Hoće li ruska „vojna kancelarija“ u Beogradu ojačati vojnu neutralnost Srbije?

0
814
Foto: pixabay.com

NATO SE VEĆ NAKOSTREŠIO I BRANI SVOJE PRILIČNO MONOPOLSKE POZICIJE U SRBIJI (1)

  • Kancelarija Ministarstva odbrane Rusije u Beogradu treba da pomaže srpskoj strani u rešavanju pitanja vojne i vojno-tehničke saradnje dve zemlje, davanjem smernica za aktivnosti ruskih vojnih specijalista u Srbiji pri pružanju pomoći u izgradnji oružanih snaga zemlje, obuci u radu, popravci i upotrebi naoružanja i vojne tehnike koju je isporučila Rusija
  • Predsednik Beogradskog foruma i bivši šef diplomatije Živadin JOVANOVIĆ: Ako smo NATO dali predstavništvo u Ministarstvu odbrane, ako znamo kakav je odnos NATO bio prema Srbiji i srpskom narodu, ako znamo da je Srbija SOFA sporazumom dala diplomatski status vojnicima svih članica NATO pakta – ako se bilo kojim povodom nađu na teritoriji Srbije – onda ne vidim nikakvu neprincipijelnost u dogovoru sa Rusijom
  • Srbija treba da bude samostalna i nezavisna u donošenju odluke. Uopšte ne prihvatam terminologiju ”da li će nam (neko nešto) dopustiti”! Tako se – upozorava Jovanović – pokazuje slabost. A slabost smo pokazali kad smo dozvolili da Humanitarni centar ne dobije diplomatski status, kao i kad smo stavili moratorijum na sve vojne vežbe

PREDSEDNIK Vlade Rusije Mihail Mišustin odobrio je prošle nedelje nacrt sporazuma između vlada Ruske Federacije i Srbije o otvaranju predstavništva Ministarstva odbrane RF pri Ministarstvu odbrane Srbije.

Tekst dokumenta mu je predložilo Ministarstvo odbrane Rusije.

Nacrt predviđa da predstavništvo treba da pomaže srpskoj strani u rešavanju pitanja vojne i vojno-tehničke saradnje dve zemlje, davanjem smernica za aktivnosti ruskih vojnih specijalista u Srbiji pri pružanju pomoći u izgradnji oružanih snaga zemlje, obuci u radu, popravci i upotrebi naoružanja i vojne tehnike koju je isporučila Rusija.

Dakle: po sredi je vojno-tehnička saradnja kao takva.

Zasad čak manje od toga: nacrt o vojno-tehničkoj saradnji!

Štaviše: tek će uslediti završni pregovori o predstavništvu i sa njim povezanom vojno-tehničkom saradnjom.

Samo, i to je bilo dovoljno za podsećanje sa Zapada da to nije u skladu sa “evropskim” spoljno-političkim kursom Srbije!

Taj kurs je ugrađen i u zvanična dokumenta NATO pakta.

Da Vas podsetimo:  Republika Srpska ne sme da poklekne
Foto: printscreen

NATO je odreagovao i kao dobro koordinisani centar političke moći čiji bezbednosni ram nema alternativu. Rekao nam je – ne.

Da li će Srbija opet poslušati? Ili će se u Beogradu ipak pojaviti ta kancelarija za vojno-tehnička pitanja?

Ako je, na kraju, bude – da li će njen radni (i pravni) okvir omogućavati delovanje koje bi ugrozilo NATO interese u Srbiji i na Balkanu? Da li bi kancelarija mogla da poremeti, na primer, asimetrični odnos vežbi koje imamo sa NATO i njegovim članicama u odnosu na ODKB i njene članice?

Hoće li se taj i drugi asimetrični odnosi, koje podvodimo pod neutralnost, zbog nove kancelarije pretvoriti u proporcionalne, u paritetne ili bar u pandanske?

O tim i drugim pitanjima koja je, svojom najavom, otvorio ruski premijer, procene daju Živadin Jovanović, ministar spoljnih poslova SRJ i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, i general Mitar Kovač, Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, nekadašnji načelnik Uprave za strategijsko planiranje u Ministarstvu odbrane i načelnik Uprave Generalštaba VS za planiranje i razvoj Vojske Srbije.

Predsednik Beogradskog foruma Živadin Jovanović:

Vreme je da se odmaknemo od negativnog iskustva sa Humanitarnim centrom u Nišu

Živadin Jovanović / Foto: printscreen

U praksi moramo da pokazujemo nezavisnost. I to ne tako što ćemo biti nezavisni da prihvatimo strane pritiske, da nezavisno premestimo našu ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, da nezavisno proglasimo Hezbolah za terorističku organizaciju, da nezavisno potpišemo da nećemo da od nepouzdanih dobavljača nabavimo 5 G tehnologije… da ćemo diverzifikovati energetsko snabdevanje

UKOLIKO dođe do otvaranja te kancelarije, imaćemo korak napred u konceptu strateškog partnerstva Srbije i Rusije, koji je određen dokumentom o strateškom partnerstvu Srbije i Rusije.

– Strateško partnerstvo se uspostavlja sa onom zemljom sa kojom imate najviši stepen podudarnosti u odnosu na nacionalne i državne interese.

Interes Srbije je da modernizuje sistem odbrane. Saradnjom u oblasti odbrane jača i međunarodni položaj Srbije.

– Pod povoljnim uslovima smo dobili moderne avione i treba da dobijemo tenkove. Ipak, ne bih otvarao pitanje odnosa Srbije i ODKB i odnosa Srbija- NATO jer je priroda odnosa sasvim drugačija. Drugačije su polazne osnove i drugačiji je stepen međusobnog poverenja i uvažavanja.

Da Vas podsetimo:  NEMAČKA HISTERIJA ZBOG SMRTI JEDNOG RUSA

– Ako se otvori kancelarija Ministarstva odbrane RF u Srbiji, ona će svima koji su bili skeptični u pogledu stanja i perspektive razvoja odnosa Srbije i Rusije, izbiti argumente iz ruku i pokazati da nema sumnje u želju da se jača strateško partnerstvo.

* O otvaranju kancelarije smo prvo saznali od ruske strane, kao i da je reč tek o fazi pregovora. Da li se očekuju pritisci koji će osujetiti otvaranje kancelarije?

– Da, mi o ovome pričamo kao da je to već gotovo. Međutim… Nadam se da će se to i dogoditi, pa da se maknemo od negativnog iskustva koje smo imali sa srpsko-ruskim humanitarnim centrom u Nišu. Dugo se govorilo da će on dobiti status sličan diplomatskom, pa se ispostavilo da se Srbija pod pritiskom SAD i NATO kolebala, razmišljala i nije mu dala takav status. Srbija nema razloga da se koleba u razvijanju saradnje koja odgovara i njenoj tradiciji i savremenim i budućim potrebama. Svako kolebanje i odugovlačenje otvara prostor pritiscima i ucenama sa strane. Nadam se da se to u ovom slučaju neće ponoviti.

* Hoće li kancelarija ugroziti saradnju Srbije i NATO?

– Ovo je stvar koja je predodređena realnošću i istorijskim iskustvima. Ona su najbolja u savezništvu i saradnji sa Rusijom. Prirodno je da ta saradnja ide napred u svim oblastima. Ako smo NATO dali predstavništvo u Ministarstvu odbrane, ako znamo kakav je odnos NATO bio prema Srbiji i srpskom narodu, ako znamo da je Srbija SOFA sporazumom dala diplomatski status vojnicima svih članica NATO pakta – ako se bilo kojim povodom nađu na teritoriji Srbije, onda ne vidim nikakvu neprincipijelnost u dogovoru sa Rusijom.

Jevgenij Primakov i Živadin Jovanović (Foto: EPA/Saša Stanković)

Vidimo ko vrši pritisak na Srbiju da prizna nasilno oduzimanje dela državne teritorije, a ko daje Srbiji podršku za očuvanje suvereniteta i integriteta, ko ne želi da se poštuje 1244, a ko neprekidno ponavlja da nema rešenja bez okvira 1244…

Da Vas podsetimo:  Od godišnjice do godišnjice "kosovske nezavisnosti": Srbima je sve gore, da li je Albancima bolje

* Ako sve to vidimo, zašto onda Humanitarni centar nema imunitet, a NATO ga ima? Tim pre ako se deklarišemo kao neutralni?

– Disparitet postoji u mnogo čemu. Pogledajte broj vojnih vežbi sa NATO i njegovim članicama u odnosu na Rusiju i druge zemlje ODKB. Videli smo da je strani pritisak povodom vežbi sa Rusijom i Belorusijom bio toliki da je Srbija morala da objavi da prekida sve vežbe.

Srbija treba da se ponaša principijelno- u skladu sa potrebom da jača svoj međunarodni položaj, a za to bi joj trebala ova kancelarija.

* Ako je pritisak za niški Humanitarni centar i za vežbe bio toliki, kako ćemo se izboriti sa pritiskom povodom kancelarije? 

– Srbija treba da bude samostalna i nezavisna u donošenju odluke. Uopšte ne prihvatam terminologiju ”da li će nam (neko nešto) dopustiti”! Tako se pokazuje slabost. Slabost smo pokazali kad smo dozvolili da Humanitarni centar ne dobije diplomatski status, kao i kad smo stavili moratorijum na sve vojne vežbe.

– U praksi moramo da pokazujemo nezavisnost. I to ne tako što ćemo biti nezavisni da prihvatimo strane pritiske, da nezavisno premestimo našu ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, da nezavisno proglasimo Hezbolah za terorističku organizaciju, da nezavisno potpišemo da nećemo da od nepouzdanih dobavljača nabavimo 5 G tehnologije… da ćemo diverzifikovati energetsko snabdevanje itd.

Dozvolili smo puno odstupanja od istinskog samostalnog odlučivanja. Tako prizivamo nove ucene.

Mi smo zaista nekim potezima odstupili od politike neutralnosti i nezavisnog odlučivanja. Čak smo i napismeno potvrdili, sporazumima iz Vašingtona, da nam je važnije šta Vašington zahteva nego šta su istinski principijelni i dugoročni interesi Srbije.

A Srbija ne može da reši ni jedno pitanje na održiv način koji garantuje mir i stabilnost ako prihvata geopolitičku ekspanziju Zapada na Istok.

(SUTRA: Mitar Kovač uveren da će asimetrija i ostati sa „ruskom kancelarijom“)

Diana Milošević
Izvor: Sve o Srpskoj

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime