Hoće, neće, kad će, da li će… dokle će?

Razgovori koji znače…

2
1102

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Aleksandar Čotrić i članovi Odbora  sastali su se 2. oktobra 2012. godine u Domu Narodne skupštine sa  delegacijom udruženja Srpskog saveza Švedske, najbrojnije srpske organizacije u Skandinaviji, koju je predvodio predsednik Nikola Janić.

U razgovoru koji je trajao skoro dva sata, Janić i predsednik omladine Srpskog saveza, Srđan Mladenović, upoznali su članove odbora o radu njihove organizacije i obavestili ih o odluci da u maju 2013. godine dvadesetu godišnjicu postojanja i rada ovog Saveza proslave u matici Srbiji.

U dijalogu je izražena volja i Odbora i Srpskog sveza, da se ubuduće nastave konstruktivni razgovori i susreti naših organizacija iz dijaspore sa Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, a primarno sa namerom da se sagledaju potrebe matice i njihovih građana i u matici i u rasejanju.

Pružanje pomoći matici nije samo u prilivu novčanih doznaka. Da bi se „krenulo napred“, mora se pokrenuti odgovoran inventar naše dijaspore, kako je iz ove srpske organizacije u Švedskoj, više puta predlagano, naglašavano i traženo. Samo kada istinito i tačno znamo ko koga i sa kojim legitimitetom predstavlja, ko je ko, gde se nalazi i šta može, tada ćemo doprineti većem stepenu pomoći Srbiji. A primarna potreba Srbije, gde bi dijaspora mogla dosta da učini, jeste da javnost u zemljama zapadne Evrope i sveta bude što bolje upoznata sa dešavanjima u Srbiji, rekao je gospodin Janić. On je takođe naglasio da se nada da će se ovih dana okončati proces osnivanja Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, odnosno imenovanje direktora te kancelarije. Ovoliko dugo prolongiranje te odluke veliki deo dijaspore doživljava kao ponižavajuće. Prisutna je i bojazan da imenovanje direktora kancelarije bude zasnovano na drugim premisama, a ne na potrebi konstruktivnih i boljih odnosa matice i njene dijaspore.

Da Vas podsetimo:  Da li je Srbija engleski čistokrvni konj ili engleski seter na Balkanu?

Za Srpski savez je neprihvatljivo da na čelu „naše“ kancelarije bude neko iz organizacije koja ni svoj portal nema na srpskom, nego na engleskom, ili koja godinama odbija da dijasporu, ali i javnost Srbije, upozna o njihovom radu. U slučaju ignorisanja takvih činjenica, došlo bi do slabljenja, a ne poboljšanja odnosa matice i rasejanja, ocenio je gospodin Janić.

Predsednik Odbora Aleksandar Čotrić, istakao je da je Odbor otvoren za saradnju sa predstavnicima dijaspore i sunarodnika iz regiona. On je takođe naglasio značaj održavanja i poboljšanja veza Srbije sa Srbima u dijaspori i  u regionu i sa stanovišta ostvarivanja privrednih kontakata, na obostranu korist.

Članovi Odbora su upoznati sa analizom rada, odnosno nerada Skupštine dijaspore, nezakonitim delovanju unutar iste, i da tu analizu na 80 stranica, koju je uradio predsednik omladine Srpskog saveza, gospodin Mladenović koji je i delegat ove organizacije u Skupštini dijaspore i Srba u regionu, mogu svi dobiti. Zainteresovani za pomenutu analizu, od iduće nedelje mgu da je zatraže putem mejla Srpskog saveza, forbundet@telia.com odakle će im se poslati dokument u PDF formatu.

U razgovoru, sa delimično ispoljenim suprotnim mišljenjima i stavovima, ali u konstruktivnoj atmosferi, učestvovali su članovi Odbora prof. dr Janko Veselinović, dr Dijana Vukomanović, Miodrag Linta, prof. dr Marko Atlagić, Milan  Lapčević, Jelena Miljević i Aleksandra Djurović.

2 KOMENTARA

  1. Onj ko je predlozio Slavku Draskovic za direktora kancelarije dijaspore ne misli dobro ni dijaspori ni matici! Neka odgovore iz KSU prvo na sva pitanja o parama koje su uzimali od Srbije i neka naprave sajt na srpskom, pa da ih prihvatimo kao „nasu“ dijasporu a nikako da nam neko od njih bude direktor!

  2. Postovani gospodine Janicu, drago mi je sto zastupamo slicne stavove iako se nalazimo u rasejanju na razlicitim krajevima sveta. Bez znanja, profesionalizma,
    informatike i zajednickog rada nema napredka.
    Kao gradjani Srbije mi imamo pravo da trazimo i zahtevamo sve isto kao i ostali gradjani Srbije – nama ni ne treba vise od toga. Obaveza cele vlade je da stvori uslove da se nasi zahtevi i potrebe ostvare. Svaka Vlada na svetu postoji zbog GRADJANA, treba da radi za njih i u njihovom interesu, ako ne radi dobro imamo pravo da je kritikujemo da trazimo odgovornost pa i smenu.
    Clanovi Vlade, stranke i mi sami treba sto pre da to shvatimo i da TRAZIMO SVE STO NAM PRIPADA ISTO TAKO KAO STO SMO SPREMNI DA POMOGNEMO
    Srdacan pozdrav iz Amerike – SRECNO!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime