Hoćemo li da ćutimo dok muškarac udara ženu ispred Skupštine Srbije?

0
971
Foto: Printscreen

Naravno da nećemo!

U ponedeljak veče su se ispred Skupštine Srbije okupile pristalice Srpske napredne stranke i opozicije kako bi pružili podršku poslanicima koji štrajkuju glađu. Pristalice SNS-a su, između ostalog, uzvikivale „Aco Srbine“ i „Boško fašisto“.

Tek što smo izašli iz vanrednog stanja iz izolacije zbog koronavirusa, na ulicama Beograda dočekala nas je nimalo prijatna scena. Naime, među okupljenim pristalicama opozicije i vlasti došlo je do incidenta, kada je muškarac za kojeg se na društvenim mrežama piše da je pristalica SNS udario aktivistkinju DS.

Na delu su prema rečima opozicionih političara viđene dve Srbije, ali retko ko je pričao o onome što je daleko važnije od podele koja vlada između vlasti i opozicionara. Ljudi, neko je usred Beograda, ispred Skupštine Srbije udario ženu pred kamerama i hiljadama ljudi? Da, prema rečima predsednika Aleksandra Vučića, ispred Skupštine je bilo preko 5.000 pristalica SNS-a.

Kako navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, muškarac koji je udario ženu tokom okupljanja ispred zgrade Skupštine Srbije je uhapšen. Međutim, sve su šanse se da smo sinoć ponovo prešli granicu tolerancije i još jednom napravili ogromnu grešku u zaustavljanju širenja koronavirusa.

Ukidanje vanrednog stanja 6. maja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Da Vas podsetimo:  Fijasko Šapićevog plana za besplatne udžbenike, ali postoji rešenje

S obzirom na to da je ispred Skupštine u ponedeljak bilo više hiljada ljudi, ostaje nam da čekamo izveštaj Kriznog štaba u narednim danima.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je zabrinut zbog organizovanja masovnih javnih političkih skupova u Srbiji, jer su takva okupljanja „pouzdana mesta gde može doći do prenošenja virusa“.

„Rizik se tu drastično povećava. Da li su skupovi politički ili nisu, virusu je sasvim svejedno. Ako ima mogućnost za prenos, on će je iskoristiti“, kazao je Kon.

Ocenio je da su brojke u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji dobre, ali i da ponašanje građana nije u skladu sa trenutnom situacijom.

Reklo bi se da čitavo društvo na čelu sa šefov države nije u skladu sa situacijom, pa ako ste se nadali da smo tokom vanrednog stanja izvukli neke pouke – ne sumnjamo da će mnogi dati sve od sebe da nas uvere u suprotno.

Izvor: Noizz.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime