenu zonu centralnih organa u Podgorici“, pri čemu je sve prikriveno jednim „potpuno brutalnim zakonom koji uvodi opasnu degradaciju privatne svojine i osnovnih ustavnih postulata države“.

„Ovo je jedan od onih zakona i aktivnosti centralnih vlasti koju Crnu Goru vodi ka kategoriji zemljama trećeg reda i prostora za sumnjive investicije i investitore. Ono što zabrinjava je to da su članovi Parlamenta ostali bez minimuma predstavničkog integriteta i prihvatili da u potpunosti devalviraju Parlament kao zakonodavno tijelo koje brine o javnom interesu i interesima građana“, zaključuje Čarmak.

Nebojša Popović

sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. ko kupi ono što su ovi komunisti oteli 1944 zna da će to biti vraćeno,jer imaju vlasnici,da se ovi vode kao otimači.kad kupite nešta od lopova,zna se po zakonu da vam se to odu zima i da i vi za to odgovarate jer ste kupili kradeno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime