Hoćemo hleba, dosta nam je igara!

0
563

klovnoviČak i kada bismo se pridružili MMF-u i aktuelnu vlast pohvalili za smanjenje budžetskog deficita, postoje dve stvari koje tu pohvalu gotovo anuliraju.

Prvo, budžetski deficit je smanjen zahvaljujući neustavnom smanjenju penzija, pa i plata, a da nije onima kojima su smanjeni prihodi ni obećano da će im se gubitak nadoknaditi kada privreda profunkcioniše.

I drugo, vlast nije učinila ništa na planu investiranja u privredu, odnosno u javne projekte, pa se postavlja pitanje: kako će to privreda profunkcionisati, jer pukom štednjom sasvim sigurno neće. Strane investicije, kojih, pošteno govoreći, u iole značajnijem obimu i nema, tu su od slabe pomoći. Jedna reformska vlada, koja je napravila takav zahvat u džepove građana, mora imati jasan plan, šta će uraditi da taj privremeni zahvat nadoknadi, inače će on biti uzaludan.

Ova vlada, koja se naziva reformskom, nema ni nejasan plan obnove i razvoja zapuštene domaće privrede i to će biti glavni uzrok njenog neminovnog pada.

MMF-ove pohvale, koje ne sežu dalje od smanjenja budžetskog deficita su, sa stanovišta cilja koji MMF ima – logične. On se stara da poverioci, kreditori, budu mirni da će im se vraćati krediti, bolje reći: plaćati kamate, a kako – nije njegova briga. Može i daljom rasprodajom preostalih javnih preduzeća, a pre svega „Telekoma“.

Domaća privreda, a pogotovo njena obnova i razvoj, nije u domenu njegovih briga. To je stvar domicilne vlade, koja se, međutim, ponaša kao i da je sama MMF. Za domaću privredu ni ona nije zabrinuta. Tako je domaća privreda ostala bez staratelja, a time je ugrožen i sam opstanak ogromne većine građana.

Umesto hleba, vlast nam nudi igre.

Samu sebe hvali što je ispunila ciljeve MMF-a, kao da je vlada MMF-a, a ne Srbije. Presrećna je što zadovoljava MMF i „sramota je koliko joj dobro ide“ to zadovoljenje. I treba da se srami, jer njena uloga nije samo to da zadovolji MMF, nego i građane koji su je izabrali, na koje je, osim u demagoškim frazama, zaboravila.

Da Vas podsetimo:  Pismo srpskog ratnika 1915: „Ko da smo se mi Srbi u Boga sas kamenje gađali“

Da se razumemo, nismo mi protiv zadovoljenja MMF-a, dužni smo i za to nam niko nije kriv osim nas samih. Ali je na granici bestijalnosti, kada tvoja domaća vlada zadovoljava strance, a da ništa ne čini da se to zadovoljenje ne postiže samo deranjem kože domaćeg stanovništa i rasprodajom javnog dobra. Takvo postupanje bismo lakše podneli kada bi nam stranci bili i vlast /pa zamalo i jesu/.

Vlada takođe samu sebe hvali, a hvali je i Zapad, za „human odnos prema izbeglicama“. Nemamo mi ništa protiv humanosti, nismo za bodljikave žice i zidove, ali smo za zakonsko uređenje sve prisutnijeg problema sa azilantima i za human odnos i prema domaćem stanovništvu, koje proganjaju izvršioci, a koje, zahvaljujući stranoj domaćoj vladi, sve češće zapada u nerešive dugove.

Mi Zapad i njegove pohvale svojoj, a ne našoj „vladi“, razumemo, čak šta i ne osuđujemo.

Sigurno bismo i mi hvalili vladu koja radi u našem interesu, da je imamo.

Ali nemamo je i zato skrećemo pažnju Zapadu, jer on sasvim sigurno nije naivan, da se, za razliku od naše-njihove „vlade“ seti i naroda u kojem ta „vlada“ vlada. Pohvale koje upućuje toj „vladi“ ovoj neće pomoći da opstane još dugo.

Vreme je da Zapad, a i Istok, ovde potraže partnera koji neće biti po volji samo njima, nego i sve jadnijem i otrežnjenijem narodu.

Sa takvima bi mogli da trajnije sarađuju, oko onoga što je moguće.

Ovi sada su za jednokratnu upotrebu, koja se primiče kraju.

Asocijacija “Restruktura”

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime